ȘTIRI

Afacerile lui Dorin Cocoș, trambulina către influență politică

În ultimul deceniu, apropiaţii omului de afaceri au ajuns la conducerea unor agenţii guvernamentale, ministere şi chiar la Administraţia Prezidenţială. Cu ajutorul acestor relaţii, Dorin Cocoş a încheiat afaceri de răsunet. Cea mai cunoscută, cu Primăria Capitalei, pentru administrarea locurilor de parcare.

Dorin Cocoş a intrat în afaceri la începutul anilor 90 într-un mod tipic acelor vremuri – cu mărfuri aduse din Turcia. Ascensiunea sa fulminantă a început abia după ce s-a asociat cu Adrian Petrache şi Alexandru Bittner, în 11 firme. Prima afacere importantă a făcut-o în 1995, când firma Dali Exim a câştigat contractul pentru administrarea a 3.000 de locuri de parcare din Bucureşti. Afacerea a mers strună până la venirea lui Sorin Oprescu la Primărie. În 2009, acesta reziliază contractul cu Dali. Imediat, cifra de afaceri a scăzut la 100.000 de euro, iar Dorin Cocoş a vândut firma, potrivit Digi24.ro.

O altă afacere profitabilă a fost cea cu certificate medicale pentru românii care munceau în străinătate. Institutul de Medicină Legală a subcontractat această operaţiune firmelor lui Dorin Cocoş. Tariful era de 100 de dolari pentru fiecare certificat eliberat, iar în fiecare an, 10.000 de români plecau la muncă peste hotare. Din aceşti bani, IML primea sume simbolice.

„Ăia au fost doar cu chirie la noi în institut. Noi nu avem nicio treabă cu aşa ceva. (…) Cum este şi acum, momentan, un alt cabinet medical, Telemedica”, spune o angajată a IML.

În iulie 1996, Alexandru Bittner, Adrian Petrache şi Dorin Cocoş înfiinţează Centrul de Testare a Forței de Muncă – CTFM. În firmă apare acţionar şi Sorin Vulpescu, unul dintre patronii firmei de construcţii Euroconstruct Trading 98 şi ai restaurantului Golden Blitz. Firma este inclusă în circuitul certificatelor medicale pentru muncitorii români, la fel ca şi Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional şi Centrul de Expertiză Medicală a Forţei de Muncă, societăţi controlate de Dorin Cocoş şi Mioara Radu, şi Telemedica SRL, înfiinţată în 1998 de aceiaşi Dorin Cocoş, Adrian Petrache şi Alexandru Bittner.

În perioada în care îi direcţiona pe doritorii de muncă în străinătate către aceste firme, OMFM era condus de Daniela Andreescu care ulterior devine secretat de stat la Ministerul Muncii şi consilier la Administraţia Prezidenţială. În 2009, este numită secretar general al Guvernului Emil Boc, colegă de cabinet cu Elena Udrea.

Fosta soţie este cea care l-ar fi ajutat pe Dorin Cocoş să intre în sfera de influenţă a politicienilor. Cei doi au fost parteneri în trei firme. În Dali Internaţional, Elena Udrea ajunge acţionar în 2005, după ce preia acţiunile de la Adrian Petrache.

În New Global Investments SRL, care trebuie să construiască un cartier de locuinţe pentru chinezi, cei doi sunt asociaţi cu una din firmele controlate de Dumitru Nicolae, zis Niro.

Elan Group SRL a fost fost înfiinţată în 2002 de Elena Udrea şi Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii şi a treia parteneră de cumpărături la Paris a Elenei Udrea şi a fostei şefe DIICOT, Alina Bica. În 2003, Ana Maria Topoliceanu iese din firmă în favoarea lui Dorin Cocoş.

„O cunosc de aproape 20 de ani. Am fost împreună avocaţi, suntem acum din nou avocaţi, avem o relaţie de prietenie”, declara Elena Udrea.

În afacerile sale, Dorin Cocoş a apelat şi la actualul premier Victor Ponta. Conform Registrului Comerţului, acesta apare ca avocat împuternicit să facă acte juridice pentru firmele omului de afaceri. Cei doi au fost interceptaţi şi de DNA.

Convorbire dintre Victor Ponta şi Dorin Cocoş, din 16 iulie 2008

Victor Ponta: Da, domnu’ director!

Dorin Cocoș: Domnu’ președinte (Ponta era președinte al TSD, n.r.), ce faci?

Victor Ponta: Ordonaţi! Sunt la Sibiu.

(Sursă – Referat DNA, dosarul Alro)

Alţi parteneri de afaceri ai lui Dorin Cocoş au ajuns în funcţii publice. Cu Cristian Niculae Vlaicu, director al RAAPPS pe vremea Guvernului Tăriceanu, a avut acţiuni în societatea CRI DEL Exim srl, iar cu Spiridon Mihai Cristu, membru în consiliul de administraţie al aceleaşi regii, în Dali Exim SRL.

Dorin Cocoş a fost asociat şi cu actualul ministru de Interne, Gabriel Oprea, în Trei Cocoşi – Complex Internaţional, în anul 2000.

 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button