Adrian Naidin @ Jazz la Soni

de:
25 ian. 2012
1 afișări
Adrian Naidin @ Jazz la Soni

Violoncelul lui Adrian Naidin sună ca o întreagă orchestră uneori, alteori pictează sau sopteşte versuri. Strălucitor în partiturile clasice, ingenios şi tehnic în jazz – de la genurile tradiţionale, până la cele experimentale – plin de forţă şi har în folclor, Adrian Naidin vorbeşte, oricare ar fi limbajul, despre muzică.

“Nichita Stănescu spunea că muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus vreo întrebare. De drag de Nichita, adaug că nu există muzică fără iubire şi nici iubire fără iertare. Toate într-un unic sens: vertical”, spune Adrian Naidin.

L-a inspirat pe regizorul grec Mihalis Kakogiannis, iar muzicianul leton Mischa Maisky, supranumit “Paganini al violoncelului”, îl numără printre cei mai talentaţi dintre ucenicii săi. Deşi are o structură şi o educaţie orientate spre clasic, Adrian Naidin a experimentat şi alte limbaje, de la conceptele uneori abstracte ale jazz-ului contemporan, până la world music sau pop. În etno-jazz a strălucit încă de la prima încercare, în grandiosul spectacol “Damian’s Fire”, montat de Damian Drăghici în 2001 la Bucureşti.

Este compozitor de muzică de scenă, confirmat, printre altele, în colaborările cu compania de teatru Alekton din Atena. Orice gen poate suna perfect dacă violoncelul simte muzica în mâinile unul profesionist înzestrat cu har – spun cei care l-au ascultat pe Adrian Naidin la violoncel sau voce în concertele de folclor românesc şi grecesc susţinute în urmă cu câţiva ani la Atena, alături de Thanassis Polikandriotis, sau în spectacolele de flamencode la Bucureşti, alături de dansatorul şi percuţioniştul argentinian Lucas Molina.

Absolvent al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, licenţiat în Violoncel şi Muzică de Cameră, Adrian Naidin s-a perfectionat cu muzicianul Mischa Maisky. A debutat în 1988 la Opera Maghiară din Cluj Napoca şi este, din 2001, membru al Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti.

Intrare: 15 lei

Rezervări la telefon: 0755.659.653

Cookies