BAZAR

Actorii cer anchetarea CREDIDAM şi ORDA. Papaiani:Suntem ca nişte prostituate cărora li se iau banii

Mircea Albulescu, Florin Zamfirescu, Sebastian Papaiani, Manuela Hărăbor, Dida Drăgan, Adrian Daminescu şi Luiza Ciolac s-au numărat printre persoanele care au participat la o conferinţă de presă organizată luni, la Parlament, de grupul parlamentar PPDD.

Conferinţa a avut loc în contextul în care deputatul PPDD Liliana Mincă a iniţiat un proiect de lege privind statutul artistului, iar deputatul PPDD Ştefan-Petru Dalca a iniţiat un proiect de lege privind instituirea titlurilor naţionale.

Reacţia celor şapte artişti a venit după ce alţi doi actori – Vladimir Găitan şi Florina Cercel – au declarat, pe 21 martie, pentru MEDIAFAX că sunt nemulţumiţi de modul în care sunt colectaţi şi repartizaţi banii cuveniţi din drepturile de autor ale artiştilor interpreţi sau executanţi de către organismul de gestiune colectivă CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi) şi au solicitat modificarea Legii nr. 8/ 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, notează Realitatea.net.

Astfel, în conferinţa de presă, Florin Zamfirescu a spus că artiştii îşi cer drepturile, întrucât nu au altă sursă de venit.

„În ciuda tuturor care se supără că artiştii se luptă pentru drepturile lor, noi suntem profesionişti şi trăim din meseria noastră. Trebuie să fim plătiţi pentru ea. Noi nu avem altă sursă de venit. Noi luptăm acum pentru obţinerea unor drepturi pe care noi socotim că le avem, dar care ni se iau”, a spus Florin Zamfirescu.

Zamfirescu a precizat că mai mulţi artişti, între care se numără şi el, s-au desprins de CREDIDAM şi au înfiinţat, în 2012, Uniunea Naţională a Artiştilor din România (UNART), organism de gestiune colectivă a drepturilor conexe a drepturilor de autor.

„Ştiam că aveam nişte bani de primit şi ştiam că nu-i primim. Acest CREDIDAM făcea în aşa fel încât banii se topeau nu se ştie unde (…) Părerea noastră este că acesta este un caz penal. Am făcut UNART în speranţa că vom face în aşa fel ca artiştii, actorii, vor primi drepturile lor. Nici nu sunt mari sumele”, a spus Florin Zamfirescu.

Totodată, Florin Zamfirescu a precizat că, din perspectiva sa, organismul de gestiune colectivă CREDIDAM funcţionează precum jocul de tip piramidal Caritas.

El a făcut apel la parlamentari să îi sprijine pe artişti şi să sprijine iniţiativele legislative ale parlamentarilor PPDD. „Este un apel către membrii Parlamentului din partea artiştilor. Nu vreau să cred că asemenea problemă poate crea conflicte între vrem şi nu vrem”, a spus Zamfirescu.

La rândul său, actorul Mircea Albulescu a spus că îşi doreşte „o bătrâneţe respectabilă” pentru artişti. „Noi luptăm acum pentru drepturile noastre”, a spus Mircea Albulescu, precizând că oricum situaţia artiştilor este foarte dificilă, având în vedere că, pentru a putea juca, sunt obligaţi să îşi cesioneze drepturile de autor pe perioade de 50 de ani. „Apare în plus şi acest drept de difuzare (drepturile din difuzare a operelor artistice sunt colectate de organismele de gestiune colectivă, n.r.). Ni se ia şi acesta”, a spus Albulescu.

El a mai spus că, dacă nu îi este permis UNART să colecteze banii din drepturile de autor, atunci ar trebui găsită o modalitate prin care artiştii să îşi poată colecta banii cuveniţi de la plătitorii de drepturi (televiziuni, radiouri, cablişti etc.).

Actriţa Manuela Hărăbor s-a arătat revoltată de faptul că „CREDIDAM colectează în continuare (banii din drepturile de autor, n.r.) şi pentru membri care au părăsit CREDIDAM”. „Banii se colectează şi se duc în nişte buzunare nevăzute (…) Aici este o pungă per total destul de mare (…) Problema este unde se duc aceşti bani”, a spus Manuela Hărăbor.

Ea a mai spus că, din punctul său de vedere, această problemă ar trebui adusă în faţa comisiilor de specialitate din Parlament. „Ancheta trebuie deschisă cât se poate de repede”, a mai spus Manuela Hărăbor.

La rândul său, Sebastian Papaiani a spus că întotdeauna artiştii au fost cei care au fost nevoiţi să îşi cedeze drepturile. „Cine a făcut legea asta a cesionării drepturilor? Cum să-mi cedez drepturile pe 50 de ani? Asta e sclavie (…) mai rămâne să construim piramidele (…) CREDIDAM este o formă administrativă mafiotă (…) CREDIDAM şi-a dat seama că noi nu ne pricepem şi că de la noi se poate fura (…) Dacă mai aşteptăm încă un an-doi, ne încalecă total CREDIDAM-ul, care nu are gând să dea bani. Şi mie,şi lui Florin Zamfirescu şi domnului Albulescu mai trebuie să ne dea bani (….) Intră mascaţii peste tot, numai la ei nu intră”, a spus Papaiani.

El a mai spus că artiştii s-au gândit chiar să se lege cu lanţuri în faţa ORDA, care are obligaţia legală de a controla activitatea CREDIDAM. „Nu ne rămâne decât să ne legăm fictiv cu lanţuri şi să ne culcăm în faţă la ORDA (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, n.r.)…”, a spus Sebastian Papaiani.

Papaiani a mai precizat că artiştii au ajuns ca nişte prostituate. „Nu suntem bine-veniţi acolo (la CREDIDAM, n.r.). Noi suntem nişte prostituate – a zis cineva asemenea lucru – cărora li se iau banii. Noi aşteptăm să ne dea banii şi nu facem nimic. Ca milogii. Nu stau în banii ăia. Am spus cât de puţini bani luăm. Nu suntem muritori de foame, ne-am născut pe lumea asta în pielea goală, iar tot ce e pe noi e din câştig (…) Nu din banii ăia trăiesc eu, dar de ce să mă fure?”, a mai spus el.

„Dacă există lege în România, aşteptăm să-i vedem pe ei în lanţuri”, a spus, la rândul său, Manuela Hărăbor.

Pe de altă parte, Luiza Ciolac a spus că această primă ieşire publică a artiştilor este începutul „unei mineriade de catifea”. „În nomenclatorul de funcţii aceşti oameni, artiştii, nu există. Ei sunt prestatori de servicii”, a spus Luiza Ciolac.

„Femeile de serviciu, artiştii circari sunt trecuţi (în nomenclatorul de meserii, n.r.), noi nu. Suntem singura ţară în care artistul este de doi bani. Suntem singura ţară în care artistul nu există ca statut. Noi nu avem nimic cu CREDIDAM, cu ORDA, ci cu conducerile lor”, a spus Adrian Daminescu.

Mai multe pe Realitatea.net.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button