Adio, plastic de unică folosință! De astăzi, 3 iulie, UE interzice punerea pe piață a acestor produse

03 iul. 2021
158 Afișari
Adio, plastic de unică folosință! De astăzi, 3 iulie, UE interzice punerea pe piață a acestor produse

Uniunea Europeană ia măsuri împotriva poluării cu plastic nereciclabil. Prin urmare, de sâmbătă, 3 iulie, farfuriile, tacâmurile, paiele și bețișoarele din plastic de unică folosință se numără printre produsele care nu vor mai putea intra pe piață.

Măsura Uniunii Europene privind ambalajele din plastic de unică folosință se aplică și în cazul cănilor, a recipientelor pentru alimente și băuturi realizate din polistiren expandat, dar și tuturor produselor din plastic oxo-degradabil, au anunțat oficialii Comisiei Europene, potrivit ProTV.

Cum sunt definite în lege produsele din plastic de unică folosință

Potrivit legii care intră în vigoare de astăzi, produsele din plastic de unică folosință sunt cele care sunt fabricate integral sau parțial din plastic, acestea având scopul de a fi utilizate doar o singură dată sau pentru o perioadă foarte scurtă de timp înainte de a fi aruncate. Noile reglementări interzic utilizarea anumitor produse din plastic care se aruncă și pentru care există alternative prietenoase cu mediul pe piață.

Mai mult, Comisia Europeană a prevăzut o serie de măsuri specifice care sunt menite să reducă utilizarea anumitor produse.

Produsele din plastic de unică folosință afectează atât planeta cât și economia

Din păcate, peste 80% din deșeurile marine sunt materiale plastice. Plasticul se acumulează în mări, oceane și pe plajele din Uniunea Europeană din întreaga lume. Reziduurile din plastic au ajuns din păcate peste tot, în corpul speciilor marine precum țestoasele de mare, focile, păsările și balenele, precum și în organismele peștilor și crustaceelor, ceea ce înseamnă că și lanțul alimentar uman a fost infestat de plastic. Deși materialele de plastic reprezintă un material ieftin, util, convenabil și ușor de procurat, acestea trebuie să fie gestionate cu o strictețe mai ridicată, și să fie reutilizate și reciclate corespunzător.

Impactul economic al materialelor plastice este unul extrem de ridicat. Astfel, atunci când acestea sunt aruncate, nu includem doar valoarea economică pierdută a materialului în calcul, ci şi costurile aferente curăţării precum şi pierderi pentru turism, industria pescuitului şi a transportului maritim, precizează Comisia Europeană pe tema eliminării produselor de plastic de unică folosință de pe piață.

Cookies