Adevăratul gust al Italiei într-un food truck din București. Am mâncat la Pastammore numai buon cibo: Pacherri Amatriciana, un panino con la porchetta, cannoli siciliani

10 dec. 2021
1356 Afișari
Adevăratul gust al Italiei într-un food truck din București. Am mâncat la Pastammore numai buon cibo: Pacherri Amatriciana, un panino con la porchetta, cannoli siciliani
Adevăratul gust al Italiei într-un food truck din București. Am mâncat la Pastammore numai buon cibo: Pacherri Amatriciana, un panino con la porchetta, cannoli siciliani

Cine face rabat de la ingredientele autentice să aibă parte toată viața numa’ de paste carbonara cu smântână și șuncă afumată. Am zis!

Chi mangia solo crepa solo

Un vechi proverb italian zice “Chi mangia solo crepa solo”, pe românește: “Cine mănâncă singur moare/crapă singur”. Cuvinte adevărate. De-aia tot ce am cumpărat de mangiare de la food truckul Pastammore, am luat la pachet, ca să împart bunătățile cu jumătatea mea.

Blesteme

Dacă mai era vreun mister pentru cineva, (ne)secretul gustului autentic italian stă, din punctul meu de vedere, în calitatea ingredientelor folosite. O pasta fresca făcută în casă, o mozzarella de la mama ei, niște guanciale (nu bacon) sau un pecorino DOP (nu brânză maturată de la Bran) de calitate vor fi mereu stâlpii unui preparat italienesc absolut savuros. Și cine face rabat de la ele să aibă parte toată viața numa’ de paste carbonara cu smântână și șuncă afumată. Am zis!

Via Dorobanți 31-33

Alora, până se încing cum trebuie cuptoarele pentru cozonacii de Crăciun, am decis, pe cale de recomandare a prietenului Ovidiu, să vizitez acest food truck cu specific italian, parcat pe Calea Dorobanți 31-33, chiar în parcarea Carrefour Market și lângă Liberte.

Oamenii de la Pastammore fac paste de casă (fresca), de la tagliatele la linguini sau ravioli cu diferite umpluri, și se laudă cu autenticitatea produselor și rețetelor. Ei zic așa: “producem si gatim pentru voi „La Vera Pasta Italiana” cu retete Italianesti adevarate!”.

Am citit la ei pe site și Facebook că fac și paste de casă fără gluten, de aceea aș dori să-mi scot pălăria virtuală în fața lor. Preventiv și obligatoriu.

Bucătarul a copilărit la Milano

Problemă! Când am ajuns eu, undeva pe la ora 17, toată pasta fresca se terminase. Au ras bucureștenii totul. Tot, tot, tot! De-altfel, un semn bun. Meniul e lung cât un pomelnic și foarte cuprinzător. Au cam tot ce ți-ar putea trece prin cap la nivel de paste. Cu sos roșu, alb, cu pește, cu nero di sepia, oho, ai de unde alege. Inclusiv desert sau sosuri ready made. Iar bucătarul? Bucătarul a copilărit la Milano.

Am mâncat pentru tine

> Pacherri Amatriciana – pacheri, guanciale, sos de roșii italian, peperoncino, ceapă. 28

> Panino con porchetta 30

> Cannoli Siciliani cu Cafea, Ciocolată și Fistic. Crema de riccota 6 lei/buc

Judecata de Apoi

Pacherri Amatriciana – pacheri, guanciale, sos de roșii italian, peperoncino, ceapă.

Deși pastele făcute în casă se terminaseră la momentul vizitei mele, asta nu m-a oprit să aleg însă niște pacherri arătoase, cu sos amatriciana. Pacherri, tuburile alea mari, sunt preferatele mele, mai ales când e vorba de un sos cu carne, în special bolognese.

Cum spuneam mai sus, simplitatea și ingredientele de calitate, autentice sunt secretul pastelor reușite. Ar fi fost minunat să „prind” niște paste proaspete, căci pasta fresca are calitatea de a potența și mai tare aromele și intensitatea gustului, dar de data asta n-a fost să fie. Și-au făcut treaba destul de bine și aceste pacherri, al dente, puțin picante, fără să fie scăldate în doi litri de sos. Simple și rapid executate. Am apreciat fâșiile mici de guanciale (obraz de porc), care au dat savoare sosului. Un pic afumate, cu puțină grăsime pe ici pe colo, e ceva aparte. Mmm, mmm! Pacherri amatriciana, picante și sărate la fix. N-am mai adăugat nimic de la sine-mi putere. Buonissime paste! Buonissime!

Panino con porchetta

Porchetta! Porc copt în stil italian, plin de ierburi aromatice, bine sărat, bine condimentat, fraged și crocant pe alocuri de crapă șoricul pe el. Porchetta! Porchetta rămâne unul dintre preparatele mele preferate în materie de street food italian. Porchetta de la Pastammore arată și miroase fix ca-n Italia. Gustul? Ehee, gustul e o linie directă București – Roma Termini. Trebuie doar să închizi ochii și să lași imaginația să lucreze. Ești deja în Italia, Celentano suferă pe fundal „Soli, angiando un panino in due, io e te”! Gustul, aromele puternice de ierburi, crocănțeala șoriciului și frăgezimea sunt toate acolo. E ce trebuie. E porchetta!

Porchetta de la Pastammore trebuie trecut în carnețelul oricărui pasionat de street food. Ce-i drept, chifla a fost o idee, doar o idee cam tare. Se putea mai bine la capitolul chiflă. Orișicât, merită banii.

Cannoli Siciliani cu Cafea, Ciocolată și Fistic

A plouat bine la București, s-au făcut și cannoli anul ăsta. La Pastammore am găsit cannoli siciliani, vezi Doamne cu cafea, ciocolată și fistic. Adevărul adevărat este altul. Cannoli de la Pastammore au o singură umplutură, cu ricotta (ce-i drept, foarte fină și mișto), iar capetele sunt muiate-n diferite chestii, gen cafea, fistic mărunțit (ca să nu zic pisat, că nu-i frumos) sau nițică ciocolată. Deci, cumva e greșit să zici că ai cannoli cu fistic, pentru că eu deduc că umplutura e de fistic și, în consecință, m-aștept să dau multă cremă de fistic pe bluză, că doar ce-am scos-o din mașina de spălat. E tradiție!

Cu toate astea, trebuie să spun, mmmm, not bad cannoli, not bad. Dar nici senzaționali încât să zici “dom’le, mai vreau 10!”. Nu. Sunt niște cannoli decenți, dar nu cred că aș mai repeta experiența.

În schimb, ce mi-a (mai) făcut cu ochiul a fost un tort artizanal, dar pe care nu l-am achiziționat pentru că nuștiudece. Rău am făcut. Acum eram în fața laptopului ghiftuit cu tort. Eu prost.

Total Pastammore: 76

Voi mai mânca pentru tine de la Pastammore? Certo.

Neapărat vreau să ajung la ei pentru pasta fresca și pentru acel tort care arăta mi-nu-nat.

Cam atât despre food truck-ul ăsta meseriaș, disponibil pe mai toate aplicațiile de livrări.

Grazie mille chef!

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Uite și alte locuri pe unde-am mai mâncat:

 

Cookies