Acte necesare cununie civilă în București. De ce ai nevoie ca să te căsătorești în Capitală

25 iul. 2021
1215 afișări
Acte necesare cununie civilă în București. De ce ai nevoie ca să te căsătorești în Capitală
Acte necesare cununie civilă în București

Ai decis să faci marele pas? Cauți informații despre acte necesare cununie civilă în București? Ai ajuns unde trebuie. B365.ro te ajută și își spune pas cu pas ce trebuie să faci în Capitală în vederea oficierii cununiei civile.

Acte necesare cununie civilă în București. Ai decis împreună cu aleasa / alesul să faceți pasul și să deveniți oficial o familie? Încă nu știti exact ce acte vă sunt necesare pentru a ajunge în fața ofițerului de la Starea Civilă? Sunteți unde trebuie! În rândurile ce urmează vă ajutăm să depuneți corect dosarul și vă oferim câteva detalii și sfaturi.

Acte necesare cununie civilă în București

Acte necesare cununie civilă în București

Pentru programarea în vederea oficierii cununiei civile în București trebuie să aveți la dumneavostră o serie de documente, împreună cu un certificat medical prenupțial. De notat faptul că indiferent de sectorul în care alegeți să faceți  cununia civilă în București actele necesare sunt aceleași.

Foarte important este că o căsătorie se va încheia după 10 zile calendaristice, respectiv între a 11-a și a 14-a zi de la data depunerii actelor.

Locul încheierii căsătoriei este sediul serviciului de stare civilă din sectorul în care locuiește unul dintre viitori soți. De exemplu, dacă locuiți în Sectorul 4, iar viitoarea soție în Sectorul 3, nu puteți face cununia civilă în Sectorul 1 sau 5, ci doar în sectoarele 4 sau 3.

Cu ce acte mergeți la oficiul Stării Civile când vă programați:

  • Buletinele celor doi viitori soți, în original și copie xerox
  • certificatul de naștere al ambilor, atât în original, cât și în copie
  • un certificat medical prenupțial privind starea sănătăţii ambilor parteneri, care trebuie să fie valabil 14 zile calendaristice de la data emiterii. Acesta trebuie să conţină menţiunea expresă că persoana este aptă pentru căsătorie
  • în cazul în care unul dintre soți a mai fost căsătorit, trebuie aduse și documentele din care să reiasă că a fost desfăcută căsătoria anterioară și că persoana se poate căsători din nou (actul de divorț sau un certificat de deces al fostului soț, în funcție de situație), atât în original, cât și copie (traduse și legalizate, dacă este cazul)
  • declarație din care să rezulte că cei doi soți nu cunosc niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei.

Acest document se poate descarca și de AICI.

Vă recomandăm și: Cum să îți alegi fotograful de nuntă – 10 sfaturi practice

Cum soliciți căsătoria în aer liber sau în alte locuri în afară de starea civilă

De anul trecut, cu aprobarea primarului, ceremonia cununiei civile se poate realiza şi în afara Oficiilor de Stare Civilă. Astfel, puteți  solicita oficierea acesteia în grădini publice, muzee, parcuri  sau în alte obiective de interes pentru comunitate.

Acest lucru este posibil după ce în aprilie 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 287 Legea nr. 47/2020 pentru modificarea alineatului (2) al articolului 24 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă.

Astfel, se modifică art. 24 din Legea cu privire la actele de stare civilă, în sensul că la cererea viitorilor soți și cu aprobarea primarului, căsătoria se poate încheia și în afara sediului serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, al primăriei competente, cum ar fi grădinile publice, parcurile, muzeele și alte locuri în aer liber.

IMPORTANT de știut este faptul că oficierea căsătoriei nu este permisă pe o proprietate privată.

Câți bani se dau cadou la o cununie civilă

Când decideți să faceți cununia civilă trebuie să luați în calcul și faptul că unii dintre invitații de la cununia civilă nu vor face neapărat cadou un plic cu bani, așa cum se întâmplă, în majoritatea cazurilor, la petrecerea de nuntă de la resturant.

Nu există o regulă clară cu privire la acest aspect, dar trebuie să știti că este posibil să primiți un cadou de ”casă nouă”, cum se spune. Acesta poate presupune un aparat electrocasnic, de exemplu, sau un plic cu bani. În acesta puteți să primiți, după caz, de la 100 de lei minim până la sume mai mari.

Situația poate să difere în privința cadoului dacă optați ca după oficierea cununiei civile să organizați și o masă la un local și nu vă limitați doar la șampania și pișcoturile sau fursecurile din curtea oficiului de Stare Civilă.

Acte necesare cununie civilă în București. Stimulent financiar pentru constituirea familiilor

Trebuie să știi si că dupa ce programezi cununia civilă în București, de la  primăria de sector sau de la oficiul Stării Civile vei primi instrucțiuni pentru obținerea unui stimulent financiar pentru constituirea familiilor. Acestea este în valoare de 1500 de RON net/familie și este oferit de Primăria Capitalei prin Centrul pentru Tineret al Municipiului București.

Condiții pentru acordarea stimulentului financiar și actele necesare:

  • cel puțin unul dintre soți trebuie să fie la prima căsătorie
  • măcar unul dintre soți are vârsta de maxim 35 de ani
  • unul dintre soți are domiciliul în București

Acte necesare:

Trebuie să completați o cerere tip și acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Trebuie să depuneți o copie conformă cu originalul a buletinelor ambilor soți cu numele de familie purtat după căsătorie, dar și copie conformă cu originalul a certificatului de căsătorie.

La dosar depuneți și un extras de cont din care trebuie să reiasă titularul contului și codul IBAN, dar și certificate de atestare fiscală din care să reiasă faptul că beneficiarii nu au datorii la bugetul local.

Cookies