Nicușor Dan pare să fi atins un punct sensibil atunci când vine vorba de administrarea Capitalei. Acesta acuză că primpria trebuie să iasă din politica de tip Moș Crăciun pentru a rezolva situația financiară a Capitalei, iar capabilitațile sale matematice par să se potrivească fix ca o mănușă în această perioadă de pregătire a bugetului PMB pe 2021.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că actuala administraţie din PMB îşi doreşte să „iasă din politica de Moş Crăciun” în privinţa alcătuirii bugetului, realizând un proiect „realist”, nu unul bazat pe venituri „imaginare”.
„Vreau să ieşim din politica de tip Moş Crăciun în care s-a desfăşurat până acum, din păcate, discuţia pe buget. Veneau directorii, propuneau mult, ştiau că se taie – se tăia, aşa, din pix – şi nu exista nicio coerenţă între lucrurile care se plăteau de la bugetul local. (…)
Urgenţa este să ieşim cu un buget realist imediat după aprobarea bugetului naţional. Buget realist înseamnă cu venituri reale şi nu 7,5 miliarde venituri imaginare. Vreau prin asta să recâştigăm încrederea atât a băncilor, către care ne vom duce ca să ne împrumutăm, cât şi a pieţei, a furnizorilor de servicii, de lucrări, cu care vrem să lucrăm în continuare, în special a constructorilor”, a precizat edilul.
Nicuşor Dan a dezaprobat câteva dintre propunerile care au fost formulate în timpul discuţiilor privind bugetul, menţionând în acest sens acordarea a 25 de milioane de lei pentru noi statui în Bucureşti.
„Ştiţi că este o secvenţă în filmul ‘Titanic’ în care vaporul se scufundă şi orchestra cântă. Am avut această imagine de mai multe ori în minte la discuţiile cu o parte din executiv. Vă dau un singur exemplu. Am primit propunerea de a cheltui 25 de milioane de lei pentru noi statui în Bucureşti. Avem, de asemenea, administraţii care plătesc – şi aici este un loc în care putem să tăiem din cheltuieli – zeci de mii de euro pe chirii, timp în care AFI are spaţii din care unele stau goale şi altele sunt închiriate pe nimica toată”, a spus Nicușor Dan.
i, menţionând că a acestea au venit cu soluţii pertinente. A invocat, în acest sens, un studiu despre modul în care pot fi folosite locurile publice pentru a eficientiza parcările din zona centrală a Capitalei şi demersul unei alte organizaţii, care a cartat „mai bine de jumătate din clădirile de patrimoniu” din zonele construite protejate.