ACL pichetează sediul Avocatului Poporului, după adoptarea Ordonanţei traseiştilor

de:
08 sept. 2014
0 Afișari
ACL pichetează sediul Avocatului Poporului, după adoptarea Ordonanţei traseiştilor

Alianţa Creştin-Liberală anunţă că va picheta zilnic, începând de luni, sediul Avocatului Poporului, între orele 10.00 şi 13.00, pentru a protesta astfel faţă de adoptarea Ordonanţei privind migrația aleșilor locali, scrie Mediafax.

„Veţi avea răspunsurile la începutul acestei săptămâni şi în cursul săptămânii viitoare. Nu se va întârzia deloc. Zilele acestea veţi primi răspuns pentru toate chestiunile spinoase pe care mi le-a pus pe tapet Opoziţia. Vorbim în momentul respectiv, când veţi avea şi motivarea. Singura rugăminte (n.r – despre pichetul ACL) este aceea să nu facă gălăgie prea mare să putem lucra şi la motivare. Demisia (n.r. – demisia lui Victor Ciorbea) o cer de dinainte de a fi desemnat, cred că nu e o noutate”, a declarat Victor Ciorbea, la Realitatea TV.

OUG care permite migrația aleșilor locali fără ca aceștia să își piardă mandatul a fost publicată, recent, în Monitorul Oficial. „Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, în termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, își pot exprima în scris și o singură dată opțiunea cu privire la partidul politic, organizația minorității naționale din care doresc să facă parte sau să devină independenți, fără ca aleșii locali respectivi să-și piardă calitatea dobândită în urma alegerilor”, se arată în Ordonanţă.

Proiectul legii de aprobare a OUG a ajuns şi la Senat, prima Cameră sesizată pentru dezbaterea actului normativ. Secretarul general al Senatului, Ion Vărgău, a declarat, marţi, că actul normativ a fost înregistrat la Secretariatul general al instituţiei, urmând să intre în parcursul legislativ.

După votul în plenul Senatului, actul normativ va fi transmis Camerei Deputaţilor, care are competenţă decizională. Ordonanţa de urgenţă se consideră intrată în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, fiind îndeplinită şi prevederea de depunere la Camera competentă să fie sesizată.

O delegație de parlamentari PNL a depus joi, la Avocatul Poporului, sesizarea pentru contestarea la Curtea Constituțională a ordonanței de urgență privind migrația aleșilor locali, liberalii avertizând că, dacă până luni Victor Ciorbea nu va da curs demersului, încep pichetarea sediului instituției.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat joi că va răspunde solicitării PNL privind contestarea la Curtea Constituțională a ordonanței privind migrația aleșilor locali „în cel mai scurt timp cu putință”, însă în analiza actului normativ nu contează lungimea documentului, ci aspectele invocate.

Cookies