“Acum toată atenția se îndreaptă spre fetița mea, simt că am un cadou de dus prin lume”. Ana Ularu își împarte viața între București, Berlin și Los Angeles. Din 19 mai, o puteți admira în Spy/Master, la HBO I Interviu

18 mai 2023
135 Afișari
“Acum toată atenția se îndreaptă spre fetița mea, simt că am un cadou de dus prin lume”. Ana Ularu își împarte viața între București, Berlin și Los Angeles. Din 19 mai, o puteți admira în Spy/Master, la HBO I Interviu
“Acum toată atenția se îndreaptă spre fetița mea, simt că am un cadou de dus prin lume”. Ana Ularu își împarte viața între Berlin, Los Angeles și București. Din 19 mai, o puteți admira în Spy/Master, un nou serial HBO I Interviu. Foto credit: Marc Rissmann.

Cu o carieră impresionantă în cinematografia mondială, Ana Ularu a jucat alături de Keanu Reeves, Tom Hanks, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Jeremy Irons și alți actori faimoși. Are talent pentru învățarea limbilor străine, vorbește engleză, franceză, spaniolă și italiană, dar mărturisește că îi era foarte dor să joace în limba română.

În noul serial HBO Max, Spy/Master, care va avea premiera în România în ziua de 19 mai, inspirat de fuga generalului Mihai Pacepa, Ana Ularu interpretează rolul tovarășei Carmen, o feroce împătimită a regimului Ceaușescu, spionul român care-l urmărește pe Pacepa. Despre viață, bucurii, roluri, lume și lumea cinematografiei văzute de o fermecatoare actriță, mai jos.

ana ularu
Ana Ularu în deșert, SUA, 2019. Foto credit: Marc Rissmann.
ana ularu
Ana Ularu în Spy/Master, premiera va avea loc în ziua de 19 mai la HBO Max. Foto credit: Katalin Vermes.

Ana Ularu, actrița din România care-a cucerit lumea. A jucat în peste 50 de filme, scurtmetraje și producții de televiziune

Ana Ularu a debutat la vârsta de 9 ani în producțiile franceze Meurtres par procuration și Passion Mortelle și a interpretat până acum roluri în peste 50 de filme, scurtmetraje sau producții de televiziune, atât proiecte europene, cât și americane. În cinema, rolul principal din Siberia, alături de Keanu Reeves, a fost precedat de un rol-cheie în Inferno, al treilea film din franciza The DaVinci Code/Codul lui DaVinci, alături de Tom Hanks, regizat de câștigătorul Oscarului, Ron Howard.

ana ularu
Ana Ularu și John Hurt la European Shooting Stars Berlinale 2012. Foto credit @Berlinale.

Ana Ularu este unul dintre cei zece tineri actori europeni selecționați în prestigiosul program Shooting Stars, la Berlinale

Cariera internațională a Anei Ularu a început odată cu Serena, alături de Bradley Cooper și Jennifer Lawrence, în regia câștigătoarei Premiului Oscar, Susanne Bier. Totodată, Ana a avut un guest role în Youth Without Youth/Tinerețe fără tinerețe, filmul lui Francis Ford Coppola, după nuvela omonimă a lui Mircea Eliade. A primit trofeul Boccalino – Premiul criticii elveţiene pentru cea mai bună actriţă, la Locarno, Cea mai bună performanță feminină la festivalurile de la Salonic și Novi Sad, un Premiu Gopo și o menţiune specială la Varşovia, pentru rolul din Periferic, și este unul dintre cei zece tineri actori europeni selecționați în prestigiosul program Shooting Stars, la Berlinale 2012.

ana ularu
Ana Ularu în filmul „Siberia”, alături de Keanu Reeves. Foto credit: Saban Films.
Ana Ularu, cele mai recente roluri în The Power (Amazon Prime) și Spy/Master (HBO Max)

Colaborarea recentă cu marile companii internaționale de streaming video include, alături de The Power (Amazon Prime), seria Spy/Master (HBO Max), ce va fi lansată internațional în ziua de 19 mai. Emerald City (NBC), inspirată de povestea Vrăjitorul din Oz, în care Ana este WickedWitch of the West, rămâne una dintre producțiile de referință din filmografia sa. I-au urmat seriile Tribes of Europa (Netflix) sau Alex Rider (Sony Internațional)Jack Ryan (Amazon Prime Video) – nominalizată la 2 Primetime Emmy Awards, precedate de Familia Borgia (HBO, cu Jeremy Irons). Curând va avea loc premiera Palomino (Netflix).

ana ularu
Ana Ularu în The Power, secvență din film. Foto credit: Amazon Prime.

