Acțiune fulger de control a ANSVSA în București, Ilfov și Giurgiu. Inspectorii au confiscat peste 6 tone de carne de vită congelată

13 ian. 2023
186 Afișari
Acțiune fulger de control a ANSVSA în București, Ilfov și Giurgiu. Inspectorii au confiscat peste 6 tone de carne de vită congelată
Acțiune fulger de control a ANSVSA în București, Ilfov și Giurgiu. Inspectorii au confiscat peste 6 tone de carne de vită congelată. Sursa foto: Captură Facebook/ ANSVSA

ANSVSA și DSVSA au desfășurat o acțiune fulger de control în București, Ilfov și Giurgiu în perioada 8-10 ianuarie 2023. Inspectorii au confiscat peste 6 tone de carne de vită congelată, provenite din comerțul intracomunitar și din import.

Peste 6 tone de carne de vită congelată din București, Ilfov și Giurgiu, confiscate de ANSVSA

În perioada 8-10 ianuarie 2023, inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), împreună cu cei din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene Ilfov, București și Giurgiu, au desfășurat o acțiune fulger de control. Acțiunea a vizat comercializarea cărnii congelate, provenite din comerțul intracomunitar și din import.

Au fost controlate 29 de depozite frigorifice autorizate pentru schimburi intracomunitare din București, Ilfov și Giurgiu.

„Principalul aspect urmărit a fost depistarea unor posibile practici ilegale, de congelare a cărnii pentru care producătorul a stabilit pe etichetă că se comercializează refrigerată”, explică ANSVSA.

Chiar dacă această practică este ilegală, ea este folosită pentru a prelungi termenul de valabilitate (se pune o altă etichetă ce are informații referitoare la carnea congelată, cu un nou termen de valabilitate) și, de cele mai multe ori, pentru a ascunde modificările organoleptice ale cărnii.

De asemenea, autoritățile au verificat și condițiile de igienă, conformitatea documentelor însoțitoare, termenul de valabilitate, menținerea regimului termic de păstrare, asigurarea trasabilității, etichetarea, dar și modul în care erau marcate produsele.

Amenzi de 245.000 de lei

În urma controlului, inspectorii au descoperit mai multe loturi de carne congelată de vită ce proveneau din comerț intracomunitar și care fuseseră importate în state membre ale UE din țări terțe (Argentina, Uruguay, Brazilia, SUA) în stare refrigerată și congelate în depozite frigorifice din Uniunea Europeană, cu schimbarea termenului de valabilitate dat de producător.

Principalele neconformități constatate:

  • dubla etichetare a produselor (pe lângă eticheta producătorului a fost identificată și o altă etichetă aplicată după schimbarea stării termice a produsului prin congelare);
  • lipsa trasabilității produselor.

Pentru aceste nereguli, inspectorii ANSVSA au aplicat 20 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 245.000 de lei și au confiscat oficial cantitatea de 6.098 de kg carne de vită congelată.

ANSVSA anunță că vor urma alte controale la nivel național.

„Practicile înșelătoare sau frauduloase identificate în timpul controalelor oficiale sunt introduse în platforma AAC (Sistemul de Asistență și Cooperare Administrativă), sistem folosit la nivelul Uniunii Europene pentru a face schimb de informații cu privire la încălcările transfrontaliere a normelor lanțului alimentar”, explică sursa citată.

Cookies