Accizele la carburanţi scad în 2015, potrivit cursului BCE. Ce va decide Ministerul Finanțelor

de:
01 oct. 2014
1 Afișari
Accizele la carburanţi scad în 2015, potrivit cursului BCE. Ce va decide Ministerul Finanțelor

Accizele vor fi calculate în 2015, conform Codului fiscal, în funcţie de cursul de schimb mai mare dintre cel comunicat de Banca Centrală Europeană (BCE) la 1 octombrie 2014 şi cel care a fost comunicat la 1 octombrie 2013. Cursul va fi indexat cu rata anuală a inflaţiei, scrie capital.ro.

Având în vedere cursul publicat azi de BCE, de 4,4093 lei/euro, rezultă că valoarea în lei a accizelor se va calcula anul viitor folosind cursul de 4,4485 lei/euro, de la 1 octombrie 2013, care se va indexa cu media anuală a indicelui preţurilor de consum calculat în septembrie 2014 pe care îl va anunţa Institutul Naţional de Statistică în această lună. Şi în cazul inflaţiei, veştile sunt bune. Dacă anul trecut, a fost de 4,7%, tendinţa a fost de reducere în 2014, Banca Naţională prognozând o rată anuală de 2,2%.

Finanţele au adoptat această metodă artificială de calcul al accizelor, anul trecut, pentru a-şi maximiza încasările bugetare. Până în 2014, exista o singură prevedere care arăta că se utilizează cursul publicat de BCE în prima zi lucrătoare din luna octombrie a anului anterior. Reglementarea era conformă cu directivele europene în domeniu, potrivit cărora „pentru statele membre care nu au adoptat moneda euro, valoarea euro în monedele naționale care trebuie aplicată valorii ratelor de impozitare se fixează o dată pe an. Ratele care trebuie aplicate sunt cele obținute în prima zi lucrătoare din luna octombrie și publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și se aplică de la data de 1 ianuarie a următorului an calendaristic”.

Ministerul finanţelor nu s-a decis, încă, dacă va menţine prevederile actuale. Ioana Petrescu a declarat, ieri, că încă analizează metoda de calcul a accizelor şi că are în vedere trei variante.

Cookies