În România, a colaborat cu regizorii Cristian Mungiu (Turkey Girl), Radu Muntean (Hârtia va fi albastră), Bogdan George Apetri (Periferic), Călin Peter Netzer (Maria), Stere Gulea (Sunt o babă comunistă), Anca Damian (O vară foarte instabilă), Andrei Crețulescu (Charleston), sau Radu Gaciu (scurtmetrajul de animație Death and the Knight).

ana ularu
Ana Ularu în „Sunt o babă comunistă”, making of. Foto credit: MediaPro Pictures.
Ana Ularu, actriță de teatru premiată UNITER

În teatru, Ana Ularu joacă în prezent în O intervenție (la Teatrul Act), Constelații (de asemenea, la Teatrul Act, următorul spectacol fiind în data de 31 mai) și Carusel (la Bulandra, următoarea reprezentație, în 2 iunie), în primele două jucând roluri pentru care a primit, respectiv a fost nominalizată la Premiul UNITER pentru cea mai bună actriță, alături de premii la alte festivaluri. Pe scenă, primul rol a fost Lolita, alături de Ștefan Iordache, în regia Cătălinei Buzoianu.

Ana Ularu și Lucian Iftime în „O intervenție”. Foto credit: Teatrul Act.
Casa mea preferată din lume se află oriunde unde este familia mea”

B365.ro: Ana, știu că nu-ți plac neaparat interviurile, nici momentele festive, nici covoarele roșii, spuneai că „îți place să iți faci meseria, să joci de dragul de a juca, pentru actul in sine”. Pe de altă parte cânți, ai regizat videoclipuri, scrii scenarii și ești foarte atrasă de scenografie. Ești un artist multidisciplinar. Unde locuiești acum? Care este casa ta preferată din lume?

Ana Ularu: Casa mea preferată din lume se află oriunde unde este familia mea. Pe de altă parte, casa mea preferată din lume e și casa mea din România, care-mi place foarte mult. Însă, mai degrabă, starea de acasă și starea de confort are legătură cu familia. Cu liniștea pe care ne-o putem găsi în familie, cu binele ei, dar și cu faptul că putem găsi bucurie și lucruri interesante de făcut oriunde în lume.

Ana Ularu. Foto credit: Marc Rissmann.
Ana are o fetiță în vârstă de 2 ani. “Adevărul adevărat este că în acești doi ani, noi, părinții, am făcut cam tot, ceea ce este foarte satisfăcător”

B365.ro: Știu că ai o fetiță, toate gândurile mele bune pentru voi. Din distribuția Spy/Master face parte și soțul tău. Cum vă împărțiți timpul?

Ana Ularu: Când lucrează unul dintre noi, are grijă celălalt de fetiță. Iar atunci când am lucrat amândoi, am avut-o pe mama soțului meu. Acum, în perioada aceasta, tatăl meu petrece timp cu ea. Nu avem mereu ajutor, mai răruț, pentru că niciodată nu suntem într-un singur loc și este foarte greu să întrerupi viețile altora și să-i cari după tine la capătul lumii. Adevărul adevărat este că în acești primi ani noi am cam făcut tot, ceea ce este foarte satisfăcător, pentru că am trăit plenar experiența de a fi părinți.

ana ularu
Ana Ularu. Foto credit: Marc Rissmann.

B365.ro: La ce a trebuit să renunți ca să te dedici creșterii fetiței?

