Ai alunecat şi ţi-ai rupt piciorul? Dă-l în judecată pe cel care nu a curăţat gheaţa de pe trotuar

de:
02 dec. 2010
6 afișări
Ai alunecat şi ţi-ai rupt piciorul? Dă-l în judecată pe cel care nu a curăţat gheaţa de pe trotuar

Trotuarul din faţa blocurilor şi a caselor nu e vreun no man’s land, aşa că, potrivit unei hotărâri a Consiliului General Bucureşti intrate în vigoare în noiembrie, de deszăpezirea acestor spaţii sunt responsabili locatarii sau firmele de la parterul blocurilor.

Amenzi…

Bucureştenii care, în 24 de ore de la încetarea ninsorii nu înlătură ţurţurii de pe acoperişurile clădirilor şi lasă zăpada şi gheaţa să năpădească trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc, sunt pasibili să plătească amenzi între 200 şi 500 de lei, dacă sunt persoane fizice. Dacă sunt persoane juridice, limitele amenzii se mută între 500 şi 2.000 de lei. În cazul firmelor care-şi desfăşoară activitatea la parterul unor imobile, acestea trebuie să asigure deszăpezirea şi înlăturarea gheţii în timpul orelor de program.

… şi acţiuni civile

Asta nu e tot. Cei care nu-şi îndeplinesc aceste obligaţii riscă mai mult decât plata unei amenzi: pot fi daţi în judecată de cei care au avut de suferit de pe urma acestui fapt. De exemplu, dacă trotuarul din faţa casei dumneavoastră e alunecos din pricina gheţii şi cineva are ghinionul să alunece şi să se lovească, sunteţi v-aţi putea trezi acţionat în instanţă. „Dacă obligaţia îi incumbă proprietarului, iar nerespectarea ei repercutează asupra cuiva, atunci există temei pentru o acţiune în judecată”, spune avocata Antonela Geamănu, adăugând că cel care înaintează acţiunea trebuie să facă proba prejudiciciului. Articolele de Cod Civil în baza cărora poate fi formulată plângerea sunt 998, 999 şi 1.000.

Cum e la alţii

În majoritatea capitalelor cu scaun la cap din Europa, responsabilitatea pentru deszăpezirea străzilor şi a căilor principale de acces din oraşe cade în sarcina municipalităţii. De alei şi trotuare însă trebuie să se ocupe comunitatea, fie că e vorba de firme sau de locatari privaţi.

Bunăoară, în Germania şi în Elveţia există prevederi clare ce impun cetăţenilor să înlăture zăpada şi gheaţa şi să dea cu nisip în spaţiile publice din faţa locuinţelor şi sediilor de firme. Se prevede inclusiv lăţimea cărării pe care trebuie să o cureţe rezidenţii. Aceasta variază între 70 şi 120 de centimetri în funcţie de oraş. În Germania şi Elveţia, regulile prevăd că spaţiile de trecere şi trotuarele trebuie menţinute curate între 7 dimineaţa şi 8 seara, şi asta chiar dacă ninsoarea nu conteneşte.

Nici măcar boala sau absenţa de acasă nu îi absolvă pe proprietari sau chiriaşi de aceste îndatoriri. Aşadar, germanii plecaţi în vacanţă trebuie să găsească pe altcineva care să le cureţe aleile şi trotuarele. În caz contrar, în unele comunităţi din Germania, Austria şi Elveţia există amenzi pentru nerespectarea acestor obligaţii care pot ajunge până la 500 de euro. Asta, pe lângă faptul că, dacă, de pildă, cineva alunecă pe trotuarul necurăţat şi se răneşte, îl poate acţiona în judecată pe proprietar sau pe chiriaş.

Prevederi similare există şi în alte state europene ca Austria sau Franţa dar şi în Statele Unite.

Cookies