Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria. Se spune sau nu „La mulți ani” pe 15 august

14 aug. 2021
256 afișări
Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria. Se spune sau nu „La mulți ani” pe 15 august
Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria. Se spune sau nu „La mulți ani” pe 15 august

Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august. Sarbătoarea mai este cunoscută popular ca Sfânta Marie Mare. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile de Sfânta Maria. Se spune sau nu „La mulți ani” în data de 15 august.

Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria. Se spune sau nu „La mulți ani” pe 15 august.

Adormirea Maicii Domnului

Sfânta Maria este considerată ca fiind hotarul dintre zilele călduroase și zilele reci. Sărbătoarea creștină a Adormirii Maicii Domnului aduce o serie de tradiții și obiceiuri, transmise din generație în generație și păstrate mai ales în mediul rural, în sate.

Recomandăm și: CFR Călători suplimentează trenurile de Sfânta Maria, în weekend. Se anunță aglomerație la munte și la mare

Sfânta Maria este sărbătorită de două ori pe an în calendarul ortodox 2021. Prima dată, în data de 15 august 2021, când credincioșii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului. Iar a doua oară, în data de 8 septembrie 2021, atunci când creștinii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului.

Potrivit Tradiției Bisericii, Maica Domnului a aflat de la un înger de mutarea ei din această viață: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare”.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria

Anul acesta, 15 august pică într-o zi de duminică. În această zi se dă de pomani pentru cei trecuți în neființă. Dar, tot în această zi este Ziua Marinei Române. Maica Domnului este patroana spirituală a marinarilor.

Mânăstirea Nicula este unul dintre cele mai populare locuri pentru pelerinaj din România. Aici se află una dintre cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria:

  • Gravidele nu au voie să muncească sau să trebăluiască pe data de 14 august. Acest lucru le va aduce o naștere ușoară și copii sănătoși. Se spune că femeile care nu țin cont de această tradiție, vor avea dureri la naștere.
  • Fetele care-și doresc să se căsătorească trebuie să se spele cu apă de busuioc de la icoana Maicii Domnului. Astfel, Fecioara le va ajuta să-și întâlnească alesul.
  • 15 august este ultima zi de vară în care se pot culege florile care să fie bune pentru leac.
  • Se spune că, persoanele care țin post negru și se roagă la Maica Domnului, scapă de probleme, boli și pagube. Iar, în schimb, capătă alinare și împlinire.
  • În data de 15 august se țin slujbe importante și se organizează hramuri.

Tradițiile nu se opresc aici:

  • Se spune că nu este bine să te tunzi sau să-ți arunci părul. Interzis este să mergi și înapoi. Dacă nu se respectă aceste lucruri, dracul va râde, iar Maica Domnului se va întrista şi va plânge.
  • Dacă înfloresc trandafirii în ziua de Sfânta Marie, înseamnă că vom avea parte de o toamnă blândă și îndelungată.
  • În ziua de Sfânta Marie, rugăciunile sunt cele mai ascultate din tot anul. Dacă ai probleme nu ezita să spui o rugăciune.
  • În dimineața zilei de 15 august, femeile merg la biserică și împart struguri pentru cei trecuți în neființă. În unele zone se împart prune coapte sau faguri de miere.

Se spune sau nu „La mulți ani” pe 15 august

2,2 milioane de persoane își serbează onomastica în această zi, dintre care 1,8 milioane sunt femei. Foarte multe persoane se întreabă dacă este bine să spunem „La mulți ani” pe 15 august, de Sfânta Marie Mare.

Biserica spune că nu este greșit dacă spunem „La mulți ani” cu ocazia acestei sărbători. Este considerată o sărbătoare plină de bucurie. Moartea Maicii Domnului reprezintă mutarea la Viață, după cum se poate vedea din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viața ceea ce ești Maica Vieții”, potrivit crestinortodox.ro.

Recomandăm și: Marea dezbatere națională: se spune sau nu La mulți Ani de Sfânta Maria, pe 15 august

În data de 15 august, Fecioara Maria a trecut în neființă, iar multe voci spun că este păcat dacă urăm „La mulți ani”. Se spune că în această zi se pomenesc doar cei trecuți în neființă. Ziua onomastică poate fi sărbătorită în data de 8 septembrie, atunci când creștinii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului.

Cookies