Adjunctul Victoriei Nuland: Oficiali din România, indezirabili pe teritoriul SUA din cauza corupţiei

de:
20 mai 2015
0 Afișari
Adjunctul Victoriei Nuland: Oficiali din România, indezirabili pe teritoriul SUA din cauza corupţiei

Hoyt Yee, adjunctul secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia Victoria Nuland, a declarat marţi, in timpul audierilor din subcomisia pentru afaceri europene si Eurasia din cadrul comisiei de afaceri externe a Camerei Reprezentantilor, ca fosti si actuali oficiali guvernamentali romani si bulgari au primit interdictie de calatorie in Statele Unite din cauza coruptiei, dar pe un temei legal diferit decat in cazul functionarilor maghiari din Ungaria, informează Realitatea TV.

Conform aceleaişi surse, deşi Hoyt Yee nu a dat exemple cu privire la oficialii români declaraţi indezirabili în SUA, Adrian Năstase este unul dintre cei căruia i-a fost interzisă prezenţa în SUA, fiindu-i retrasă viza cu două luni înainte de condamnarea la închisoare.

Ambasada Americii de la Bucuresti a confirmat, ulterior, ca mai multi cetateni romani sunt neeligibili pentru obtinerea vizei de calatorie in America, deoarece au fost condamnati pentru activitati de coruptie.

„Datele privind vizele sunt confidentiale, potrivit legilor Statelor Unite. Nu discutam detalii legate de cazuri individuale de vize. Departamentul a aflat ca unii cetateni romani nu sunt eligibili pentru viza, ca urmare a unor condamnari pentru activitati infractionale, inclusiv implicarea in sau obtinerea de profituri din coruptie”, a precizat Ambasada SUA, intr-un raspuns la solicitarea HotNews.ro.

Hoyt Yee este adjunctul asistentului secretarului de stat american Victoria Nuland. Audierea a avut ca subiect viitorul relatiilor americano-maghiare, iar intrebarea a fost adresata de catre Dana Rohrabakherner, care este presedintele republican al subcomisiei.

Aceasta a formulat intrebarea catre Departamentul de Stat daca nu aplica Ungariei un standard diferit in comparatie cu Romania si cu Bulgaria. Diplomatul american a negat faptul ca SUA ar trata in mod diferit Ungaria in comparatie cu alte state. Yee nu a dezvaluit identitatea functionarilor romani si bulgari care au interdictie de calatorie in SUA aratand ca, la fel ca in cazul Ungariei, legea nu ii ofera posibilitatea sa dezvaluie identitatea acestora.

Seful Fiscului din Ungaria se afla pe lista celor sase responsabili de la Budapesta care au primit interdictie de a intra in Statele Unite. Ildiko Vida a respins insa orice acuzatie de coruptie, si a spus intr-un interviu pentru presa maghiara in luna decembrie 2014 ca pe lista SUA se afla si alte persoane din institutia pe care o conduce, fara a dezvalui numele acestora.

Cookies