Acoperișul Arenei Naționale, o sursă de probleme fără sfârșit. Acesta a fost defect pe parcursul EURO 2020. Nu se recomandă operarea acestuia cu public în tribune

25 iul. 2021
171 afișări
Acoperișul Arenei Naționale, o sursă de probleme fără sfârșit. Acesta a fost defect pe parcursul EURO 2020. Nu se recomandă operarea acestuia cu public în tribune
Sursa foto: Eurosport

Acoperișul Arenei Naționale din Capitală nu este funcțional în acest moment, potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei. Mecanismul de 25 de milioane a fost defect pe parcursul EURO 2020, astfel că în acele zile ploile torențiale au căzut direct pe gazon și în tribune.

Acoperișul Arenei Naționale a reprezentat o adevărată problemă încă de dinainte să fie instalat. Acum, la un deceniu după inaugurarea stadionului din București, Primăria Capitalei a anunțat că acoperișul este în acest moment nefuncțional.

Cea mai mare arenă din România a avut mai mereu parte de probleme. Fie că este vorba despre suprafața de joc, care de-a lungul anilor a fost de-a dreptul execrabilă, dar care din fericire a fost schimbată cu ocazia EURO 2020, sau despre cea a acoperișului, căreia autoritățile par să nu îi dea de cap.

Acoperișul Arenei Naționale a fost reparat ultima oară în 2016

Ultimele reparații serioase ale acoperișului Arenei Naționale au fost realizate în anul 2016, potrivit Europa Liberă. Nefuncționalitatea acoperișului era un lucru știut încă de la ultima inspecție a sistemului electromecanic special, care a fost efectuată în luna decembrie a anului trecut.

Primăria Capitalei a recunoscut faptul că acoperișul în valoare de 20 de milioane de euro are probleme, și anunță că acestea vor fi rezolvate în cel mai scurt timp.

„În prezent sistemul electromecanic special acoperiș-retractabil necesită o serie de reparații pe care PMB le va realiza în cel mai scurt timp, astfel încât acoperișul retractabil al Arenei Naționale să poată fi utilizat. De principiu, operarea închis-deschis a acoperișului nu este recomandat să se realizeze cu public în incinta Arenei”, au transmis reprezentanții Primăriei Capitalei.

De asemenea, aceștia au explicat că trebuie realizată o revizie generală a sistemului electro-mecanic al acoperișului, cel care pune în funcțiune acest mecanism, ultima revizie generală datând din anul 2016.

„Sistemul electro-mecanic special acoperiș-retractabil are nevoie de o revizie generală, atât pentru sistemele electronice cât și pentru sistemele mecanice. Ultimul service la sistem a fost realizat în anul 2016”., au explicat cei de la Primăria Capitalei.

Cum au ascuns autoritățile problemele acoperișului Arenei Naționale

Faptul că România a găzduit patru meciuri de la EURO 2020 în această vară a scos la iveală problemele pe care le avea acoperișul Arenei Naționale. Jucătorii Austriei au avut ghinionul să fie prinși de o ploaie torențială în timpul unui antrenament de dinaintea meciului cu Macedonia de Nord.

Astfel, deși Arena Națională dispune de un acoperiș ce ar trebui utilizat în momentele de acest gen, acesta nu a fost folosit, ceea ce a dus la anularea antrenamentului și inundarea gazonului.

Reprezentanții Federației Române de Fotbal (FRF) au precizat imediat că stadionul se află în administrarea Primăriei Municipiului București, și că nu poate fi folosit cu acoperișul tras din cauza unor recomandări ale UEFA.

„A fost luată decizia ca la acest campionat european să nu se tragă acoperișul retractabil întrucât unele stadioane nu au un astfel de acoperiș. Pentru uniformitate, UEFA a luat decizia ca partidele să se joace în condiții naturale”, a explicat Răzvan Mitroi, purtătorul de cuvânt al FRF.

În ciuda acestor declarații, UEFA doar a recomandat desfășurarea meciurilor fără utilizarea acoperișurilor rabatabile, însă din alt motiv față de cel invocat de FRF. Recomandarea se referea la restricțiile de sănătate publică și la faptul că acoperișul ar putea îngreuna circulația aerului, mai ales că la meciuri au fost prezente zeci de mii de persoane.

Arena Națională a costat 235 de milioane de euro

Cel mai mare stadion din România a costat 235 de milioane de euro, cu 95 de milioane mai mult decât se estimase în 2007. Lucrarea a fost realizată de consorțiul format din firma germana Max Bög și italienii de la Astaldi, în timp ce proiectul a fost realizat de arhitecții de la compania germană Gerkan, Marg und Partner, companie care a fost responsabilă și cu proiectarea Allianz Arena din Munchen.

Acoperișul arenei a fost realizat de firma Aurocon România, companie deținută de inginerul Walter August Hammarle și familia sa.

Cookies