Adriana, care ne plimbă cu autobuzul prin București, și Ioana, care ne controlează de bilete😉 Două doamne simpatice de la STB și poveștile lor

08 mart. 2024
6873 afișări
Adriana, care ne plimbă cu autobuzul prin București, și Ioana, care ne controlează de bilete😉 Două doamne simpatice de la STB și poveștile lor
Adriana, care ne plimbă cu autobuzul prin București, și Ioana, care ne controlează de bilete. Două doamne simpatice de la STB și poveștile lor | Sursă foto: Captură Facebook-STB

„Ziua internațională a Femeii” (8 martie) este cea în care doamnele și domnișoarele sunt în centrul atenției, astfel că, astăzi ne-am îndreptat privirile către femeile care lucrează în cadrul STB.

Mai precis am discutat cu o conducătoare de autobuz și o doamnă care controlează titlurile de călătorie ale oamenilor.

Doamnele de la STB: Una controlează biletele, cealaltă ne plimbă cu autobuzul prin București

De multe ori pare că meseria de șofer pe autobuz și cea de controlor sunt mai potrivite pentru bărbați, mare parte dintre angajați fiind domni. Însă cu toate astea, există și câteva femei care practică aceste meserii cu succes și cu drag.

Am discutat cu doamnele Dumitru Ioana (controlor STB) și Chircal Adriana (șofer de autobuz) pentru a afla cum de au ales aceste meserii și cum li-se pare să activeze în aceste domenii.

Dumitru Ioana lucrează de 8 ani ca și controlor în cadrul societății. La acest moment activează pe linia 100, cea care merge către Aeroportul Henri Coandă. Cu toate că este o doamnă micuță, 1,50 m și 46 de kg, neavând o statură impunătoare, îi place meseria pe care o are:

B365.ro: Cum de ați ales această meserie?

Dumitru Ioana: Voiam ceva diferit, cu toate că este o meserie destul de grea. Este complicat să faci oamenii să înțeleagă că au greșit și că trebuie să plătească o amendă. Munca cu oamenii este în general foarte dificilă.

Eu încerc să-mi îndeplinesc sarcinile de serviciu cu empatie și înțelegere.

B365.ro: S-a întâmplat să dați de călători care să devină agresivi? Cum procedați în aceste situații? 

Dumitru Ioana: Încerc să calmez lucrurile, să nu dau curs unei situații conflictuale. Așa este cel mai bine. Din ceartă nu se ajunge la nimic bun.

B365.ro: Au fost momente când ați vrut să vă schimbați meseria? 

Dumitru Ioana: Au existat situații, în special iarna. Suntem mereu pe străzi, în frig. Coborâm dintr-un autobuz și stăm în stații până vine următorul. Cel mai greu este în sezonul rece. Mai ales că noi, controlorii, nu suntem priviți foarte bine.

B365.ro: Având în vedere că sunteți mereu pe traseu, când aveți timp să mâncați sau să mergeți la baie? 

Dumitru Ioana: Pauzele le facem la capătul de linie, când avem timp. Când nu avem, ne oprim undeva pe drum.

B365.ro: Cum este interacțiunea cu turiștii care vin în București?

Dumitru Ioana: Există foarte mulți care se informează înainte, știu modul în care trebuie să-și plătească titlul de călătorie. Nu este foarte greu.

Dacă dai ce cineva care nu știe, trebuie să îl ajuți, să-i explici. Noi suntem cumva prima interacțiune pe care o au cu țara, trebuie să le oferim ajutorul.

B365.ro: Controlorii lucrează în echipe. Aceste sunt, în general, mixte? 

Dumitru Ioana: Da. Eu sunt singura femeie între bărbați. Contează foarte mult echipa. Dacă te înțelegi bine cu oamenii, ziua de muncă este mai ușoară.

În mod normal echipele rămân aceleași, se schimbă doar dacă cineva este în concediu și trebuie înlocuit.

B365.ro: Au exista situații unde a fost necesar să sunați la 112? 

Dumitru Ioana: Nu, din fericire, eu n-am avut parte de astfel de incidente.

B365.ro: Cum se procedează când sunt prinși călătorii fără bilet?

Dumitru Ioana: În primul rând se solicită legitimarea. Ulterior există două variante, plătirea suprataxei pe loc, în valoare de 80 de lei, sau întocmirea procesului verbal. Dacă nu este plătită pe loc, amenda este între 300 și 500 de lei.

