Ai fost încolţit de maidanezi? AFLĂ AICI CUM SĂ TE APERI

de:
04 mai 2011
0 Afișari
Ai fost încolţit de maidanezi? AFLĂ AICI CUM SĂ TE APERI

Dresorul Vlad Popescu relaţionează cu câinii de ani de zile şi cunoaşte în detaliu comportamentul maidanezilor. Cu atat mai mult cu cat meseria sa presupune sa adune câini de pe stradă şi să-i tranforme în salvatori de oameni. „Maidanezii au tendinţa firească să-şi apere teritoriul, săşi apere locul de hrănire, au tendinţa să se sperie când se apropie un străin, au tendinţa „să se bage în seamă” cu personale pe care le consideră prietenoase”, rezuma dresorul comportamentul câinilor fără stăpân.

În detaliu însă interacţiunea cu câinii pare a fi o ştiinţă exactă, în care probleme vin întotdeauna din partea omului. „Noi nu trebuie să ne punem problema unei duşmănii. Dacă se pune astfel problema intrăm într-un cerc vicios din care noi ieşim muşcaţi iar ei loviţi”, explică Vlad Popescu.

Formula „magică”

În momentul în care mergem pe strada şi vedem o zonă ocupată de maidanezi trebuie să ne imaginam că ei se tem, în mod real, de faptul că noi le-am putea face rău. Câinii percep întreaga zonă ca fiind teritoriul lor. „Ei nu ştiu că acolo e o stradă, că în altă parte e un bulevard. Din punctul lor de vedere acolo e “acasă”. Când intră un strain e normal ca ei să se sperie. Comportamentul nostru în acest caz nu trebuie să fie agresiv, pentru că asta nu face decât să se sperie mai tare şi atunci conflictul este inevitabil. Trebuie sa avem o poziţie calmă, dominantă fără a fi agresivi, fermă care să arate că nu încercăm să le faceţi rău, dar deasemnea să-i anunţaţi prin atitudine că sunteţi destul de puternici să reacţionaţi”, continuă Vlad Popescu care subliniază că „vocea trebuie să fie joasă şi calmă, gesturile lente şi încrezătoare, nu ezitante şi nu agitate”. Concret, pentru animal mişcarea ezitantă este principalul semn de frică pe care el îl vede.

De mici copii învăţăm că un câine este capabil să simtă frica…

Și aşa şi este. Un câine este capabil să perceapă toate mesajele noastre: verbale sau non-verbale. Chiar şi cele mai discrete. Ei obţin informaţii despre noi din bătăile inimii, pe care le aud, din mirosurile specifice pe care le emanăm, în funcţie de starea afectivă şi psihologică în care ne aflăm, dar şi din respiraţie. „Cu toate aceastea daca îi arătăm(n.r.- maidanezului) niste gesturi exterioare foarte încrezatoare, pentru el mesajul se schimbă. Nu trebuie să ridicăm braţele, nu trebuie să adoptăm posturi ameninţătoare. Trebuie să dăm senzaţia prin postura noastra că suntem mândri că mergem pe strada aceea”, arată dresorul de maidanezi.

Câinele străzii vs. Maidanezul blocului

Este o mare diferenţă între o haită de maidanezi care mănâncă din gunoaie şi o haită de câini hrănită şi susţinută de locuitorii unui bloc. Vlad Popescu explică: „o haită de câini întreţinută de cineva este mai dornică să-şi apere teritoriul. Totuşi chiar şi în faţa unui câine de pază dintr-o curte, un comportament calm, stăpân pe sine, ne poate salva de la o muşcatură”.

În principiu o haită de câini nu atacă oameni ci îşi apară teritoriul. Dacă o persoană trece prin teritoriul lor în aşa fel încat să le arate prin gesturi că este stăpân pe sine şi situaţie, câinii vor prefera să nu intre în conflict.

Atenţie mare noaptea!

A ne apăra de eventualele atacuri este cu atât mai simplu cu cât câinii fără stăpân traiesc într-un mediu în care au învăţat deja că este teritoriul lor doar în anumite condiţii. „Spre exemplu ziua, când trec multe maşini şi mulţi oameni ei au învăţat să cedeze teritoriul. În schimb noaptea ei îşi apară teritorul mai abitir. Cu atât mai mult că din cauza vizibilităţii reduse, a ciclului de somn care coincide de multe ori cu cel al oamenilor, ei devin mai irascibili”, subliniază Vlad Popescu.

Studii despre teritoriile maidanezilor

Acolo unde câinii stau intinsi sau in sezut înseamnă că e vorba de teritoriul lor. De altfel, câinii când nu sunt pe teritoriul lor nu vor lătra. Vor avea cel mult un lătrat scurt, fricos şi în general fug din zonă. Mai mult, atunci când un animal realizează că spaţiul din jurul sau este prea mic sa poata fugi el îşi schimbă comportamentul şi atacă. ”Aşa se întâmplă şi când intrăm pe teritoriul unui maidanez, el se simte ca o pradă şi ia decizia să atace primul. El nu-şi doreşte să ne muşte. El vrea să plecăm de-acolo şi să-l lăsăm să doarmă liniştit”, concluzionează dresorul.

Citeşte şi Bucureştenii care au câini agresivi, obligaţi să îi înregistreze la Poliţia Animalelor

Cookies