Acoperirea vaccinală în București este de aproape 60%, anunță Valeriu Gheorghiță | VIDEO

26 oct. 2021
292 afișări
Acoperirea vaccinală în București este de aproape 60%, anunță Valeriu Gheorghiță | VIDEO
Acoperirea vaccinală în București este de aproape 60%, anunță Valeriu Gheorghiță | VIDEO. Sursa foto: Digi24

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat marți situația națională privind acoperirea vaccinală împotriva SARS CoV-2. Municipiul București se află în topul clasamentului, cu o rată de acoperire vaccinală de aproape 60%.

Ziua de marți, 26 octombrie, a fost marcată de o conferință de presă susținută de conducerea Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Cu această ocazie, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a adus o serie de precizări legate de rata de acoperire vaccinală în mai multe județedin țară.

Bucureștiul, lider când vine vorba de rata de vaccinare, potrivit lui Valeriu Gheorghiță

Municipiul București înregistrează cea mai mare rată de acoperire vaccinală din țară potrivit lui Valeriu Gheorghiță – de 59,4%, aproape 60 de procente. Pe locul doi se află județul Cluj, cu o rată de vaccinare de 52,3%, conform Agerpres. La polul opus al topului se află județul Suceava, unde doar aproape un sfert din populație s-a vaccinat împotriva SARS CoV-2.

„La nivelul de acoperire vaccinală, Municipiul Bucureşti este la aproape 60% rată de acoperire vaccinală, mai exact 59,4%. De asemenea, judeţul Cluj are o rată de acoperire vaccinală de 52,3%. Sunt 11% judeţe care au rată de acoperire vaccinală între 40% şi 50%, sunt 65% din judeţe care au rată între 30 şi 40% şi 19% judeţe care au între 20 şi 30%. Cea mai mică este de aproximativ 24%, în judeţul Suceava”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: 33% din populația totală a primit cel puțin o doză de vaccin

Până la această dată, aproximativ 33% din populația totală a țării are administrată cel puțin o doză de vaccin anti-COVID, iar procentul de persoane vaccinate din populația eligibilă este de 39%. Mai mult, aproape 41% din populația adultă a primit cel puțin o doză de vaccin.

„La nivel naţional, rata de acoperire vaccinală în populaţia adultă, peste 18 ani, este de aproape 41%, populaţia rezidentă eligibilă de peste 12 ani, acoperirea vaccinală este de aproximativ 39%, iar din populaţia totală, acoperirea vaccinală este de 33%. Repet, mă refer la persoane vaccinate cu cel puţin o doză.”, a explicat coordonatorul CNCAV.

De asemenea, Valeriu Gheorghiță a declarat și care este grupa de vârstă cu cel mai mare procent de persoane vaccinate, Este vorba despre grupa cu vârste cuprinse între 50 și 59 de ani, unde rata de vaccinare este de aproximativ 47%.

„Uitându-ne la grupele de vârstă, rata de acoperire vaccinală cea mai crescută este la grupa de vârstă între 50 şi 59 de ani şi se apropie de 47%, în momentul de faţă este 46,4%, urmată de grupa de vârstă 60-69 de ani – de 45,4%, grupa de vârstă 40-49 de ani – peste 42%, 70-79 de ani – peste 41%, 30-39 de ani – aproape 40%, grupa de vârstă de peste 80 de ani este, în continuare, redusă, de circa 22% şi avem la 12-15 ani aproape 10% acoperire vaccinală şi la 16-19 ani aproape 28%.”, a adăugat Gheorghiță.

Cum s-ar putea atinge rata de acoperire vaccinală națională de 70% până la finalul anului

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, la finalul anului ar putea fi peste 11,8 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, adică 70% din totalul populației, însă doar cu o condiție. Pentru a se putea atinge acest prag ar fi nevoie ca zilnic să se vaccineze circa 80.000 de persoane cu prima doză.  În acest moment circa 6,5 milioane de români s-au vaccinat cu cel puțin o doză.

Cookies