Afacerea “Războiul”. În București, o firmă promite adăposturi antiatomice la comandă. Buncărul e cât un container, costă cât o casă

07 mart. 2022
13987 Afișari
Afacerea “Războiul”. În București, o firmă promite adăposturi antiatomice la comandă. Buncărul e cât un container, costă cât o casă
Să te crucești și alta nu! A apărut firma care fabrică adăposturi antiatomice la comandă în București; Din prezentare rezultă că poți să ai și gym și locșor de savurat ceaiul. In imagine un buncăr din America

Ferească Dumnezeu! Am scuipat în sân și am sunat la firma care vine cu oferta secolului: “Realizăm și instalăm buncăr antiatomic, la domiciliu, în București”. Mi-a răspuns o doamnă drăguță, cu voce blândă. Mi-a spus că pot să scriu despre afacere: “Bineînțeles că da, de ce nu?”.

Cât costă buncărul antiatomic în caz de Nucleara lu’ Putin și ce confort promit temerarii constructori, mai jos.

-Păi și când v-ați hotărât să faceți buncăre la comandă, văd că aveți ca obiect de activitate fabricarea de confecții metalice, cărucioare și containere? -Aaa, mai demult, încă de acum un an avem realizarea de buncăre în plan, doar că acum a apărut situația aceasta”- “Acum s-a potrivit, înțeleg” -”Da, acum s-a potrivit”. -Mulțumesc”. Azi am avut acest dialog telefonic suprarealist. Astăzi, 7 martie, 2022, la aproape două săptămâni de când Rusia a invadat Ucraina și Putin a anunțat că și-a pus forțele nucleare în stare de alertă.

buncăr, in, america
Buncăr antiatomic, antichimic si antibiologic in America, Foto credit Imopedia.com.

În prețul de 275.000 lei una bucată de buncăr nu intră livrarea și nici instalarea

Buncărul firmei din București care realizează, printre altele, “adăposturi pentru fumători, rafturi și copertine de parcare” are fișă tehnică și preț de pornire de 275.000 de lei, fără TVA. Exact ca atunci când comanzi pizza, poți să-ți adaugi ce topping dorești, îmbunătățiri, lux, confort, aroganță.

În fișa tehnică se precizează dimensiunile totale de 3000 x 2700 x 2800mm, dar ele sunt cu titlu informativ, deoarece buncărul pe care-l alegi poate fi personalizat și poate să difere ca formă. Prețul nu include livrarea și instalarea și este destinat numai celor care stau la curte și au loc de buncăre. Deci, din start, dacă stai la bloc, nu ai cum să-ți amenajezi un buncăraș în sufragerie.

În „fișa tehnică” se vorbește mult despre forme, dimensiuni și confort, dar mai puțin (sau prea puțin spre deloc) în detaliu specificațiile tehnice care chiar contează într-o, ferească-ne, situație atomică. Pentru că adăposturile antiatomice sunt esențiale (și) DUPĂ ce-a apăsat vreun dement planetar butonul roșu nuclear. Buncărele antiatomice trebuie să aibă pereți groși, din cele mai dense și mai grele materiale posibile, cu multe straturi de protecție, inclusiv pământ, beton și, mai ales, strat de oțel solid.

Un adăpost antiatomic e esențial supraviețuirii post-explozie, pentru că așa-numita „ciupercă nucleară” nu vine doar cu pericolul exploziei propriu-zise, ci și cu o radioactivitate potențial ucigătoare. Deci, buncărul antiatomic e locul în care supraviețuitorii exploziei trebuie să ajungă, ideal, în primele 15 minute de la deflagrație și de unde să nu iasă cel puțin două săptămâni. Pentu că adăpostul antiatomic e menit să te protejeze de radiații.

