Afacerea „Buletin de Bucureşti”: 2.000 de oameni au domiciliul la aceeaşi adresă

de:
29 mart. 2012
1 Afișari
Afacerea

Afacerea „buletinelor de Bucureşti” n-a murit. Bişniţarii „de domiciliu” fac avere pe spatele persoanelor din provincie sau basarabenilor care au nevoie de actul de identitate pentru a-şi rezolva diverse probleme administrative, respectiv pentru a călători nestingheriţi în UE.

Situaţia desprinsă parcă din filmul cu acelaşi nume a luat amploare: Internetul şi gardurile sunt pline de anunţuri în care locatarii se arată dispuşi „să găzduiască” doar cu numele imigranţii, în schimbul unor sume între 50 şi 100 de euro. Totul se face la vedere, pentru că legea pasează problema de la o instituţie la alta, scrie EVZ.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Evidenţa Populaţiei, bişniţarii nu fac nimic ilegal. „Nu există temei legal pentru ca personalul nostru să refuze eliberarea buletinelor. Nu avem atribuţii de a verifica numărului de persoane care figurează la o adresă”, explică directorul instituţiei, chestorul Constantin Manoloiu.

Dacă „chiriaşii” comit infracţiuni, proprietarii nu sunt traşi la răspundere, întrucât „e posibil ca într-un anumit interval de timp să fi locuit în acelaşi imobil mai multe persoane, care s-au mutat ulterior fără a cere schimbarea domiciliului”.

Singurul care ar putea interveni ar fi Fiscul, fiind vorba de evaziune la scară mică.

Cookies