Afaceri cu bani publici în familia Negoiță. Primăria Sectorului 3 plătește 250.000 de euro părinților primarului

09 apr. 2021
210 Afișari
Afaceri cu bani publici în familia Negoiță. Primăria Sectorului 3 plătește 250.000 de euro părinților primarului

O companie deținută de Sectorul 3 îi plătește unei firme deținute, prin alte firme, de Ilie și Lidia Negoiță, părinții primarului Robert Negoiță, 250.000 de euro. Banii reprezintă chiria pe 10 ani pentru un drum privat care să permită accesul la stația publică de sortare de deșeuri de la Cățelu, amenajată de Primăria Sectorului 3, potrivit Libertatea.ro.

Firma privată „Edificia Star Construct SRL” și compania publică intitulată „Societatea SD3 Salubritate și Deszăpezire SRL” au încheiat în data de 14 octombrie 2019 un contract de închiriere pentru o suprafață de 2.390 de metri pătrați. Suprafața închiriată de către stat e parte a unui teren privat, aflat la ieșirea din București, în zona Pallady.

Proprietarii celor două companii menționate din afacere

  1. Edificia Star Construct SRL este o firmă deținută de familia Negoiță. Acționare la Edificia sunt alte două companii unde proprietari sunt rudele primarului de la sectorul 3.
  2. SD3 Salubritate și Deszăpezire SRL este societatea Consiliului Local Sector 3. Ea administrează, printre altele, stația de sortare aflată la 100 de metri de gospodăriile oamenilor din Cățelu.

Obiectul afacerii este închirierea terenului pentru un drum de acces spre stația de sortare a gunoaielor de la marginea Bucureștiului, construită de Primăria Sectorului 3, potrivit sursei citate.

Costul contractului este de 4 lei pe metru pătrat pe lună. Cumulat, asta înseamnă 9.560 de lei lunar, fără TVA, echivalentul a aproape 2.000 de euro pe lună. Adică aproximativ 25.000 de euro pe an.

Toate lucrările revin proprietarului

Prevederile contractului: Societatea Salubritate și Deszăpezire S3, chiriașul de stat, poate amenaja un drum de acces lângă stația de sortare, dacă are nevoie, cu acordul proprietarului terenului, adică al firmei deținute de firmele familiei Negoiță. Toate lucrările făcute în timpul contractului revin, la încheierea înțelegerii, în contul celui ce deține terenul, adică firma Edificia, conform Libertatea.ro.

Dacă firma privată își dorește ca terenul să fie adus în forma inițială, lucrările se fac tot pe banii chiriașului – societatea Primăriei. 12 luni a fost durata inițială a contractului, începând cu 15 octombrie 2019. În documente se menționează că poate să fie prelungit în baza unui act adițional. Documentul este public și apare pe site-ul companiei Salubritate și Deszăpezire S3.

Contractul a fost prelungit pe o perioadă de 10 ani

Fâșia de drum se află chiar în curtea de acum a stației de sortare. Practic, câtă vreme funcționează stația de sortare, primăria are nevoie de acces și va prelungi contractul de chirie. Alternativa ar fi să cumpere terenul.

Bucata de drum este în continuare în proprietatea Edificia, conform unei chestionări a bazei de date a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) făcute de Libertatea.

Contractul, încheiat inițial pe un an, a fost prelungit pe 10 ani, pentru „siguranță”, a confirmat pentru Libertatea președintele Consiliului de Administrație al societății primăriei, Mihai Nițu.

Proprietățile familiei Negoiță

Terenul se află la ieșirea din București, pe bulevardul Pallady, vizavi de un complex care înglobează mai multe hipermarketuri. În zona complexului, Profit.ro anunța, cu doar câteva luni înainte de semnarea contractului de la stația de sortare, că familia Negoiță urmează să ridice un mare ansamblu rezidențial.

Potrivit datelor oferite de termene.ro, acționarii firmei Edificia Star Construct SRL sunt: Bloom Project Development SRL (39%) Value Investor Expert SRL (36%) Jacob Gardens SRL (23%) Acționară a Edificia, Bloom îi are acționari cu 50% pe Lidia și Ilie Negoiță. Restul de deținut de companii cu numele RIN, care sunt acționare și la Bloom. În proprietățile înșirate în cascadă, toate companiile cu numele RIN îi au ca acționari majoritari pe părinții și sora lui Robert Negoiță.

RIN Hospitality Company

Lidia Negoiță – mama (37%)

Ilie Negoiță – tatăl (33%)

Iulia-Luminița Manolache (fostă Negoiță) – soră mai mare (29%)

RIN Resort & Spa

Lidia Negoiță – mama (35%)

Ilie Negoiță – tatăl (34%)

Iulia-Luminița Manolache (fostă Negoiță) – soră mai mare (30%)

RIN Grand Estate SRL

Lidia Negoiță – mama (35%)

Ilie Negoiță – tatăl (34%)

Iulia-Luminița Manolache (fostă Negoiță) – soră mai mare (30%)

Orice se întâmplă, banii publici din PS3 ajung la părinții lui Negoiță

Bogdan Bălașa este administrator al Edificia, un om cu state vechi în afacerile familiei Negoiță. Conform CV-ului său postat pe LinkedIn, acesta a lucrat ca front office la hotelurile RIN (2006-2007). Apoi a devenit manager de vânzări al altui proiect al grupului RIN, Domus Stil (2010-2016), pentru ca între 2016-2020 să fie chiar general manager.

La Edificia Star Construct, Bogdan Bălașa lucrează din iunie 2019.

„Am avut nevoie să închiriem”

Libertatea a încercat să ia legătura cu primarul Robert Negoiță în repetate rânduri, însă edilul sectorului 3 s-a rezumat la a spune să ne adresăm societății de salubritate. Ziarul a cerut de la Primăria Sector 3 și Societatea Salubritate și Deszăpezire S3 situația plăților dintre compania subordonată primăriei și Edificia, însă nu a primit vreun răspuns până la publicarea textului.

A răspuns însă de la președintele Consiliului de Administrație al societății Primăriei, Mihai Nițu. Acesta spune că închirierea terenului de la Edificia era necesară pentru obținerea autorizației de funcționare, în condițiile în care la construirea stației de sortare exista un singur drum de acces dinspre Splaiul Unirii.

„Am avut nevoie să închiriem, pentru că nu aveam drum de acces când am cerut autorizație de funcționare. Ne-a impus Agenția pentru Protecția Mediului. Pentru siguranța la incendiu e nevoie de două drumuri de acces”, a explicat Nițu. El mai spune că prețul de 4 lei pe metru pătrat este unul „rezonabil”, potrivit Libertatea.ro.

„Unde în București ai putea găsi acest preț? Și am obținut fix cât aveam nevoie, nu ne-au condiționat să luăm întregul teren, ci ne-au lăsat să închiriem doar bucata de drum de care aveam nevoie.”, a declarat Mihai Nițu, președintele CA Salubritate și Deszăpezire S3.

Nițu a fost întrebat dacă se asistă la un conflict de interese având în vedere că societatea de salubrizare aparține primăriei conduse de Robert Negoiță, iar firma Edificia este deținută de firme deținute, la rândul lor, de părinții edilului, Nițu spune că nu e cazul. Nimeni de la Edificia nu a putut fi contactat pentru a oferi explicații, potrivit sursei citate.

Cookies