Acord aproape istoric. Primăria Capitalei achită datoria pentru Parcul Bordei către Costică Constanda. Punct final al neînțelegerilor de ani de zile, anunță Nicușor Dan

03 iun. 2022
5465 Afișari
Acord aproape istoric. Primăria Capitalei achită datoria pentru Parcul Bordei către Costică Constanda. Punct final al neînțelegerilor de ani de zile, anunță Nicușor Dan

Omul de afaceri Costică Constanda va primi suma de 125 de milioane de euro, în tranșe, de la Primăria Capitalei, pe o perioadă de 50 de luni (aproximativ 4 ani), pentru a stinge datoria pe care o are autoritatea publică la acesta. Primarul general Nicușor Dan este cel care anunță finalul acestui conflict care datează de aproape 20 de ani, și care a avut ca miză salvarea spațiului verde din Parcul Bordei.

Nicușor Dan a informat, vineri, 3 iunie, că s-a ajuns la un acord între administrația locală și Costică Constanda după un an de negocieri.  Una dintre condițiile cuprinse în acord este că, pe durata derulării acestuia, conturile Primăriei Generale nu vor mai putea fi blocate.

Omul de afaceri a blocat, din nou, pe 4 mai, conturile Primăriei Capitalei, în urma deciziei judecătorești care-l îndreptățea să fie despăgubit.

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a transmis:

„În numele Primăriei Capitalei, am semnat un acord cu familia Constanda pentru a rezolva problema datoriei de circa 125 de milioane de euro pe care municipalitatea o are, conform deciziei judecătorești definitive din anii trecuți.

Acordul prevede eșalonarea sumei datorate pe o perioadă de 50 de luni, cu plăți lunare până la stingerea întregii datorii. Foarte importantă este prevederea conform căreia conturile Primăriei Generale nu vor mai putea fi blocate sub nicio formă pe perioada derulării acordului”.

Edilul a ținut să puncteze faptul că, de la preluarea mandatului, a reușit eșalonarea mai multor datorii rămase de pe urma administrației conduse de Gabriela Firea.

Astfel, Nicușor Dan a subliniat că este ultima eșalonare de datorii moștenite din mandatul lui Firea:

„Acesta este punctul final al negocierilor purtate de mai bine de un an de zile, în care un rol important l-a avut și Comisia Constanda din primărie, cea care a avut mai multe întâlniri dedicate găsirii de soluții la această problemă (atât întâlniri interne, cât și cu familia ori avocații familiei Constanda).

Subliniez, de asemenea, că aceasta este ultima eșalonare de datorii dintr-un șir de eșalonări pe care am fost obligat să le fac de la preluarea mandatului, pentru a repune pe picioare PMB din punct de vedere financiar și pentru a-i reface credibilitatea pe piața financiar-bancară. Reamintesc aici că am avut negocieri în urma cărora am reușit să eșalonăm mai multe datorii lăsate de administrația Firea și menționez aici doar patru dintre ele: datoria STB către ANAF, datoria municipalității pentru autobuzele Otokar cumpărate și neplătite, datoria pentru stațiile de autobuz, datoria pentru iluminatul de sărbători 2020-2021 (antamat și acesta în perioada Firea)”

Primăria Capitalei are de plătit, în urma unor decizii definitive ale instanţelor de judecată, o datorie către familia Constanda legată de Parcul Bordei şi Cartierul Francez.

În 2020, primarul general de atunci, Gabriela Firea, a propus Consiliului General darea în plată a unei suprafeţe de 15.000 de metri pătraţi în Cartierul Francez către familia Constanda, însă propunerea a fost respinsă în mod repetat de către consilieri. Conturile Primăriei Generale au fost atunci blocate.

Înaintea acestui acord, și Nicușor Dan anunța că soluția pe care o vede pentru stingerea conflictului cu familia Constanda este darea în plată a unor terenuri ale municipalității, însă această variantă nu mai este valabilă.

Îți recomandăm să citești și:

 

Cookies