Actualizare METEO | Și azi e cod portocaliu de caniculă în București. ANM are și prognoza specială pentru Capitală

20 iun. 2024
882 afișări
Actualizare METEO | Și azi e cod portocaliu de caniculă în București. ANM are și prognoza specială pentru Capitală
Actualizare METEO | Și azi e cod portocaliu de caniculă în București. ANM are și prognoza specială pentru Capitală | Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) ne anunță că vom avea parte de încă o zi extrem de caldă în București, cu un nou cod portocaliu de caniculă ce a fost emis pentru data de 21 iunie 2024. De asemenea, meteorologii au emis și prognoza specială, valabilă până mâine dimineață.

Un nou cod portocaliu de caniculă în București

Temperaturile se mențin în continuare ridicate, fiind peste normalul pentru această perioadă din an. Astfel că, ANM a emis un nou cod portocaliu care vizează Municipiul București, județul Ilfov și alte 14 județe din România.

Fenomenele meteorologice vizate sunt: val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat. Avertizarea este valabilă pentru ziua de 20 iunie 2024.

Valul de căldură va continua să se intensifice, astfel încât în Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei și în jumătatea de vest a Munteniei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată.

Meteorologii au transmis că maximele înregistrate joi se vor situa în jurul valorilor de 34 – 38 de grade Celsius. În ceea ce privește indicele temperatură-umezeală (ITU), acesta va depăși pragul critic de 80 de unități.

Pe timp de noapte, temperaturile se mențin ridicate. Astfel că, minimele vor fi de circa 20 de grade Celsius.

Nici restul țării nu scapă de vremea toridă, alte 20 de județe fiind sub un cod galben de caniculă. Iată harta publicată pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie:

Harta codului portocaliu emis de ANM pentru București
Harta codului portocaliu emis de ANM pentru București | Sursă foto: ANM

Prognoza specială pentru Capitală

Pe lângă avertizările emise, meteorologii au transmis și prognoza specială pentru București. Aceasta este valabilă în intervalul 20 iunie 2024, ora 10:00 – 21 iunie 2024, ora 10:00.

disconfortul termic resimțit de cetățeni va fi ridicat, iar maximele termice din intervalul menționat anterior vor fi de 38 de grade Celsius. Cerul va fi senin, iar vântul va sufla slab și moderat.

Indice temperatură umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități.

În zilele caniculare de vară, cetățenii sunt sfătuiți să: 

  • Evite deplasările în miezul zilei,
  • Să poarte haine lejere, în culori deschise și din materiale naturale, care să acopere cât mai multă piele.
  • Să se hidrateze corespunzător,
  • Să evite consumul de alcool și cafea care deshidratează.

Minima termică înregistrată în noapte de joi spre vineri se va situa în jurul a 17 – 20 de grade Celsius. Și pe timp de noapte cerul se va menține senin.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies