ȘTIRI

Acordarea de ajutoare la încălzire, în Germania, ca răspuns la creşterea preţurilor/ Subvenția din București la gigacalorie: în ianuarie vine scadența la încălzire

Guvernul german analizează posibilitatea de a ajuta gospodăriile să îşi plătească facturile la încălzire în lunile de iarnă, o nouă dovadă a acţiunilor avute în vedere de guverne ca răspuns la criza energetică, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Guvernul României este așteptat să acorde, cel puțin în București, un ajutor de 980 de milioane de lei, bani solicitați de primarul Nicușor Dan pentru a acoperi scumpirea gigacaloriei.

Preţul gazelor naturale a reînceput să crească în 2022, după ce pe parcursul lui 2021 s-a triplat. Escaladarea costurilor la energie a afectat în mod deosebit gospodăriile, în condiţiile în care facturile au explodat, dar şi numeroase sectoare industriale, care au fost nevoite să reducă producţia.

„Trebuie să facem ceva”, a spus joi ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner într-un discurs ţinut la o adunare a Partidului Liberal Democrat (FDP) organizată la Stuttgart. „Vă promit că, în limitele mijloacelor care îmi stau la îndemână, vom acorda un astfel de sprijin bazat pe principiul solidarităţii persoanelor care sunt afectate în mod deosebit”, a adăugat Christian Lindner, liderul Partidului Liberal Democrat (FDP), cel mai mic partid din coaliţia semafor condusă de cancelarul Olaf Scholz.

Germania îşi permite să acorde ajutoare, a subliniat Christian Lindner, adăugând că împrumuturile nete preconizate pentru acest an vor fi cu aproximativ 10 miliarde de euro mai mici decât s-a bugetat.

Situația din București. În luna ianuarie vine scadența la încălzire. Subvenția la gigacalorie, lăsată în coadă de pește

În urma scumpirilor la gaze, prețul gigacaloriei în București crește de la 490 lei la 980 lei, adică se dublează, diferența dintre cât plătește populația, 164 lei și 980 lei, urmând să fie plătită prin subvenție, de Primăria Capitalei. Municipalitatea a cerut ajutor de la Guvern 980 de milioane de lei, ca să acopere scumpirea, dar nu se știe dacă și câți bani va primi.

Primarul Capitalei Nicușor Dan a lansat în decembrie un apel disperat către Guvern de a acorda banii, în caz contrat veniturile reale ale Primăriei Municipiului Bucureşti în anul 2022 vor fi la jumătate din veniturile reale ale Primăriei Municipiului Bucureşti pe 2021, așa cum arată în acest moment bugetul național. Veniturile nu sunt tăiate, dar cum subvenția pentru termie a crescut de la 1 miliard la două, banii rămași pentru cheltuieli curente și investiții sunt mai puțini, respectiv 1 miliard față de două în 2021.

Scadența pentru facturile la încălzire va veni în ianuarie, când, după cum spune edilul-şef al Bucureştiului, Nicuşor Dan, administraţia Capitalei va avea „o mare dificultate” cu banii pentru subvenţia la termoficare.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button