Dacă plătește pe loc primește un card de suprataxă ce este valabili în ziua respectivă, până la ora 24:00.

Doamna Dumitru Ioana se descrie ca fiind o persoană empatică care încearcă să îi înțeleagă pe oameni:

Sunt o persoană empatică. Încerc să înțeleg călătorii și să nu dau curs situațiilor conflictuale. Încerc să-mi dau seama unde e vorba de rea intenție sau de o greșeală.

Femei care lucrează în cadrul STB
Femei care lucrează în cadrul STB / Sursă foto: Dumitru Ioana
Femei care lucrează în cadrul STB
Femei care lucrează în cadrul STB / Sursă foto: Captură Facebook-STB

Chircal Adriana lucrează în cadrul STB de 5 ani, din 2019, și spune că a admirat mereu această meserie.

B365.ro: Cum de ați ales acest job? 

Chircal Adriana: Îmi place foarte mult să conduc. Am admirat mereu bărbații care făceau această meserie, încă de când eram mică. Mi-sa părut ceva special.

B365.ro: Ce părere aveți despre traficul din București?

Chircal Adriana: Eu fac meseria asta din plăcere și sunt conștientă de traficul din oraș. Încerc să nu mă enervez pentru că nu rezolv nimic. Există călători care sunt deranjați de întârzierile autobuzelor, însă acestea au loc pentru că traficul nu permite ca vehiculele să ajung la timp la capătul de linie.

B365.ro: Ați avut incidente în trafic? Șoferi care să va taie fața? 

Chircal Adriana: Din fericire noi suntem mai avantajați decât cei care conduc tramvaiele. Nefiind pe șine, mai putem evita accidentele. Este nevoie să conduci preventiv.

Am avut și eu două, trei incidente, pe timp de iarnă. Nu au fost din vina mea, eu eram pe drum cu prioritate.

O altă problemă sunt călătorii care nu se țin bine de bare. Se poate întâmpla, mai ales când pui o frână bruscă încercând să eviți un impact, ca oamenii să se dezechilibreze și să cadă. Mi-sa întâmplat să cadă un domn de pe scaun când am plecat de la semafor.

B365.ro: Aveți amintiri cu persoane drăguțe, care v-au făcut ziua mai bună? 

Chircal Adriana: Așa cum există oameni răutăcioși, există și multe persoane drăguțe. Am pățit și în trafic să mă salute ceilalți șoferi. Au exista și călători care au coborât din vehicul și m-au felicitat pentru meseria aleasă și pentru curaj.

B365.ro: Dar persoane care să vină să se certe cu dumneavoastră au existat? 

Chircal Adriana: Da, normal. Îmi aduc aminte de un incident cu niște călători care voiau să le deschid ușa între stații. Noi nu avem voie să facem acest lucru. Au exista oameni care m-au certat pentru că nu am deschis, mi-sa întâmplat chiar să forțeze ușile.

B365.ro: Ce părere aveți despre mizeria din mijloacele de transport public? 

Chircal Adriana: Oamenii se plâng, însă PET-urile, hârtiile sau resturile sunt lăsate tot de călători. La noi există personal de serviciu care urca în autobuz la capăt de linie și curăță. Igienizarea completă se face la final de program.

Doamna Chircal Adriana lucrează pe linii din periferia orașului, precum 418 sau 419, și spune că ar putea ieși la pensie de la STB. Cu toate astea, recunoaște că de la o anumită vârstă există posibilitate ca sănătate să nu-ți permită să mai practic acest job:

Se poate ieși la pensie, în special dacă faci meseria cu drag. Depinde și de sănătate. Mie mi-sa întâmplat să am probleme cu picioarele din cauza condusului, am fost nevoită să fac recuperare. La un moment dat sănătate nu-ți mai permite. 

Am întrebat-o și dacă eu exista persoane care să îi spună ca meseria de șofer la STB nu e este pentru femei. Doamna ne-a zis, printre chicoteli, că în general bărbații au această opinie:

Mi-sa spus, da. În general bărbații zic asta. Dar eu nu-i iau în seamă.

Femei care lucrează în cadrul STB
Femei care lucrează în cadrul STB / Sursă foto: Captură Facebook-STB
Femei care lucrează în cadrul STB
Femei care lucrează în cadrul STB / Sursă foto: Captură Facebook-STB

Recent, am discutat și cu o vatmaniță din București, interviul poate fi văzut în articolul:

Cookies