SMART CITY

ADMITERE LICEU 2013: Azi începe înscrierea la liceu – cum se completează fişa de înscriere la LICEU

Admiterea in liceu in anul scolar 2013 – 2014 incepe pe 5 iulie, cu completarea fiselor de inscriere de catre absolventii claselor a VIII-a. Fisa de inscriere ce va fi completată poate fi descărcată de aici

VEZI AICI REZULTATELE FINALE LA EVALUAREA NATIONALA 2013: Ordinea de ADMITERE LA LICEU 2013 

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a lansat brosura de admitere in liceu, care cuprinde oferta tuturor liceelor din Capitală, mediile ultimilor admisi in sesiunile precedente, precum si calendarul admiterii. Cel mai bun liceu din Bucuresti este Colegiul National „Sfantul Sava”, unde anul trecut ultima medie de admitere la Matematica-informatica – bilingv engleza a fost de 9,93. El este urmat de Colegiul National „Gheorghe Lazar” si de Colegiul National „Mihai Viteazul”. Lista tuturor liceelor din București poate fi consultată aici

Ministerul Educaţiei le recomandă elevilor, în Ghidul de admitere la liceu, să ţină cont de mediile de admitere din anii precedenţi pentru a-şi calcula şansele de intrare la fiecare dintre opţiunile exprimate când completează fișa de admitere la liceu. Completarea unui numar mare de opţiuni pe fişa de admitere la liceu nu poate dăuna în nici un fel, oricum elevul intră la prima opţiune notată unde mai sunt locuri. În schimb, un număr prea mic de opţiuni poate diminua serios şansele de a fi admis fiindcă există riscul de a nu avea o medie suficient de bună pentru nici una din opţiunile exprimate. 

Inscrierea in clasa a IX-a se face fara examen, pe baza mediei de admitere. Media de admitere este media aritmetica intre media generala la Evaluarea Nationala si media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a. Exceptie fac clasele de liceu pentru care elevii trebuie sa sustina probe de aptitudini, clasele cu predare in regim bilingv pentru care elevii trebuie sa sustina probe de verificare a cunostintelor de limba moderna si clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale.

Inscrierea in clasa a IX-a (cu exceptia absolventilor de gimnaziu care sustin probe de aptitudini) se face prin repartizare computerizata, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, in baza optiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv si in limita locurilor aprobate prin planul de scolarizare.

In cazul in care doi candidati au medii de admitere egale, acestia vor fi departajati folosind, in ordine, urmatoarele criterii:

a) media generala la Evaluarea Nationala din clasa a VIII-a
b) media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
c) nota obtinuta la proba de limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale
d) nota obtinuta la proba de matematica din cadrul Evaluarii Nationale
e) nota obtinuta la proba de limba materna din cadrul Evaluarii Nationale, in cazul candidatilor care solicita inscrierea la unitati de invatamant cu predare in limba minoritatilor nationale.

In cazul in care la un liceu, pe ultimul loc, exista candidati cu optiunea exprimata pentru acea unitate scolara si care au mediile de admitere, precum si toate mediile mentionate mai sus egale, atunci toti acesti candidati sunt declarati admisi la optiunea solicitata.

Informaţii complete despre examenul de admitere pot fi găsite vizitând paginile web: http://admitere.edu.ro şi http://forum.edu.ro

În prima etapa de admitere la liceu se pot inscrie candidatii din seria curenta, precum si cei din seriile anterioare care nu implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2013 – 2014. in intervalul 5-10 iulie vor fi completate optiunile in fisele de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a. Listele cu candidatii vor fi afisate pe 17 iulie la scolile unde elevii au invatat si la liceele unde au fost repartizati, iar pana pe 26 iulie pot fi depuse efectiv dosarele de inscriere.

A doua etapa de admitere va avea loc in perioada 17 iulie – 1 august pentru candidatii din seria curenta, precum si pentru cei din seriile anterioare care nu vor implini 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2013 – 2014. In intervalul 17-22 iulie vor fi completate fisele de optiuni de catre candidatii care nu au participat la prima repartizare si de catre cei care au ramas nerepartizati.

Repartizarea computerizata a candidatilor din etapa a doua de admitere va avea loc pe data de 25 iulie, in aceeasi zi urmand sa fie afisate listele la scoli si licee. Candidatii repartizati vor putea depune dosarele de inscriere la licee in zilele de 25 si 26 iulie. Pe 26 iulie, liceele vor transmite situatia locurilor ramase libere in urma neinscrierii candidatilor admisi in cadrul celor doua etape, iar in intervalul 29 iulie – 1 august vor fi rezolvate, de catre comisia judeteana de admitere, situatiile speciale, respectiv cele privind candidatii care nu si-au depus dosarele de inscriere in termen si cei care nu au participat la primele doua etape.

În cea de-a treia etapa de admiterela liceu, repartizarea computerizata va avea loc in zilele de 5 si 6 august, pentru elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizati in etapele anterioare, care nu s-au inscris in perioada prevazuta de metodologie sau cei care si-au incheiat situatia scolara mai tarziu.

 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button