ADU în acuză pe Nicușor Dan de discriminare pe apartenențe la grupuri sociale. „Interesul public este suma intereselor private”

16 feb. 2022
185 Afișari
ADU în acuză pe Nicușor Dan de discriminare pe apartenențe la grupuri sociale. „Interesul public este suma intereselor private”
ADU în acuză pe Nicușor Dan de discriminare pe apartenențe la grupuri sociale. „Interesul public este suma intereselor private” | Sursă foto: https://planright.org

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este acuzat de discriminare pe „apartenențe la grupuri sociale”, de către Asociația pentru Dreptul Urbanismului. Această acuzație a apărut după ce primarul le-a promis reprezentanților mediului universitar că va rezolva cu prioritate cererile de emitere a certificatelor de urbanism și autorizațiile de construire ale acestora.

ADU în acuză pe Nicușor Dan de discriminare

Nicușor Dan a avut în data de 14 februarie o întâlnire cu reprezentanții universităților publice si private din Capitală. În cadrul aceste întâlniri primarul a declarat că universitățile vor avea prioritate în ceea ce privește emiterea de autorizații, certificate și documentații de urbanism.

Declarația a stârnit nemulțumirea Asociației pentru Dreptul Urbanismului, care îl acuză de edil de discriminare. Reprezentanții ADU au transmis că nu au nici o obiecție în ceea ce privește tratarea cu celeritate a solicitărilor ce vizează interesul public. Cu toate astea nu sunt de acord cu soluționare unor solicitări cu prioritate. Acest lucru se datorează întârzierii cu care au fost soluționate anumite solicitări ale persoanelor fizice și juridice de drept privat.

Reprezentații ADU au mai precizat și că principiul interesului public nu se poate aplica în acest context, termenele legale fiind stabilite pentru toată lumea în condiții egale. Aceștia consideră abordarea lui Nicușor Dan ca fiind una discriminatorie deoarece alege să soluționeze cu întâietate anumite cereri pe baza unor convingeri proprii.

Primarul General amendat de ISC

Primarul General al Capitalei a fost amendat de către Inspectoratul de Stat în Construcții. Amenzile au fost primite deoarece a nu a emis în timp util certificatele de urbanism și autorizațiile de construcție în anul 2021. Edilul a primit două contravenții în valoare de 20.000 de lei fiecare.

  • Prima amenda a fost primită deoarece circa 1.600 de certificate de urbanism au rămas nesemnate, mult peste termenul legal de soluționare de 15 de zile.
  • Cea de-a doua amendă a fost primită deoarece circa 500 de autorizații de construcție nu au fost soluționate în termenul legal de 30 de zile.

 

Cookies