Adrian Severin, candidat la Primăria Capitalei: DNA să se retragă din campania electorală

de:
08 mai 2016
0 Afișari
Adrian Severin, candidat la Primăria Capitalei: DNA să se retragă din campania electorală

‘Facem un apel către DNA pentru a se retrage din campania electorală. Nu credem că instituţiile de forţă sunt cele care trebuie să decidă în ceea ce priveşte competiţia electorală care deja a început. Practic, în acest moment PDS este în imposibilitatea de a-şi desfăşura campania cu toată forţa de care dispune ţinând cont, de pildă, că bazele noastre de date au fost confiscate, laptopurile unora dintre voluntari au fost confiscate”, a declarat Adrian Severin, candidatul Partidului Dreptăţii Sociale la Primăria Generală.

El a afrmat că instuţiile statului au dreptul să îşi desfăşoare anchelele, însă ”fără să stânjenească activitatea de campanie a partidelor politice”, potrivit legii.

”Credem că suntem perfect îndreptăţiţi să ne adesăm Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, mai exact Biroului pentru instituţii democratice şi drepturile omului care este specializat în monitorizarea alegerilor, de asemenea, să ne adresăm secretarului general al Consiliului Europei şi sectretarului general al Comisiei de la Veneţia, să ne adresăm comisarului european pentru afaceri interne şi justiţie pentru a-i ruga să facă cele necesare conform drepturilor de care dispun, atribuţiilor pe care le au pentru a garanta ca măcar de acum în acolo aceste alegeri să fie libere şi corecte’‘, a anunţat Severin.

Totodată, PDS va adresa, în zilele următoare, şi o scrisoarea ambasadorilor UE şi SUA la Bucureşti, cerându-le poziţia faţă de ”ingerinţele” instituţiilor de forţă ale statului în activitatea de campanie.

‘Vom adresa în zilele următoare o scrisoare ambasadorilor UE şi SUA prezenţi la Bucureşti, cel puţin o parte dinte ei au fost extrem de vocali întotdeauna, în exprimarea îngrijorărilor lor legate de statul de drept şi de situaţia democraţiei din România. Credem că este momentul să îşi exprime şi acum poziţia faţă de asemenea ingerinţe ale instituţiilor de forţă în activitatea de campanie”, a mai susţinut candidatul PDS la Primăria Capitalei.

Severin le-a cerut şi preşedinţilor celorlalte partide politice, în special cele parlamentare, să se solidarizeze cu demersul PDS, afirmând că ”nu este normal să poţi candida în România numai cu avizul DNA şi să poţi câştiga numai cu avizul unei ambasade sau altei ambasade”.

Candidatul Partidului Dreptăţii Sociale, Adrian Severin, a criticat şi pe blog acţiunile DNA.

„Printr-un comunicat de presă, DNA încearcă să explice motivul descinderilor de ieri, 6 mai 2016, la mai multe adrese, printre care și sediul de campanie al Partidului Dreptății Sociale (PDS). Ni se spune, astfel, că ar exista suspiciunea folosirii unor „informații nedestinate publicității” în scopul întocmirii listelor de semnături atestând sprijinirea depunerilor unor candidaturi, printre care vizată este cea a domnului Marian Vanghelie (candidat la funcția de primar al Sectorului 5 – București). Pentru cei fără cunoștințe de drept, câteva scurte explicații sunt necesare. Ele vor pune în lumină clară abuzul comis de DNA.

Pentru ca un procuror să poată începe o anchetă, trebuie să existe dovezi că o faptă calificată de lege drept infracțiune ar fi fost comisă, chiar dacă autorul eventualei fapte nu este cunoscut încă. În prezența unor asemenea indicii începe așa numita cercetare in rem. Dacă cercetarea respectivă conduce la identificarea posibilului făptaș, acesta este pus sub urmărire, cercetarea in rem fiind continuată prin cercetarea in personam.

În cazul nostru, șefii DNA au bănuit că, pentru a ști de unde să pornească la strângerea semnăturilor, unii funcționari de la primării (principala vizată fiind cea a Sectorului 5, unde primar fusese dl Vanghelie), suspecți a fi și militanți ai PDS, au luat adrese de pe listele cu cetățenii care beneficiază de diverse ajutoare sociale, s-au dus la adresele indicate acolo și le-au solicitat acestora să susțină înscrierea pe listele de candidați la alegerile locale a unor membrii ai amintitului partid. Persoanele solicitate sunt, deci, reale, semnăturile lor sunt autentice iar solicitarea de semnături din ușă în ușă este legală. Aceasta au confirmat prin hotărâri definitive – ignorate acum de DNA – instanțele judecătorești.

Ce ar fi atunci ilegal? Ilegal ar fi faptul că ușile la care s-a bătut au fost luate din informațiile primăriei care nu aveau caracter public. Cine a furnizat acele date? Cum dl Vanghelie este suspendat din funcția de primar și nu mai avea acces la ele, vizați sunt funcționarii primăriei, fără a se ști care anume.

Există vreun indiciu că lucrurile așa au stat? Nu. Există doar bănuiala procurorilor că așa s-ar fi putut să se întâmple. Este o asemenea suspiciune rezonabilă? Pentru cei care îi împart pe oameni în infractori deja prinși și infractori neprinși încă, este. Poate fi, însă, o asemenea suspiciune rezonabilă și în sensul legii, care cere și ceva dovezi materiale pentru a permite acțiuni de umărire susceptibile a afecta drepturile și libertățile celor urmăriți? Nu! Cel puțin nu într-un stat democratic.

Pe de altă parte, presupunând că lucrurile au stat așa cum le-a trecut prin cap procurorilor, ar putea să afecteze aceasta legalitatea candidaturilor PDS? Categoric, nu! Mai ales după ce candidaturile au fost validate de justiție, toate mijloacele legale de contestare au fost epuizate și campania a început. Atunci cum își permite DNA să tulbure campania unor candidați aflați în perfectă legalitate, atestată inclusiv judecătorește?

Mai ales în condițiile mediatizării perchezițiilor pornite la întâmplare, cu gândul că poate se găsește ceva suspect, și fără să se formuleze vreo acuzație concretă împotriva cuiva, acțiunea DNA se constituie într-o manipulare gravă a opiniei publice având aptitudinea de a viola dreptul cetățenilor la a alege liber pe cei pe care îi vor.

Când dreptul unui singur cetățean este încălcat, drepturile tuturor sunt în pericol. În același timp, dreptul DNA de a întreprinde cercetări penale încetează acolo unde începe abuzul. Confruntați cu asemenea încălcări și abuzuri, toți cei vizați au dreptul și obligația de a protesta. Este pasul care se poate face și trebuie făcut imediat, până când un alt context politic va permite aducerea violatorilor în fața unei justiții autentice. Să fim convinși că refuzând să ne supunem samavolniciilor, un asemenea context va apărea.

Acum îi rog pe toți cei care, indiferent de simpatiile politice, ideologice sau personale, cred în dreptate, democrație și justiție, să preia și să difuzeze cât mai amplu textul de față. Acesta ar fi cel mai simplu gest prin care denunțăm manipularea și abuzul.”, a scris Severin.

Adrian Severin a fost condamnat în februarie de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție, la trei ani și trei luni de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită și trafic de influență.

Procurorii DNA au descins, vineri, la Primăria Sectorului 5, într-un dosar ce vizează falsificarea de liste electorale, în 2016. Marian Vanghelie, care candidează pentru un nou mandat de edil al sectorului, este vizat în acest dosar. 

Cookies