BAZAR

ACTA da de lucru avocatilor din penal

Vestea ca Romania s-a alaturat la data de 26 ianuarie 2012 statelor semnatare ale ACTA – Anti-Counterfeiting Trade Agreement a starnit un val de reactii in mediul online, fiind destul de incert publicului care vor fi efectele pe care acest acord le va produce prin prisma protectiei drepturilor de proprietate intelectuala.

“ACTA este un tratat comercial international plurilateral, gandit ca un instrument de reactie la cresterea globala a comertului cu bunuri contrafacute si lucrari protejate de drepturi de autor, incheiat intre Uniunea Europeana si statele membre ale acesteia, Australia, Canada, Japonia, Republica Coreea, Statele Unite Mexicane, Regatul Maroc, Noua Zeelanda, Republica Singapore, Confederatia Elvetiana si Statele Unite ale Americii”, explica avocatul Catalina Lazar, specializat in proprietate Intelectuala, de la ONV LAW Bucuresti.

Scopul declarat de ACTA este legat de obtinerea unei cooperari internationale consolidate, in completarea acordului TRIPS pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights, Marrakesh, Maroc, 15 April 1994).

Domeniul de aplicare ACTA este deosebit de vast si include, dar nu se limiteaza la actiunile de contrafacere ale bunurilor fizice, dar si distribuirea prin internet a tehnologiei informatiei.

Problema incalcarii drepturilor de proprietate intelectuala

ACTA doreste sa abordeze problema incalcarii drepturilor de proprietate intelectuala inclusiv cea care are loc in mediul digital in special cu privire la drepturile de autor si drepturile conexe intr-un mod care sa realizeze un echilibru intre drepturile si interesele titularilor drepturilor, ale furnizorilor de servicii si ale utilizatorilor in cauza”, conform specialistilor.

Acordul prevede ca fiecare parte poate prevede proceduri si sanctiuni care sa se aplice cel putin in cazurile de contrafacere intentionata a marcilor de comert sau de piraterie care aduce atingere dreptului de autor sau drepturilor conexe la scara comerciala. Fiecare parte va trata importul sau exportul intentionat al marfurilor de marca contrafacute sau al marfurilor piratate la scara comerciala ca fiind activitati ilegale ce fac obiectul sanctiunilor penale.

Fiecare parte poate institui sanctiuni referitoare la distribuirea, vanzarea sau oferirea spre vanzare a acestor marfuri ca fiind activitati ilegale.

Acordul prevedere ca fiecare parte semnatara va institui proceduri si sanctiuni penale care sa se aplice cel putin in cazurile de import intentionat si de utilizare interna in cadrul operatiunilor comerciale si la scara comerciala a etichetelor sau a ambalajelor:

– carora li s-a aplicat fara autorizare o marca care este identica cu o marca de comert inregistrata pe teritoriul sau care nu poate fi diferentiata de aceasta sau care sunt destinate a fi utilizate in cursul operatiunilor comerciale de marfuri sau in legatura cu servicii care sunt identice cu marfurile sau serviciile pentru care o astfel de marca este inregistrata.

“In temeiul ACTA, sanctiunile penale pot fi instituite si in caz de reproducere neautorizata a operelor cinematografice in cadrul unei proiectari intr-o sala deschisa in general publicului”, mai explica avocatul.

Sub aspectul modalitatii de sanctionare, acordul face referire atat la necesitatea instituirii unor pedepse privative de libertate, dar si amenzi in cuantum suficient de ridicat pentru a descuraja viitoare acte de incalcare care sa se alinieze nivelului sanctionator aplicat pentru infractiuni de gravitate echivalenta. Totusi, partile semnatare ale acordului au posibilitatea sa impuna in paralel pedepse privative de libertate si amenzi.

De asemenea, ACTA face referire si la instituirea unor masuri suplimentare precum sechestrul, confiscarea sidistrugerea marfurilor de marca susceptibile de a fi fost contrafacute sau piratate, materialele utilizate la comiterea presupusei infractiuni, documentele justificative relevante in raport cu acestea, precum si orice active care rezulta sau sunt obtinute in mod direct sau indirect prin activitatea despre care se presupune ca aduce atingere unui drept de proprietate intelectuala.

Desi initial gandit ca un instrument de lupta menit sa creeze o serie de standarde pentru aplicarea si apararea drepturilor de proprietate intelectuala, o serie de organizatii internationale, printre care amintim Fundatia pentru software liber, sustin ca acest acord va crea premisele unei “culturi a supravegherii si suspiciunii”, fiind o reala amenintare la adresa libertatii de exprimare si a formelor ei de manifestare.

Uniunea Europeana a semnat ACTA la 26 ianuarie 2012 la Tokyo. Acest acord international contine dispozitii penale de executare, o zona care este considerata la nivel european de competenta comuna intre Uniunea Europeana si statele membre.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button