Ana Ularu: Nu a trebuit să renunț la nimic. Nu simt că am renunțat la ceva, doar am redirecționat timpul meu către cea mai frumoasă zonă posibilă.

ana ularu
Ana Ularu la Berlinale, 2023_Premiera Spy/Master. Foto credit: Stefanie Schmid Rincon, Berlinale.

B365.ro: Este pentru prima dată în istoria Festivalului de la Berlin când un serial românesc, Spy/Master, o producție Max Originals, a fost inclus în categoria “Berlinale Series”.

Ana Ularu: Suntem onorați, suntem foarte fericiți și recunoscători pentru acest fapt.

Spy/Master este un serial cât se poate de special, inedit și nemaifăcut la noi, în România”

B365.ro: Cum a fost premiera mondială a Spy/Master de la Berlin, un eveniment sold out. Cum ai simțit feedback-ul la cald?

Ana Ularu: Premiera a fost un eveniment minunat, a fost minunat și pentru că sala a fost plină. Au fost acolo oameni foarte dragi mie, agentul meu, Anca Romanescu și Vlad Teodorescu. Am avut senzația că trăiesc experiența aceasta cu o familie. Cele două episoade care au intrat în competiție au fost primite foarte bine, publicul a fost cât se poate de entuziast și abia așteaptă să vadă ce se întâmplă mai departe. Acesta este un compliment uriaș, dacă am reușit să încântam spectatorii cu primele două episoade înseamnă că i-am câștigat, ecourile au fost foarte bune. Ce ne interesează pe noi foarte mult este premiera din 19 mai, când filmul va ajunge în sfârșit în fața publicului român. Credem și sperăm că va fi un succes, pentru că Spy/Master este un serial cât se poate de special, inedit și nemaifăcut la noi în România.

Ana Ularu, tovarășa Carmen, alături de Iulian Postelnicu în Spy/Master. Foto credit: Katalin Vermes, HBO.
Ana Ularu la premiera Spy/Master, Berlinale 2023. Foto credit: Stefanie Schmidt Rincon, Berlinale.
„Spy/Master este mai puțin despre viața cetățeanului de rând din România ceaușistă și mai mult despre viața generalilor, a aparatnicilor, a politrucilor din anii ’70-’80”

B365.ro: Tu ai prins foarte puțin din comunism. Există în serial atmosfera aceea comunistă, chiar dacă este o ficțiune? Cei care au trăit comunismul se vor regăsi în Spy/Master?

Ana Ularu: Spy/Master este mai puțin despre viața cetățeanului de rând din România ceaușistă și mai mult despre viața generalilor, a aparatnicilor, a politrucilor din anii ’70-’80. Este dată la o parte cortina, perdeaua care acoperă stăpânirea acelei perioade; sunt dezvăluite secretele și ascunzișurile stăpânirii. Nu vedem cozile la alimentară, ci aflăm mai degrabă cum se făceau jocurile la nivel înalt.

B365.ro: Și cine era Securitatea…

Ana Ularu: Și cine era Securitatea, ce era contraspionajul și ce conflicte existau între serviciile secrete, cum erau sacrificați cei mai naivi. Este un serial cu spioni, până la urmă.

Ana Ularu în Spy/Master. Foto credit: Katalin Vermes, HBO.

B365.ro: Cine este tovarășa Carmen, personajul pe care-l interpretezi?

Ana Ularu: Tovarășa Carmen este o împătimită a aparatului de stat. Pe de altă parte, m-am amuzat foarte tare că tovarășa Carmen are ocazia să meargă în străinătate și să poarte haine colorate. Să adulmece parfumuri scumpe, motiv pentru care îi este mai ușor să creadă într-un sistem în care ea este o privilegiată. Tovarășa Carmen este o agentă foarte bună în meseria ei, foarte dedicată; în același timp, are o agendă personală și propriile sale sentimente.

Ana ularu, spy master
Ana Ularu alături de Alec Secăreanu în Spy/Master. Foto credit: Katalin Vermes, HBO.
Mi-a fost foarte dor să joc în română; face parte din karma mea să trăiesc mai mult în limba engleză în ultima perioadă”

B365.ro: Ți-a fost dor să joci în limba română?

