ȘTIRI

Actele de violenţă din şcoli, înregistrate şi anunţate la inspectorat într-o oră de la producere

Inspectorul general şcolar a arătat, vineri, într-o conferinţă, că noul regulament şcolar stipulează foarte clar acţiunile ce trebuie întreprinse în cazul unor acte de violenţă în şcoli.

„Noul regulament şcolar reprezintă primul document fundamental, care include şi nomenclatorul actelor de violenţă. Aceste acte sunt clasificate în violenţe uşoare, violenţe grave. Este primul document în care apar proceduri de intervenţie de la nivelul şcolii prin Comisia pentru prevenirea şi combaterea violenţei, proceduri care se referă la toate aceste categorii de intervenţie. (…) În momentul de faţă nu mai putem vorbi la general că avem violenţă mare sau mică. Este o fişă de monitorizare a actelor de violenţă. Aşa putem discuta prin elemente comparative, pe semestre, pe ani, pe categorii de violenţă, de la un an la altul. În momentul de faţă violenţa se măsoară prin elemente clare, stabilite prin acest nomenclator, aceste fişe ale actelor de violenţă, care există şi nivel european şi care sunt elaborate de Institutul de Ştiinţă a Educaţiei”, a explicat Lixandru, conform Mediafax.ro.

Potrivit inspectorului general, orice act de violenţă, trebuie anunţat în termen de o oră inspectoratului şcolar.

Fiecare şcoală va avea obligatroiu o comisie pentru prevenirea şi combaterea violenţei. Această comisie adoptă anual un Plan operaţional al unităţii şcolare privind reducerea fenomenului violenţei în mediul şcolar. Comisia de prevenire a violenţei analizează cazul, gradul de vinovăţie şi sancţiunea ce se impune, a mai spus Lixandru, precizând că nu susţine măsurile punitive, ci mai degrabă dialogul.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button