Buncărul poate fi amenajat cu birou, sală de gimnastică și loc de relaxare pentru citit

Prezentarea de produs ne spune că buncărul va fi învelit în oțel pentru o protecție maximă, are pereți, uși și unități de supraviețuire subterane care pot fi complet utilate. “Acestea oferă siguranță în caz de calamități, evenimente cu violențe, safe room, explozie nucleară. Va puteți proiecta adăpostul subteran pentru a deveni birou, cameră de gimnastică sau cameră de relaxare, unde-ți poți petrece timpul citind sau la o ceașcă de ceai”, se mai arată în instrucțiuni.

buncar, antiatomic
Buncăr din America, Foto credit Imopedia.com.
Buncărul poate fi dotat cu tot ce are omul la casa lui

Buncărul bucureștean are pereți exteriori ranforsați care conferă rezistență sporită în cazul exploziilor și ușă armonică blindată cu sistem de blocare pe interior. Buncărul poate fi folosit și drept cameră de valori. Adăpostul “poate fi dotat cu mobilier, sistem de menținere a vieții, ventilație, unități pentru tratarea aerului, controlul temperaturii, surse de energie electrică grup electrogen, camere de decontaminare”.

„Vreau să-mi iau buncăr subteran, dar nu știu unde să-l pun”

Dacă stai la curte și ai nelămuriri, firma de făcut buncăre ne oferă toate răspunsurile. “ Vrei să-ți iei un buncăr subteran dar nu știi unde să-l pui? Dacă ai o construcție pe teren, singura opțiune este să fie îngropat în curte, cât mai apropiat de casă, iar intrarea este asigurată prin tunel de acces cu scară”, ne spun producătorii. “-Și cât spațiu îmi trebuie?. Pentru o instalare în siguranță recomandăm ca săpătura să fie mai mare pe fiecare latură cu 1, 2 metri. Pentru instalarea buncărului se fac măsurători înainte de fabricație pentru a fi siguri că avem spațiul necesar instalării buncarului. Pentru instalare se escavează zona de instalare și se compactează solul apoi se toarnă o platformă de beton armat cu o grosime de minim 20 de cm, peste această platforma se instalează buncărul, după care este astupat”.

buncar, antiatomic
Febra buncărelor antiatomice a început în America, în timpul Razboiulul Rece. Un studiu realizat de Michigan State University arată că, în anul 1962, 1,4% dintre americani aveau un buncăr antiatomic acasă.
Alo, domnul curier? Am făcut o comandă de buncăr acum o săptămâna, când e gata?”

Pe scurt, dacă ai norocul să stai la curte, muți cușca câinelui și aștepți băieții să vină și să ia măsurătorile. Achiți și apoi aștepți să vină muncitorii să sape groapa, apoi aștepți să vină buncărașul, fix cum astepți Glovo. Alo, domnul curier? Am făcut o comandă de buncăr acum o săptămâna. Când e gata? Veniți azi? O singură problemă are buncărul: nu prezintă acte de garanție, nu știm daca va rezista adăpostul etanș și anvelopat cu beton armat. Și, dacă nu rezistă – și kaput, omenire, dinozaurilor, venim la voi – se va transforma cumpărătorul în fantomă care să se ducă peste firma de făcut buncăre ca să ceară banii înapoi?

Febra buncărelor a apărut în America în timpul Războiului Rece și a luat avânt în mandatul lui Donald Trump

Febra buncărelor antiatomice a început în America, în timpul Razboiulul Rece. Un studiu realizat de Michigan State University arată că, în anul 1962, 1,4% dintre americani aveau un buncăr antiatomic acasă. Cred că ați văzut serialul “Apocalipsa: Ești gata?” pe Național Geographic, filmul care explorează viețile prepperilor, acei americani obișnuiți care se pregătesc pentru sfârșitul lumii. În anul 2021, după ce Trump a pierdut alegerile, un întreprinzător american a făcut 1,7 milioane de dolari într-o singură săptămână din vânzarea de buncăre antiatomice. Dimensiunile buncărelor americane variază de la 9 metri pătrați, la peste 920 de metri, prețul celui mai mare ajungând la 5 milioane de dolari, iar al celui mai micuț la 50.000 de dolari, conform Business Insider. „Doamne ajută” sau „Doamne ferește!”, după caz.

 

Cookies