Adevărul despre poluarea aerului din București în fiecare weekend. Octavian Berceanu a arătat cum funcționează sistemul ilicit: Miercuri, joi și vineri intră marfă nouă

08 nov. 2021
571 afișări
Adevărul despre poluarea aerului din București în fiecare weekend. Octavian Berceanu a arătat cum funcționează sistemul ilicit: Miercuri, joi și vineri intră marfă nouă

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu din București a vorbit recent despre poluarea aerului din Capitală din fiecare weekend. Acesta a arătat cum funcționează sistemul ilicit și spune că nu doar postările pe Facebook au făcut aerul mai curat în oraș cât a condus agenția de mediu. El spune că miercuri, joi și vineri intră marfă nouă, iar în weekend este arsă pentru a valorifica metalul, ca apoi acesta să fie livrat luni și marți către topitorii sau exportat în Turcia.

Iar a fost poluare în weekend în București, iar indicatorii privind poluarea aerului de la AERLIVE, care fac măsurători prin senzorii amplasați în zeci de locuri din Capitală au arătat că pulberile în suspensie mai mici de 2,5 microni au fost de 10 ori mai mari decât limita maximă admisă la  în noaptea de vineri spre sâmbătă, fiind vorba de un nou record aproape.

Acestea sunt foarte pericuolase pentru că intră în corp, le inspirăm direct în plămâni și după care nu mai pot ieşi de acolo, motiv pentru care în timp provoacă cancer pulmonar, boli respiratorii sau cardio-vasculare.

Totuși, actuala şefă a Gărzii de Mediu explică faptul că vântul care nu a bătut este vinovat, doarece poluarea constantă din Bucureşti ar fi rămas în Capitală.

De unde provine poluarea din București

Fostul comisar general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, care a fost recent dat afară de premierul interimar Florin Cîțu din post și despre care ministrul Mediului spunea că după plecarea sa au scăzut doar postările pe Facebook, continuă să atragă atenția cu privire la poluarea din Capitală care se menține weekend de weekend și explică cum funcționează de fapt întreg sistemul ilicit care ar fi practic o întreagă afacere ilegală, poluantă și bine organizată.

Una dintre localitățile unde se întâmplă acest lucru este Sinteşti, în județul Ilfov. Fostul șef de la mediu spune că la începutul săptămânii se fac livrările de cupru și de fier către topitorii, de miercuri până vineri se aduc deșeuri pentru ars, iar vineri și în weekend acestea sunt arse pentru a scoate fierul și cuprul din ele, provocând astfel poluare weekend de weekend în cel mai mare oraș al țării.

Cum explică Octavian Berceanu întreaga situație

Octavian Berceanu îi acuză pe cei care fac asta de crimă organizată și povestește exact cum funcționează tot sistemul de arderi ilegale pentru valorificarea metalului.

„Luni și marți se fac livrările de cupru pentru topitorii și de fier pentru exportatorii de fier către Turcia. Miercuri, joi și vineri intră marfă nouă, adică cabluri, părți componente ale autoturismelor dezmembrate, diferite angrenaje care conțin fier, electronice și electrocaznice, la prestatorii ilegali. Locațiile sunt în Ilfov majoritar, pentru că aici sunt și capii structurilor de crimă organizată”, a explicat fostul șef al Gărzii de Mediu.

Apoi, vinerea, sâmbătă și duminică deșeurile sunt arse, împreună cu părțile din autoturismele dezmembrate, tot ilegal, mai spune Octavian Berceanu, caer adaugă că duminică la 3 dimineață încep colectărie, din poartă în poartă, de la cei care au ars deșeurile.

Arderi ilegale weekend de weekend

„Din această cauza avem „inversiuni termice” preponderent în weekend. Tot în weekend au loc și arderile de deșeuri în gropile ilegale de gunoi făcute în sute de comune, sub umbrela autorităților locale, sub pretextul că nu există alte opțiuni. Tot atunci avem și degajările de hidrogen sulfurat, gazul rezultat din fermentația gunoiului din gropile de gunoi legale”, a mai explicat acesta într-o postare pe Facebook.

Fostul șef de la Garda de Mediu mai spune că implicare sa s-a simțit în calitatea aerului din ultimul an, cu toate că a recunoscut că nu postările au stopat arderile, ci controalele mai dese.

„Faptul că am fost permanent pe capul celor care poluează s-a simțit în calitatea aerului mult mai bună decât în toți ceilalți ani. Nu postările mele au stopat arderile și au făcut diferența între ceea ce respirăm acum și ceea ce am respirat în urmă cu câteva luni. Atât timp cât câțiva politicieni de „top” din partidele politice tradiționale sunt parte din crimă organizată și stopează acțiunile GNM, pentru că acum pot, vom respiră otravă”, a mai transmis Octavian Berceanu.

Reacția ELCEN privind consumul de păcură

Gândindu-ne la toate posibilitățile de poluare, B365 a adresat și ELCEN o întrebare privind consumul de păcură, acesta fiind un motiv mai vechi al poluării în Capitală, însă se pare că acest combustibil ieftin nu a mai fost folosit.

Toate cele patru centrale ale Electrocentrale București funcționează exclusiv pe gaz. Astfel, în ultimele 2 săptămâni din octombrie și începutul lunii noiembrie nu a fost folosită păcură pentru producerea agentului termic, a transmis ELCEN la solicitarea B365.ro.

Actuala șefă a Gărzii de Mediu spune că vântul e de vină pentru poluarea din București din ultimele zile

Actualul şef al Gărzii de mediu, Mărioara Gătej, de la PNL, spune că mai mulți comisari de mediu au fost pe teren în noaptea de vineri spre sâmbătă, dar nu au descoperit arderi ilegale. Explicaţia poluării masive de vineri noapte ar fi aceea că nu a bătut vântul în Bucureşti şi poluarea – rezultată din noxele de la maşini, de la sistemele de încălzire şi de la arderi nedescoperite – a rămas în oraş.

„A fost viteza vântului foarte mică, am avut umiditate a aerului relativ ridicată, plafon jos de nori, ceea ce a creat premisele unei inversiuni termice, nu a existat posibilitatea de dispersie„, a explicat Mărioara Gătej pentru TVR.

Cookies