Ana Ularu: Ooo, da, îmi era foarte dor. În serialul acesta am făcut uz un pic și de limba germană pentru că mi s-a părut foarte haios ca tovarășa Carmen să vorbească mai mullte limbi, așa că, pe unde am putut, le-am inserat. Avem și multă limbă engleză în Spy/Master, nu se poate fără engleză. Face parte din karma mea să trăiesc mai mult în limba engleză în ultima perioadă.

Ana Ularu. Foto credit: Marc Rissmann.
Că joc cu foștii mei colegi de facultate sau cu actori de la Hollywood are mai puțină relevanță. Are relevanță faptul că te întâlnești cu sufletul uman”

B365.ro: În Spy/Master ai jucat alături de mulți actori români, cu unii ai fost colegă de facultate. Este mai simplu să joci cu actori români, decât cu Tom Hanks sau Keanu Reeves?

Ana Ularu: Nu este mai simplu, este plăcut să joci cu actori buni, cu umor și cu generozitate ca parteneri. Că joc cu foștii mei colegi de facultate sau cu actori de Hollywood are mai puțină relevanță, are relevanță faptul că te întâlnești cu sufletul uman. A fost foarte haios să joc cu actori români, pentru că noi am crescut în generația asta. Joc în continuare cu Lucian Iftime, care face parte din generația mea. O generație în care ne cunoaștem între noi, am crescut împreună, am mers unii la examenele celorlalți și acum este foarte plăcut faptul că suntem lăsați liberi în lumea artei și ne întâlnim din nou.

Ana Ularu la premiera din New York a filmului „Siberia”. Foto credit: Marc Thomas Kallweit, Saban Films.
Pacepa este omul care știe unde sunt îngropate toate cadavrele și cu toate acestea defectează și pleacă la dușmanii absoluți ai sistemului”

B365.ro: De ce să vadă lumea Spy/Master? La ce să se aștepte?

Ana Ularu: Pentru că este un serial palpitant, cu foarte multă acțiune, arată foarte bine și este foarte bine jucat, o spun ca spectator, îmi complimentez colegii. Este inedit și foarte interesant, este o poveste reală, dar în același timp o ficțiune. Paradoxal, Pacepa este omul care știe unde sunt îngropate toate cadavrele, mâna dreapta a unui mare dictator, și cu toate acestea defectează și pleacă la dușmanii absoluți ai sistemului. Mi-a plăcut personajul pentru că îi vezi călătoria, sunt foarte interesante obstacolele pe care le trece, cei care încearcă să-l oprească sau cei care încearcă să-i ușureze drumul și tot așa. Spy/Master are suspance și umor; de altfel, umor se poate găsi în orice.

Ana Ularu la filmările pentru Spy/Master. Foto credit: Orbital Strangers HBO.

B365.ro: Cum este personajul inspirat din Nicolae Ceaușescu, interacționezi cu el?

Ana Ularu: Nu, din păcate, dar este absolut fabulos. Am trecut, la un moment dat, când făceam probele de machiaj, pe lângă Claudiu Bleonț, pe care îl cunosc de-o viață, îl știu din copilărie, și era transfigurat; din talent și mască facială devenise Ceaușescu. Era fabulos ce făcea, el și Elvira Deatcu sunt minunați în rolurile lor, asta din nou o spun ca spectator. Cred că Elvira și Claudiu tratează personajele cu atâta seriozitate, încât le umanizează. În același timp, între ei există o chimie perfectă plus o doză de ridicularizare a Ceaușeștilor. Numai pentru ei doi și trebuie văzut Spy/Master.

Ana Ularu în filmul „Siberia”. Foto credit: Saban Films.
Știu că sună motivațional, dar am o competiție doar cu mine însămi și tot ce îmi doresc este să fiu mai bună decât am fost data trecută”

B365.ro: Experiențele în cinematografia mondială, proiectele mari, reușitele, recunoașterea pun în vreun fel presiune pe tine? Ai jucat în 50 de filme, este o cifră impresionantă, toate informațiile despre tine sunt fabuloase.

