Traseul ‘Descoperă-l pe Brâncoveanu’ a făcut parte din proiectul „Moștenirea lui Brâncoveanu”, care a inclus și alte două componente, „Ctitorul Brâncoveanu” și „Momente din viața Brâncovenilor”, conform comunicatului trimis de organizatorii proiectului. „Descoperă-l pe Brâncoveanu” a început pe 23 septembrie 2014 și s-a terminat pe 17 octombrie 2014.
Cele șase actrițe au participat la traseul „Descoperă-l pe Brâncoveanu” îl acuză pe președintele asociației alt.F.E.L. că nu le-a plătit salariile pentru acest proiect. Mai mult, acestea spun că, deși au insistat în repetate rânduri ca Radu Vișan-Miu să le semneze contractele, acesta a refuzat.
„N-am semnat contract de la început, asta a fost o greșeală. Contractul ne-a fost dat nouă aproape de sfârșitul proiectului.
În timpul proiectului, când eram la sediu, Vișan zicea că vom primi banii mai devreme. Noi insistăm să semnăm, totuși, contractele, iar el zicea că o să le semnăm, dar nu asta este important, important este să primim banii.
Ni le-a dat la semnat la sfârșitul proiectului. Dar el a refuzat să le semneze și nu a făcut-o nici până în ziua de astăzi. Eu l-am sunat de două ori. Inițial am sunat-o pe managera proiectului, Adriana Zaharia, pentru că eu prin ea am ajuns să lucrez la acest proiect, pe ea o știam. Însă ea mă pasa la Vișan, Vișan la Adriana. Și așa am ajuns și fără contractele semnate, și fără bani.„, a declarat Ana Maria, una dintre actrițe, pentru B365.ro.
„Contractele sunt semnate doar de noi. Asta pentru că el a tot amânat semnarea lor. Când îi zicem de contracte, să le semneze, ne închidea telefonul. Pentru această expoziție am lucrat două săptămâni, zi de zi. Eram parte dintr-un joc, conduceam jocul practic.
Faptul că nu ne-a plătit ne-a afectat foarte tare pe toate. Noi suntem liber profesioniste, veneau sărbătorile. Trebuia să ne dea fiecăreia în jur de 1600 de lei.
În plus, Vișan are o atitudine complet nepotrivită. El nu stă de vorbă cu noi. Se preface că ne explică ceva, apoi țipă și închide telefonul.”, a declarat Simona, o altă actriță participantă la proiect.
Reporterii B365.ro l-au sunat pe Radu Vișan-Miu pentru a-i cere o poziție legată de acuzațiile pe care actrițele i le aduc.
„Au aflat de acei bani. O să vă dau răspunsul de la Primărie. Dar persoanele care v-au spus de acei bani, au vreun contract?”, a fost reacția lui Radu Vișan-Miu. I-am spus că actrițele spun că el a refuzat să semneze contractele, iar răspunsul președintelui asociației altF.E.L. a fost: „Asta este altceva, dacă nu l-am semnat. Cum să plătesc dacă nu am un contract?”. Când l-am întrebat dacă actrițele au muncit ilegal pentru altF.E.L., Radu Vișan-Miu a ridicat tonul, a replicat „Ia lăsați-mă în pace” și ne-a închis telefonul în nas.
Contractul semnat de una dintre actrițe, cu ștampila alt.F.E.L.:
Faptul că cele șase actrițe au fost implicate în acest proiect este dovedit chiar de comunicatul trimis de reprezentanții asociației, înainte de începerea proiectului, publicat și de agerpres.ro:
„‘Game master-ul’ (în persoana a șase actrițe: Simona Popescu, Andreea Bolovan, Româna Boldașu, Grațiela Bădescu, Ana Căliță și Ana Turos), care conduce jocul, va prezenta regulile de joc și monumentele ce vor fi vizitate, precum si punctajul cu care se notează fiecare răspuns corect. La sfârșitul traseului, se acordă 3 premii în ordinea punctajului obținut pe fiecare grup în parte. Participanții vor avea la dispoziție o hartă special concepută, cu localizarea monumentelor, parte din traseu, cât și informațiile necesare rezolvării ‘quest’—ului.”, scrie în comunicatul menționat mai sus.
În plus, există atât fotografii și videoclipuri cu actrițele în cadrul traseului „Descoperă-l pe Brâncoveanu”. Fotografiile pot fi văzute pe pagina de Facebook Moştenirea Brâncovenilor, Descoperă-l pe Brâncoveanu.
A doua zi după ce am purtat această conversație cu Radu Vișan-Miu, una dintre actrițe a primit de la acesta, pe e-mail, un răspuns oficial de la Primăria Capitalei.
Atât din răspunsul primit de la Primăria Capitalei, dar și din scrisorile pe care Radu Vișan-Miu le-a trimis către Serviciul Cultură din cadrul PMB, dar și către primarul Sorin Oprescu, reiese că, de fapt, alt.F.E.L. nu a avea niciun contract cu primăria, iar parteneriatul pentru acest proiect se baza doar pe promisiuni și încurajări.
