Aerul poluat al Capitalei a omorât peste 1.000 de bucureşteni

de:
31 mart. 2011
0 Afișari
Aerul poluat al Capitalei a omorât peste 1.000 de bucureşteni

Cei 300 de bucureşteni care s-au internat acum doi ani nu ar mai fi stat în spital dacă aerul din Capitală ar fi fost mai puţin poluat. Cei peste 1.000 de bucureşteni, dintre care peste 200 de nou-născuţi, care au murit din cauza poluării cu pulberi în suspensie, de tip PM10 (n.red- un complex de particule solide foarte mici, cu diametrul mai mic de 10 micro metri, care se regăsesc în aer), şi dăunează aparatului respirator.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, citat de Evenimentul Zilei, doar pe 23 decembrie 2010, bucureştenii au respirat aer cu concentraţii de PM10 de mai bine de trei ori mai mari decât limita şi cu concentraţii de PM2,5 (n.rde – particule solide cu diametrul mai mic de 2,5 micro metri, care se află în aer) de aproape şase ori mai mari decât limita.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra faptului că efectul pulberilor în suspensie asupra sănătăţii este foarte puternic. Poluarea din Bucureşti atinge cele mai înalte cote pe lângă Cercul Militar şi în zona Mihai Bravu. Dacă unii dau vina pe numărul mare de maşini care tranzitează zilnic oraşul. Potrivit unora, o altă cauză care ar putea duce la eliberarea microparticulelor în aer ar fi plantarea panseluţelor, pentru care este adus pământ vegetal, care depăşeşte bordura, iar după fiecare ploaie, acesta se usucă şi se ridică în aer.

Preşedintele organizaţiei Eco Civica, Nicolae Rădulescu Dobrogea, spune că pe străzile Capitalei sunt zilnic cinci tone de excremente de câine, care se transformă în praf dăunător sănătăţii.

Citeşte şi Bucureştiul este înecat de praf. Particulele de praf din aer, de trei ori peste limita admisă

Cookies