Adolph Hitler în genunchi, în poziţie de rugăciune: Statuia a fost vândută cu o SUMĂ URIAŞĂ FOTO

de:
09 mai 2016
0 Afișari
Adolph Hitler în genunchi, în poziţie de rugăciune: Statuia a fost vândută cu o SUMĂ URIAŞĂ FOTO

Suma de 15 milioane de dolari este un record al artistului contemporan, italianul Maurizio Cattelan, de 55 de ani. Statuia de ceară a fost execută în 2001 şi era estimată la 10 – 15 milioane de dolari. Artistul este recunoscut pentru operele provocatoare, extravagante. E sfidător şi subversiv, scrie Mediafax.

Am vrut să distrug statuia de mii de ori. De fiecare dată m-am răzgândit.„, spune Maurizio.

În 2013, statuia a ajuns subiect de controversă. Era expusă în inima unui ghetou din Varşovia, transmite Le Monde. Organizatorii expoziţiei au argumentat că opera era menită să stârnească reflecţia în rândul oamenilor, nicidecum să păteze memoria sumbră.

Statuia oferea un memento, un timp de gândire despre natura Răului. Artistul sau galeriştii din Varşovia n-au avut nicio intenţie malefică, absconsă. Nu voiau să insulte memoria evreilor. Nu voiau să jignească victimele Holocaustului. „Este o operă de artă ce evocă Răul care se insinuează peste tot în lume.”

Him este Hitler sau este Dumnezeul căruia i se roagă Adolph îngenuncheat? El, cu majusculă. Artistul italian vrea să deruteaze percepţia umană încremenită în semnificaţii prozaice. Însă Răul în lume este prozaic. În ghetouri, în teatre de operaţiuni, în minţile demonice ale teroriştilor, peste tot unde omul calcă. Rău din hazard, răul istoric, răul arhetipal, de la temelia lumii. În orice caz, sculptura artistului italian îşi împlineşte menirea – pune pe gânduri.

Un colecţionar de artă a plătit însă 15 milioane de euro pentru Hitler îngenunchiat.

Licitaţia sculpturii „Him” – cu H de la Hitler, figură deja alegorică a Răului – a fost dificilă. „Artiştii nu-şi aleg decât foarte rar acest subiect. Hitler.”, a spus Loïc Gouzer, vicepreşedinte al secţiunii de Artă de după cel de-al Doilea Război Mondial la casa de licitaţii Christie’s, din New York, unde s-a vândut statuia.

Opera de artă «Him» este extrem de deconcertantă, ne-a fost greu s-o vindem„, a mai spus Loïc Gouzer.

Cookies