“Adoptă o trecere de pietoni!” Bucureșteni care iau problema în propriile mâini, să readucă zebrele la viață ca să nu mai moară oameni

20 oct. 2022
336 afișări
“Adoptă o trecere de pietoni!” Bucureșteni care iau problema în propriile mâini, să readucă zebrele la viață ca să nu mai moară oameni
“Adoptă o trecere de pietoni!” Bucureșteni care iau problema în propriile mâini, să readucă zebrele la viață ca să nu mai moară oameni | Sursa foto: Grow Up Romania

Auzim, scriem și citim tot mai des despre oameni care mor în București, loviți de mașini pe o trecere de pietoni.

Dincolo de felul agresiv în care se conduce prin oraș, de pierderea obișnuinței de a încetini în apropierea zebrelor – care mai e și cerință legală, am învățat toți la școala de șoferi că trebuie să facem asta – mai e o problemă uriașă în Capitală: calitatea marcajelor.

Liniile care delimitează benzile de circulație și trecerile de pietoni sunt, în foarte mare măsură, ori de-un alb murdar, ori alb-invizibil. ori vopseaua a fost proastă, ori marcajele n-au fost împrospătate de prea multă vreme. Practic, sunt bulevarde și străzi cu sutele pe care marcajele nu se mai văd, ci abia, abia se mai intuiesc.

Să readucem zebrele la viață ca să nu mai moară oameni

Inițiativa civică Grow Up Romania  lansează, pe contul său de Facebook, o provocare pentru bucureșteni: “Adoptă o trecere de pietoni”, o campanie  prin care le cer oamenilor să se implice direct în refacerea zebrelor:

O soluție este să adoptăm o trecere de pietoni. Avem grijă de ea, pentru că e a noastră. E trecerea pe care o folosim zilnic. Cea care trebuie să fie sigură pentru copiii noștri și cei ai vecinilor noștri. Poate că e trecerea de lângă grădiniță sau cea de lângă liceul copilului. Este o trecere importantă de care depinde viața multor oameni. Această trecere trebuie să aibă dungile cu vopsea clare, să nu fie șterse.Panoul semnalizator de lângă ea și cele de la 50 m distanță trebuie să fie îndreptate spre șoferi și să nu fie îndoite sau acoperite de vegetație.Nu trebuie sa existe mașini parcate pe trecere sau la 25 m înainte și după trecere.

Cum poți să adopți o trecere de pietoni în București

Ce înseamnă să adopți o trecere de pietoni în București și ce anume poți face, mai exact, pentru ca ea să fie readusă la viață? Grow Up Romania explică punct cu punct:

  1. Fotografiezi problema / problemele

  2. Verifici dacă trecerea adoptată de tine este pe o arteră principală (administrată de PMB) sau pe o stradă secundară (administrată de Primăria de sector) – valabil pentru București.

  3. Suni sau trimiți prin e-mail sesizarea.

  4. Revii cu telefon și e-mail la instituțiile publice responsabile dacă nu s-a rezolvat problema într-o săptămână. Rogi și cunoștințe care locuiesc în zonă să trimită aceeași sesizare. Cu cât e presiunea publică mai mare, cu atât se rezolvă problemele mai repede.

La cine apelezi după ce ai adoptat o trecere de pietoni

Grow Up Romania pune laolaltă și adresele și numerele de telefon la care poți face sesizările:

Pentru artere principale administrate de Primăria Municipiului București:

office@aspmb.ro // 0800.800.882 // 021.315.12.19

politiacapitalei@b.politiaromana.ro //

021.315.35.34 – interior 33018 // 021.312.23.23 // PLMB: office@plmb.ro sau telefonic 0219752

Pentru străzi secundare administrate de primăriile de sector din Capitală:

  • S1: registratura@primarias1.ro, secretariat@adp-sector1.ro sau online, PL S1: contact@politialocalasector1.ro sau telefonic 021.9540 ; Aplicație mobilă „ADP Sector 1”.
  • S2: infopublice@ps2.ro, office@adp2.ro, office@adp2.ro, PL S2: office@politialocalas2.ro sau telefonic 021.9941 ; Grup de FB inițiat de Primarul Radu Mihaiu.
  • S3: relatiipublice@primarie3.ro, domeniu.public@primarie3.ro, primar@primarie3.ro, PL S3: secretariat@politialocala3.ro sau telefonic 021.9543; Aplicație mobilă „Primaria Sectorului 3”.
  • S4: contact@ps4.ro, info@adp4.ro (ADP S4 a devenit Totul Verde: info@totulverde.ro), PL S4: sesizari@politialocala4.ro sau telefonic 021.9441 ; Aplicație mobilă „Primăria Sectorului 4”.
  • S5: sesizari@sector5.ro, primarie@sector5.ro, dadp@sector5.ro, PL S5: politialocala@sector5.ro sau telefonic 031.9451
  • S6: prim6@primarie6.ro, contact@adps6.ro, PL S6: office@politia6.ro sau telefonic 021.9546; Grup de FB inițiat de Primarul Ciprian Ciucu.

Mai multe despre proiectul Grow Up Romania, plus ghidul complet al sesizărilor, AICI

Cookies