Află ce este și când se folosește monitorizarea Holter EKG? (P)

25 nov. 2021
91 afișări
Află ce este și când se folosește monitorizarea Holter EKG? (P)
Află ce este și când se folosește monitorizarea Holter EKG? (P) sursa foto: unsplash.com

O electrocardiogramă măsoară activitatea inimii în momentul în care testul este efectuat. Însă ritmul și simptomele inimii tale se pot schimba de-a lungul zilei. Astfel că medicul va dori să vadă cum se schimbă bătăile inimii în timpul zilei, în timp ce-ți desfășori activitățile obișnuite. Prin urmare, medicul va recomanda utilizarea unui Holter EKG pentru a obține o imagine mai completă a ritmului cardiac.

Ce reprezintă monitorizarea Holter EKG?

Un monitor cardiac, sau Holterul EKG, este un dispozitiv care permite monitorizarea continuă a activității inimii prin electrocardiografie (ECG/EKG). În afara cabinetului medicului, monitorizarea inimii se face cu un monitor cardiac ambulatoriu, pe care pacientul îl va purta acasă. Acest lucru permite unui medic să observe modul în care inima pacientului său funcționează pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a diagnostica afecțiunile legate de ritmurile cardiace neregulate.

Monitorizarea Holter este o tehnică de urmărire utilizată pentru pacienții ale căror afecțiuni cardiace nu pot fi diagnosticate corect printr-un EKG. Aceste dispozitive medicale sunt folosite pentru a înregistra activitatea electrică a inimii și, cel mai adesea, pentru a diagnostica aritmiile cardiace.

Deoarece un EKG durează doar câteva minute, este posibil ca acesta să nu detecteze anomalii ale inimii, dacă acestea nu sunt prezente în momentul respectiv. În schimb, monitorul Holter este purtat timp de 24 de ore și înregistrează activitatea inimii în tot acest timp. Acest lucru ajută la detectarea fibrilației atriale, care poate apărea doar în anumite momente. Nu există niciun risc implicat în utilizarea monitorului Holter. Deși unele afecțiuni încă nu pot fi diagnosticate cu acest dispozitiv, acesta este adesea util în identificarea cauzei simptomelor cardiace.

Majoritatea pacienților trebuie să facă mai întâi o scanare ECG/EKG, înainte de a li se monta un monitor Holter. Deoarece scanările ECG/EKG sunt efectuate într-o perioadă scurtă de timp, acestea nu pot detecta modificări în ritmul inimii. Monitoarele Holter EKG, pe de altă parte, sunt conectate timp de 24 sau chiar 48 de ore și au mai multe șanse de a detecta orice bătăi neregulate ale inimii.

De reținut că, în majoritatea cazurilor de ECG/EKG anormal, va fi solicitată o completare în pachetul de servicii medicale de cardiologie. De exemplu, dacă un pacient prezintă palpitații și este detectat un traseu neregulat al inimii, pacientul va fi trimis să facă, de asemenea, o ecografie cardiacă pentru a evalua tulburările structurale și funcționale subiacente, ce pot cauza neregularitățile ritmului inimii. Dacă un pacient are dureri în piept și EKG sugerează un posibil atac de cord sau blocaj, cel mai probabil se va impune efectuare unei ecocardiograme pentru a vedea amploarea leziunii.

Ce reprezintă ritmul cardiac?

Chiar dacă nu ești sportiv, a-ți cunoaște ritmul cardiac te poate ajuta să-ți monitorizezi nivelul condiției fizice și chiar să depistezi problemele de sănătate aflate în curs de dezvoltare.

Ritmul inimii, sau pulsul, reprezintă numărul de bătăi pe minut al inimii. Frecvența cardiacă normală variază de la o persoană la alta, astfel că a-l cunoaște pe al tău poate fi un indicator important al sănătății inimii. Pe măsură ce îmbătrânești, modificările în ritmul și regularitatea pulsului tău se pot schimba și pot semnifica o afecțiune a inimii sau o altă afecțiune care ar trebui abordată.

Cum se monitorizează sănătatea mușchiului cardiac?

Monitorizarea Holter ECG cu interpretare de la medicul cardiolog pentru sănătatea mușchiului cardiac se realizează cu ajutorul unui monitor portabil ce înregistrează activitatea electrică a inimii în mod continuu, timp de 24 de ore sau mai mult, în timp ce te afli în afara cabinetului medical.

Inițial se efectuează un ECG standard, sau „de repaus”, care este unul dintre cele mai simple și mai rapide teste folosite pentru a evalua inima. Electrozii (plasturi mici, din plastic, care se lipesc de piele) sunt plasați în anumite puncte de pe piept și abdomen. Electrozii sunt conectați la un aparat ECG prin fire. Apoi, activitatea electrică a inimii poate fi măsurată, înregistrată și imprimată. Modificările ritmului cardiac detectate în urma unui ECG, pot fi un semn al multor afecțiuni legate de inimă.

Medicul tău poate solicita montarea unui Holter ECG dacă aveți simptome precum amețeli, leșin, tensiune arterială scăzută sau crescută, oboseală continuă și palpitații, iar un ECG standard a fost neconcludent în a stabili cauzele acestor simptome.

Cum se efectuează testul Holter ECG?

Electrozii (plasturi conductori mici) sunt lipiți pe piept. Aceștia sunt atașați prin fire la un mic monitor cu funcție de înregistrare. Vei purta monitorul Holter ECG într-un buzunar sau o geantă purtată la gât, sau la talie. Monitorul funcționează cu ajutorul bateriilor. Electrozii trebuie să fie ferm atașați de piept, astfel încât aparatul să obțină o înregistrare precisă a activității inimii.

În timp ce porți monitorul, acesta va înregistra activitatea electrică a inimii. După 24 până la 48 de ore, vei returna monitorul la cabinetul medicului tău. Acesta va analiza înregistrările și va vedea dacă au existat aritmii cardiace. Este foarte important să-ți notezi cu acuratețe simptomele și activitățile desfășurate în acest interval, astfel încât medicul să le poată corela cu rezultatele monitorului Holter.

Sursă foto

Cookies