Năstase, eliberat: Am primit oferte din partea unui guvern străin. E nevoie de o lege a grațierii

de:
21 aug. 2014
0 Afișari
Năstase, eliberat: Am primit oferte din partea unui guvern străin. E nevoie de o lege a grațierii

UPDATE: Adrian Năstase a fost eliberat. Fostul premier a părăsit penitenciarul Jilava. El a fost așteptat de fiii săi care au venit la Penitenciarul Jilava, însoţiți de Codrin Ştefănescu.

„Am rămas acelaşi. Încercările din ultimii ani cred că m-au întărit”, a spus Năstase la ieșirea din închisoare. El a mai pus că are nevoie de timp pentru a-şi contura proiectele pentru viitor și că vrea să stea cu familia, dar şi că are „divese idei extravagante”, pe care însă nu le dezvăluie acum jurnaliştilor şi nici nu ştie dacă le va dezvălui. „În ultimii 10 ani aţi dus-o foarte bine fără mine, în ultimii trei ani şi mai bine”, a mai spus Năstase.

Referitor la activitatea sa profesională de după penitenciar, fostul premier a spus că în următorii 9 ani nu va putea să ocupe funcţii publice, însă a primit oferte de la mai multe multinaţionale, dar şi din partea unui guvern străin, refuzând însă să precizeze despre ce ţară este vorba.

De asemenea, Năstase a spus că „statul român în momentul de faţă are numai două puteri: executivul, format din preşedinte şi guvern, şi justiţia”.

„Ar fi necesară o a treia putere, legislativul, şi probabil, fiindcă acum pot să vorbesc mai liber, aş spune că ar fi nevoie anul viitor de alegeri parlamentare anticipate, care să construiască un Parlament solid şi care să rezolve unele dintre problemele care în momentul de faţă sunt fără răspuns. Dar ar fi nevoie fără îndoială de o schimbare a legii electorale şi de revenirea la alegerile pe listă astfel încât să se profesionalizeze Parlamentul”.

El a mai prezentat o altă idee, spunând că nu crede că aceasta va srprinde. „Cred că ar trebui înţeles un lucru simplu: din când în când este nevoie de o lege de amnistie fiscală, dar este nevoie şi de o lege a graţierii”, a declarat fostul premier, precizând că această lege a graţierii ar trebui „să fie într-o formulă înţeleaptă, nu aberantă, cu limite până la 7 ani”.

Năstase a mai menţionat că, la ieşirea din penitenciar, a fost salutat de la geamuri de unii din deţinuţi şi a apreciat că „penitenciarul, aşa cum este acum, este depăşit” şi, drept urmare, reprezintă „o fabrică de recidivă”. 

Adrian Năstase a mai vorbit la ieşirea de la Jilava, despre necesitatea alegerilor parlamentare anticipate, a votului pe liste pentru profesionalizarea Parlamentului, despre aministie fiscală, graţiere, şi a subliniat că penitenciarul, cum este acum, e o instituţie depăşită.

Instanţa a respins contestaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a menţinut decizia Judecătoriei Sectorului 4, prin care s-a stabilit ca fostul premier Adrian Năstase să fie eliberat condiţionat. Tribunalul Ilfov a dispus punerea de îndată în libertate a lui Adrian Năstase, acesta urmând să plece joi din Penitenciarul Jilava, scrie Mediafax

Tribunalul Ilfov va dezbate joi contestaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) la decizia de eliberare condiţionată din închisoare a fostului premier Adrian Năstase, scrie realitatea.net.

Pe 23 iulie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Adrian Năstase de eliberare condiţionată, însă DNA a atacat decizia magistraţilor.

Dacă Tribunalul Ilfov va respinge contestaţia DNA, atunci  Adrian Năstase va fi eliberat din închisoare.

În contestaţia depusă în instanţă, procurorii DNA susţin că  Adrian Năstase nu s-a remarcat printr-un comportament deosebit, care să justifice punerea în libertate, activităţile educative desfăşurate în Penitenciarul Jilava au avut loc împreună cu alţi deţinuţi şi nu reflectă comportamentul său personal, iar la dosarul de eliberare condiţionată nu există dovezi temeinice de îndreptare a acestuia.

De cealaltă parte, avocaţii lui  Adrian Năstase au declarat că fostul premier îndeplineşte toate condiţiile pentru a ieşi mai devreme din închisoare, a executat deja fracţia de o treime din condamnare, nu a fost sancţionat niciodată în penitenciar, a avut un comportament disciplinat şi a participat la 24 de dezbateri pe diferite teme şi la manifestări artistice.

La data de 24 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca la cei patru ani de închisoare primiţi de fostul premier în dosarele ‘Zambaccian’ şi ‘Trofeul calităţii’ să se adauge şase luni ca spor de pedeapsă, astfel încât totalul se ridică la patru ani şi şase luni de închisoare.

Adrian Năstase a fost condamnat pe 6 ianuarie 2014 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trei ani pentru şantaj în dosarul ‘Zambaccian’. De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul ‘Trofeul calităţii’, din care a efectuat opt luni de detenţie, fiind eliberat condiţionat.

În dosarul ‘Zambaccian’, Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul şef al ISC, Irina Jianu, în perioada 2002-2004, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi Bucureşti.

În dosarul ‘Trofeul calităţii’, Adrian Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de ”influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid” pentru organizarea unui simpozion intitulat ‘Trofeul calităţii în construcţii’ cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.

Cookies