Primarul general, Sorin Oprescu, a inaugurat astăzi Complexul Integrat de Servicii Sociale pentru Adulţi „Sf. Ioan”. Centrul cazează însă oameni fără adăpost de cel puţin o săptămână. Miercuri seară de exemplu în centru au fost adăpostite 286 de persoane, iar astăzi la amiază mai erau cazate 74 de persoane.
„De astăzi a început să funcţioneze complexul integrat de servicii sociale. În câteva ore s-a umplut. Aici oamenii fără adăpost sunt spălaţi, îngrijiţi, hrăniţi”, a spus Sorin Oprescu.
Persoanele fără adăpost cazate în noul centru beneficiază de condiţii speciale. Astfel, ei au la dispoziţie o sală video cu aproximativ 20 de fotolii şi plasmă, o bibliotecă cu autori precum Honore de Balzac, Turgheniev sau Stendhal, o bicicletă statică pentru sport, dar şi coteţe pentru patrupedele lor. „Am avut cazuri cu oameni care nu au vrut să vină la adăpost pentru nu pot lua şi câinii. Numai aseară (n.r. miercuri) am avut trei asemenea cazuri. Aşa încât acum avem şi coteţe pentru câinii lor”, a precizat Cosmina Simiean, şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Capitalei.
Persoanele aduse în complexul social al municipalităţii au parte şi de o masă caldă, de consiliere psihologică şi juridică, dar şi de frizer. În plus, în centru au fost amenajate camere de recreere şi de socializare, dar şi un loc special pentru fumat. „Este singurul viciu pe care îl permitem aici. Colaborăm cu ei mai uşor dacă le permitem să fumeze”, a mai spus Cosmina Simiean.
Complexul cazează şi familii cu copii
Noul complex este singurul din Bucureşti care asigură servicii sociale pentru familii. Astfel un întreg etaj este destinat familiilor cu copii mici. Chiar astăzi la amiază, a fost adusă o familie cu doi copii, de cinci ani şi trei luni, care trăia într-o scară de bloc.
„Acum, pe timp de iarnă, în perioadele geroase, întreaga capacitate a complexului va fi utilizată pentru cazarea oamenilor străzii. De la sfârşitul lunii martie însă, complexul va fi împărţit: primul etaj va funcţiona ca adăpost de urgenţă, ca acum, la etajul doi vor fi cazate persoane care nu îşi pot găsi loc de muncă pentru că nu au un domiciliu stabil, dar cărora le vom solicita să facă dovada unei cărţi de muncă, la etajul trei vor fi cazaţi bătrâni, iar la etajul patru familii cu copii”, a explicat şefa Direcţiei de Asistenţă Socială.
Complexul Social „Sf. Ioan” a fost amenajat într-un vechi cămin insalubru al RATB, pe Bd. Theodor Pallady. Vechea clădire a fost renovată şi mobilată, iar în plus a mai fost construit un etaj, cel de-al patrulea. Întreaga investiţie costă 6 milioane lei (1,37 milioane euro).
Cum este structurat complexul social
Etajul unu este destinat persoanelor fara adapost şi are o capacitate de 14 camere, cu cate 4 sau 5 paturi in camera, cu baie in fiecare camera, precum si o camera pentru activitati de socializare. Regimul este de urgenta, pe timpul noptii, cu servirea mesei de seara si mic dejun. In mod exceptional, cand temperaturile exterioare depasesc minus 10 grade Celsius, beneficiarilor li se va permite sederea pe timpul zilei, servindu-li-se si masa de pranz.
Etajul al doilea este destinat persoanelor varstnice fara locuinta cu posibilitati reale de integrare sociala, si care au un loc de munca sau o indeletnicire stabila. Acestea vor putea locui aici pe o perioada de maxim 6 luni, in urma unei analize de catre o comisie stabilita la nivelul DGASMB. Acest nivel are capacitate de 14 camere, cu cate 4 paturi, precum si un oficiu dotat cu frigider, cuptor cu microunde, vesela.
Etajul al treilea este destinat exclusiv persoanelor varstnice, fara apartinatori, evacuate ca urmare a retrocedarii locuintelor, care vor locui permanent în centru. Acest etaj are o capacitate de 13 camere cu cate 3 paturi si grup sanitar propriu, sala de mese si camera de recreere. Conditiile de admitere si contributia de intretinere este stabilita conform legislatiei in vigoare, respectiv 60% din cuantumul pensiei.
Etajul al patrulea este destinat familiilor in situatii de urgenta cu minori, evacuate in urma retrocedarii locuintei, pentru o perioada de maxim 30 zile. Este organizat sub forma a 5 garsoniere familiale. Tot la etajul al patrulea au fost amenajate doua spatii deschise, cu grupuri sanitare multiple, care pot fi folosite pentru adapostirea a aproximativ 100 de persoane fiecare (paturi pliante si saci de dormit), in cazul unor urgente majore.