Adrian Năstase ar putea candida din nou. Decizie ICCJ de reabilitare a fostului politician

07 dec. 2021
202 Afișari
Adrian Năstase ar putea candida din nou. Decizie ICCJ de reabilitare a fostului politician
Adrian Năstase ar putea candida din nou. Decizie ICCJ de reabilitare a fostului politician

Adrian Năstase ar putea să candideze din nou pentru funcții publice, dar și să-și exercite dreptul de a alege, dacă decizia ICCJ de marți rămâne definitivă.

Fostul premier Adrian Năstase a fost reabilitat marți de Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul ambelor sale condamnări, una în dosarul „Trofeul Calităţii” şi cealaltă în cauza cunoscută sub numele „Zambaccian”. Cererea de reabilitare judecătorească a fost formulată de fostul demnitar, iar dacă rămâne definitivă, el poate să își exercite din nou dreptul de a alege și de a fi ales în funcții publice.

Adrian Năstase a stat în închisoare mai puțin de un an, din 26 iunie 2012 până în 18 martie 2013, când a fost eliberat condiţionat, prin decizia Tribunalului Bucureşti.

Condamnările pentru a fost închis fostul premier Adrian Năstase

Prin decizia ICCJ, fostul premier al României a fost reabilitat atât în ceea ce priveşte pedeapsa de 2 ani închisoare, aplicată de instanţa supremă în iunie 2012, în dosarul în care Năstase a fost deferit justiţiei sub acuzaţia că a folosit pentru campania electorală din anul 2004 fonduri plătite de firme care s-au înscris la concursul „Trofeul Calităţii”, organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii, cât şi în ceea priveşte pedeapsa de 4 ani de detenţie, primită de fostul lider PSD în ianuarie 2014, în dosarul „Zambaccian”, în care a fost găsit vinovat de luare de mită în formă continuată şi şantaj, scrie Adevărul.

„În condiţiile în care s-au împlinit toate condiţiile prevăzute de lege, am depus astăzi, la instanţă, solicitarea de reabilitare judecătorească”, anunţa Adrian Năstase, pe 8 octombrie, pe blogul său.

Decizia de astăzi a ÎCCJ nu este definitivă și are drept de contestaţie într-un termen de 10 zile de la comunicare.

 

 

 

Cookies