Ana Ularu: Mulțumesc. Nu, nici măcar nu este presiune. Știu că sună foarte motivațional, dar chiar așa e: sunt în competiție doar cu mine însămi și tot ce îmi doresc este să lucrez în continuare, fără să ierarhizez. Nu simt niciun fel de presiune, doar vreau să fiu mai bună decât am fost data trecută.

Ana Ularu în Alex Rider. Foto credit: Sony Pictures Entertainment.

B365.ro: Am aflat că mama ta este cel mai mare critic al tău. Ce spune după fiecare rol? Are unul pe care îl preferă?

Ana Ularu: Cred că cel mai mult îi place rolul meu din Omul cel bun din Seciuan, în regia lui Andrei Șerban, pus în scenă la Teatrul Bulandra.

„Omul cel bun din Seciuan”, în regia lui Andrei Șerban, pus în scenă la Teatrul Bulandra. Foto credit: Teatrul Bulandra.
Sunt personaje care îmi rămân foarte puternic și în corp. Când am făcut Periferic, m-am trezit după vreo luna că aveam o mare durere de cap”

B365.ro: Ce faci prima dată după ce termini un rol, un proiect? Răsufli ușurată după ce ai învățat pagini întregi de text? Uiți personajele?

Ana Ularu: Este o întrebare foarte bună. Nu uit, sunt multe personaje care îmi rămân. Sunt roluri care îmi rămân foarte puternic și în corp. Când am făcut Periferic, m-am trezit după vreo lună că aveam o mare durere de cap și îmi rămăseseră mușchii faciali încordați. Mi-am dat seama că trebuie să îmi relaxex un pic și mandibula și fruntea, probabil că am făcut un rid pe frunte, la 23 de ani cât aveam atunci, de la rolul ăla. Pentru că un personaj îți rămâne. Mi-a rămas foarte drag în minte și personajul West, vrăjitoarea din Emerald City.

Ana Ularu în „Periferic”. Foto credit: Saga Film.
Ana Ularu în „Periferic”. Foto credit: Saga Film.
The Power cred că este un serial care trebuie văzut doar pentru a fi reinterpretată lumea în care trăim”

B365.ro: În acest moment joci și în The Power și în Spy/Master, două seriale care sunt într-un fel despre putere.

Ana Ularu: Bine, în The Power este vorba despre un cu totul alt fel de putere, o putere ex machina, ca să zic așa, și folosită destul de înțelept de marea majoritate a personajelor, fiecare în funcție de gradul de maturitate pe care îl are. Nu pot să recomand îndeajuns The Power, cred că este un serial care trebuie văzut doar pentru a fi reinterpretată lumea.

Ana Ularu, „The Power”, secvență din [email protected] Prime.

B365.ro: Ai scris un scenariu în timpul pandemiei. Nu poți să-mi spui nimic, așa e?

Ana Ularu: Nimic! Pentru că drumul de la un scenariu independent până la realizarea lui este foarte lung și greu, iar eu sunt foarte superstițioasă.

Acum toată atenția mea se duce în altă direcție, se îndreaptă spre fetița mea și simt așa că am o datorie uriașă și am un cadou de dus prin lume”

B365.ro: Ce priorități aveai acum 15 ani și ce priorități ai acum? Ai idei neterminate, gânduri neterminate?

Ana Ularu: Prioritățile mele s-au schimbat în totalitate și mă bucur pentru asta. Iar părerile mele s-au schimbat și ele în totalitate și mă bucur și de asta, mi se pare că este apanajul unui om inteligent să poți să-ți schimbi părerea dacă ai destule argumente convingatoare în acea direcție. Sunt într-o metamorfoză constantă, inclusiv la nivel celular. Nu am fost niciodată un om foarte egoist, dar acum este clar că nu mai sunt deloc. Acum, toată atenția mea este în altă direcție, se îndreaptă spre fetița mea, și simt așa că am o datorie uriașă și am un cadou de dus prin lume. Și nu mai fumez. Singurul lucru care nu s-a schimbat în ultimii 15 ani este că, în continuare, nu am carnet de conducere.

Ana Ularu. Foto credit: Marc Rissmann.

Despre Spy/Master, citește și:

Cookies