Afacerile clanului Al-Assad la București, monedă de schimb în aducerea lui Omar Hayssam?

de:
30 iul. 2013
11 Afișari
Afacerile clanului Al-Assad la București, monedă de schimb în aducerea lui Omar Hayssam?

În 2012, ministrul de Externe de atunci, Andrei Marga, declara că insituţia pe care o conduce a propus Guvernului şi Preşedinţiei expulzarea ambasadorului Siriei la Bucureşti, dar şi rechemarea ambasadorului român la Damasc. Această propunere nu a prins, însă, nicioadă contur chiar dacă ideea a fost pusă în aplicare de multe state membre ale Uniunii Europene, informează realitatea.net, preluând ancheta riseproject.

Aşa a apărut investigaţia publicată de Riseproject.ro care arată că Rami Makhlouf, cel mai bogat om al Siriei, văr al preşedintelui Bassar al Assad, este ginerele ambasadorului Siriei la Bucureşti. Makhlouf şi soţia lui sunt trecuţi pe lista Consiliului Europei cu persoane care au intedicţia de a tranzita sau intra pe teritoriul statelor membre.

Potrivit Riseproject.ro, legătura de afaceri dintre vărul lui Assad şi România s-a făcut prin omul său de bază, Nader Kalai. Acesta a fost directorul companiei de telefonie mobilă din Siria, companie controlată de Makhlouf care s-a implicat în afaceri în România prin intermediul fiilor ambasadorului.

Potrivit sursei citate, Ali Aim şi Kaswarah Otman controlează trei companii în România: Domicilium SRL, Pendulum SRL, Treasure Properties SRL, dar şi alte firme din Austria unde este asociat acelaşi Nader Kalai.

Ambsadorul Siriei la Bucureşti, Walid Othman, nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste legături. Jurnaliştii sirieni scriau ziele trecute că autorităţile române au decis să permită aceste afaceri, iar în schimb l-au cerut pe teroristul Omar Hayssam. Vărul lui Assad are o avere estimată la şase miliarde de euro. El deţine mai multe companii importante care la această dată sunt supuse unor sancţiuni drastice din partea Uniunii Europene.

Cookies