ARHIVA B365

Cererea de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase a fost aprobată

ADRIAN NĂSTASE POATE FI ELIBERAT DIN ÎNCHISOARE.

Fostul premier nu poate fi însă eliberat decât după judecarea unui eventual recurs de către Tribunalul Bucureşti. Conform Hotnews, procurorii DNA au atacat deja decizia cu recurs.

Dacă Tribunalul Bucureşti va menţine decizia Judecătoriei Sectorului 4, Adrian Năstase va fi pus în libertate.

Ce urmează: judecătorii vor prezenta motivarea deciziei, procurorii urmând să vină șli ei cu motivarea.

În cursul procesului, DNA a cerut mutarea dosarului la Judecatoria Cornetu, motivând ca penitenciarul Jilava tine de judecatoria Cornetu, iar Judecatoria Sectorului 4 nu ar fi competenta sa judece cererea de eliberare conditionata a fostului permier. Cererea procurorilor a fost respinsă.

Procurorii DNA au contestat şi cărţile scrise de Adrian Năstase, în perioada petrecută în penitenciar, punând la îndoială calitatea de operă ştiinţifică a lucrărilor scrise de acesta. Fostul premier a primit însă avizul pozitiv de la comisia penitenciarului Jilava, care i-a analizat cererea de eliberare conditionata, convinsi de cartile scrise de acesta in spatele gratiilor si de conferintele si dezbaterile la care a participat. Fostul premier a ironizat contestaţia procurorilor DNA, declarând: „Mă mir că DNA nu contestă şi certificatul meu de naştere.” Acesta a adăugat şi că nu va mai candida niciodată la prezidenţiale.

Avocatul acestuia consideră că bătălia finală se va da în faţa instanţei de recurs: „În trei zile vom şti dacă se declară sau nu”, a adăugat acesta la sfârşitu procesului. 

Fostul premier a făcut două solicitări de preschimbare a datei la care să fie judecată cererea de eliberare, însă ambele au fost respinse, în 10 şi 18 ianuarie, fiind astfel menţinut termenul de 12 februarie stabilit iniţial.

Avocatul Ion Cazacu, care îl apără pe fostul premier, declara că s-a cerut un alt termen întrucât, dacă cererea va fi judecată în 12 februarie, practic s-ar pierde zilele scăzute din pedeapsa primită de Năstase, respectiv cele din perioada 20-26 iunie 2012, când acesta a fost internat la Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, informează Realitatea.net

Adrian Năstase ar putea fi pus în libertate înainte de termen după ce Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, constatând că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care ar putea fi eliberat fostul premier.

Avocatul Ion Cazacu a precizat că membrii Comisiei au luat în calcul pentru avizul favorabil activităţile desfăşurate de Adrian Năstase în penitenciar, precum şi faptul că acesta a publicat trei cărţi.

Cazacu a mai spus că au fost luate în considerare în stabilirea perioadei de executare a pedepsei şi zilele petrecute de Adrian Năstase în Spitalul Floreasca, scăzute din pedeapsă în urma unei decizii a instanţei.

Adrian Năstase este încarcerat din seara zilei de 26 iunie 2012, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii” referitor la sponsorizarea campaniei sale electorale din 2004.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button