„După cum ştiti, asociaţia alt.F.E.L., în calitate de iniţiator şi cofinanţator al proiectului, “Moştenirea Brâncovenilor” a depus in 24.07.2014, o solicitare de sprijin din partea Primăriei Municipiului Bucureşti, la direcţia Cultura, Sport, Turism, ataşând şi dosarul proiectului. La acea dată, am fost încurajaţi de doamna Irina Bologa, şeful Secţiei Cultură, să începem proiectul cultural, care s-a derulat sub denumirea Moştenirea Brâncovenilor”, a scris Vișan-Miu în scrisoarea adresată primarului Sorin Oprescu.
Din răspunsul oficial al Primăriei Capitalei, reiese că asociația alt.F.E.L. a trimis solicitări PMB pentru decontarea unor cheltuieli de 129.236 lei, aferente organizării și desfășurii evenimentului cultural Brâncoveanu 300 – TRASEE BRÂNCOVENEȘTI-Descoperă-l pe Brâncoveanu.
Reprezentanții PMB subliniază faptul că, într-adevăr, printr-o adresă a asociației alt.F.E.L., primăria a fost invitată să participe, în calitate de partener, la organizarea și desfășurarea evenimentului cultural „Trasee Brâncovenești”, ce urma să se deruleze în perioada 16 septembrie – 12 octombrie 2014, în București. După ce a primit adresa de la asociația alt.F.E.L., înregistrată la Serviciul Cultură-Direcția Cultură, Sport, Turism, Serviciul Cultură a elaborat toată docmentația necesară și a trimis-o spre aprobare, pe 15 septembrie 2014, la Directorul excutiv, unde s-a refuzat semnarea.
Reprezentanții PMB precizează faptul că pentru astfel de „servicii prestate de artiști independenți”, Direcția avea aprobată suma de 90.000 de lei, fără TVA.
Reprezentanții PMB precizează că Serviciul Cultură a trimis spre aprobare Directorului General de la Direcția Generală Dezvoltare și Investiții o „normă procedurală internă”, pentru justificarea procedurii legale de aprobare a unor finanțări pentru proiecte culturale, însoțită de documentația aferentă celor două proiecte ale asociației alt.F.E.L.. Dosarele au fost returnate Serviciului Cultură nesemnate, cu mențiunea că termenul era depășit și că, prin refuzul aprobării referatelor justificative de către Directorul executiv, nu era respectat circuitul de semnare a documentelor.
Reprezentanții PMB subliniază și faptul că, între primul proiect propus PMB de către asociația alt.F.E.L. (numele evenimentului era Trasee Brâncovenești și perioada de derulare era 16 septembrie – 12 octombrie) și proiectul pentru care asociația alt.F.E.L. solicită finanțare de la PMB (evenimentul se numește Moștenirea Brâncovenilor, cu prima etapă Descoperă-l pe Brâncoveanu și este derulat în perioada 23 septembrie – 18 octombrie) există mai multe diferențe. „Înainte de desfășurarea proiectului cultural, asociația organizatoare a revenit cu mențiuni asupra modificării solicitării sale, respectiv cu descrierea unui nou eveniment cultural „Brâncoveanu 300-Trasee Brâncovenești – Descoperă-l pe Brâncoveanu”, care s-ar fi inclus în proiectul cultural menționat anterior, fără a reveni cu un nou deviz estimativ”, scriu reprezentanții primăriei în răspunsul dat asociației alt.F.E.L.
Concluzia PMB a fost: „nu putem da curs decontării serviciilor artistice prestate cu ocazia evenimentului organizat, la această dată nefiind îndeplinite toate cerințele de legalitate și regularitate, obligatorii prin dispozițiile legale de speță în vigoare, precum și datorită faptului că nu se încadrează în bugetul rectificat, aprobat cu această destinație, pentru anul în curs”.
Biblioteca Metropolitană București (BMB) a plătit aproape 36.000 de euro din banii publici pentru organizarea unei expoziții cu tema „Brâncoveanu la Biblioteca Metropolitană”, unde bucureștenii au putut vedea 60 de panouri care prezentau fotografii pe această temă. Însă pentru o expoziție cu aceeași temă și cu panouri identice, însă duble la număr – 120 de panouri- organizată în aceeași perioadă, Institutul Cultural din New York a plătit o sumă de șase ori mai mică: 5.800 de euro. Firma câștigătoare a licitației pentru expoziția de la BMB a fost o firmă abia înființată, a Mihaelei Vișan-Miu, soția lui Radu Vișan-Miu, apropiat al directoarei Bibliotecii Metropolitane București, Anca Râpeanu. La licitație au fost trei firme participante, dintre care două ale Mihaelei Vișan-Miu.
Mai mult decât atât, asociația ALTFEL – a cărui director este Radu Vișan-Miu-, care nu a avut niciun fel de contract cu biblioteca pentru această expoziție, a apărut în brosura ca fiind „coordonator de proiect”, iar in afisele bibliotecii ca organizator împreună cu biblioteca.
Detalii, AICI