ARHIVA B365

Adevărul despre „noul” Cod Rutier: Nu cresc amenzile. Ce modificări intră în vigoare în februarie

Andrei Codău, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei, a declarat, pentru B365.ro, că, din această lună va intra în vigoare o singură modificare a Codului Rutier, cea care vizează transportul minorilor. Această modificare se aplică începând cu data de 14 februarie şi prevede transportul copiilor cu vârsta de până în trei ani în scaune speciale.

„Începând cu data de 14 februarie 2015, intră în vigoare dispoziţiile referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune în vehicule. Prin noile reglementări nu se aduc alte modificări legislaţiei privind circulaţia pe drumurile publice, nefiind vorba de «un nou Cod rutier»”, subliniază Poliţia Română, într-un comunicat de presă.

„Începând cu data de 14 februarie 2015, intră în vigoare dispoziţiile Hotărârii Guvernului nr. 11/2015, prin care s-a transpus legislaţia comunitară privitoare la normele tehnice de aplicare a dispoziţiilor din Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune în vehicule, introduse prin Ordonanţa Guvernului nr. 21/2014.

Conducătorul autovehiculului va fi sancţionat cu 4-5 puncte-amendă şi 3 puncte de penalizare în cazul nerespectării obligaţiei de a se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, precum şi în cazul nerespectării dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

Prin actul normativ amintit nu se aduc alte modificări legislaţiei privind circulaţia pe drumurile publice, nefiind vorba de „un nou Cod rutier”, mai precizează Inspectoratul General al Poliţeii Române.

Andrei Codău a mai precizat, pentru B365.ro, că amenzile rămân la acelaşi nivel. Potrivit legii, valoarea amenzilor se modifică odată cu majorarea salariului minim pe economie. Ultima majorare a avut loc la 1 ianurie 2015, odată cu creşterea salariului minim brut pe ţară, de la 900 lei la 975 de lei. Această majorare a antrenat automat şi creşterea cuantumului amenzilor rutiere, în condiţiile în care un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim.

„Având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.091 din 10 decembrie 2014 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial al României, precum şi dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, începând cu data de 1 ianuarie 2015 un punct-amendă reprezintă, valoric, 97,5 lei”, se mai precizează în comunicatul citat.

Reacţia Poliţiei Române vine după ce, recent, în presă au apărut informaţii potrivit cărora amenzile cresc din 6 februarie, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Rutier. 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button