Afacere de primăvară: Câți bani fac comercianții din vânzarea de mărțișoare GALERIE FOTO

de:
27 feb. 2014
273 Afișari
Afacere de primăvară: Câți bani fac comercianții din vânzarea de mărțișoare GALERIE FOTO

În Piața Romană, zeci de tarabe sunt așezate de o parte și de alta a trotuarului, lăsând un culoar pe unde să treacă potențialii cumpărători. 

Comercianții vând mărțișoare de toate felurile și pentru toate gusturile, de la chinezării până la mărțișoare handmade. Bineînțeles, pe lângă mărțișoarele tradiționale, aducătoare de noroc, sunt vândute și alte produse: bijuterii, eșarfe, căciuli, ursuleți de pluș, portofele.

 

Afaceriștii de sezon spun că vânzarea mărțișoarelor a scăzut dramatic în acest an. „Nu știu ce se întâmplă, anul acesta merge foarte prost. Lumea doar se uită, de cumpărat prea puțini. Sper să meargă mai bine zilele următoare. Cred că nu mai ține lumea atât de mult la tradiții ca pe vremuri”, spune un bărbat care vinde mărțișoare în București de șase ani.

Comercianții încearcă prin toate metodele să convingă trecătorii să le aleagă marfa: oferte, cadouri, „produse de calitate, doamnă, și uite cât de frumoase pot fi!”, așa cum spune o vânzătoare. Trecătorii privesc marfa, unii pleacă mai departe, alții aleg să cumpere. „20-30 de clienți pe zi avem”, spune un tânăr vânzător.

„Poftiți, domnișoară, avem mărțișoare, lănțișoare, brățări, eșarfe, de toate!”, îmi spune un tânăr comerciant. Nu este taraba lui, el doar vinde aici. Lucrează de dimineața până seara și câștigă 50 de lei pe zi. „Nu știu exact câți bani face patronul când trage linie, dar, pe zi, din câte am calculat eu, iese profit cam 200 de lei”, spune băiatul.

Altul vinde mărțișoare la taraba de lângă. Este proprietarul tarabei și spune că mărțișoarele sunt cumpărate din angrouri, în general din Dragonul Roșu. „Ce să zic, astea la 1 leu le iau cu 20 de bani, așa. Iar asta care costă 5 lei costă 1 leu, 1,5 lei în Dragon”. Afacerea este profitabilă, dar este și multă muncă, spune tânărul. „Anul trecut am avut profit cam de 3000, 4000 de lei, așa”, completează el.

Un alt comerciant ne prezintă taraba lui, cu mărțișoare „cumpărate pe bucăți și asamblate de el”. „Eu le pun în cutii, le leg, le lipesc, e muncă multă”, spune acesta. Însă profitul este pe măsură: comerciantul a câștigat anul trecut 3000 de euro din afacerea cu mărțișoare. 

La o altă tarabă, un comerciant vinde mărțișoare handmade făcute de el și de un prieten, dar și mărțișoare cumpărate. „La acestea handmade, adaosul este de 100, 150 %. Orice mărțișor costă 5 lei„, spune acesta. Celelalte mărțișoare sunt cumpărate din angro, dar sunt împachetate de cei doi prieteni. „Cel de 1,5 lei a costat cam 20 de bani. Iar cel de 5 lei a costat 1,5 lei”, explică bărbatul. Anul trecut, cei doi afaceriști au făcut 8000, 9000 de lei din afacerea cu mărțișoare, dar au muncit luni de zile pentru a le realiza pe cele handmade.

O tânără care realizează produse handmade nu a fost atât de norocoasă și a reușit să câștige doar 1000 de lei în 2013 din afacerea cu mărțișoare. „Muncesc mult la ele. Am cam 200 de produse acum. Adaosul e mic, că n-ar da lumea care trece pe aici mulți bani pe mărțișoare. Oricum, mie îmi place mult să le fac, nu o fac doar pentru bani”, spune fata.

La o altă taraba, un comerciant vinde brățări cu 5 lei. „Am dat cam 1,5 lei pe ele, așa. Oricum, e muncă multă, să știi, că le asamblez singur”, spune bărbatul. După muncă și răsplata, căci anul trecut bărbatul a făcut 7000 de lei în câteva zile.

Un alt comerciant spune că el nu pune adaosuri mari, nici măcar la produsele cumpărate din angrouri. „Dom’le, îl iau cu 2 lei, îl vând cu 3 lei. Hai să zic.. acesta care costă 5 lei, l-am luat cu 2 lei. Dar în rest, un leu adaos, cam atât”, precizează el. Anul trecut, profitul comerciantului a fost de 2000 de lei, „în afară de cafea, țigări, mâncare în perioada cât am stat la vânzare”.

Cookies