Accidente rutiere din ce în ce mai periculoase. În România, viața nu mai are prioritate. Aproape 1000 de oameni au murit doar în primele șapte luni din 2021

05 aug. 2021
812 Afișari
Accidente rutiere din ce în ce mai periculoase. În România, viața nu mai are prioritate. Aproape 1000 de oameni au murit doar în primele șapte luni din 2021

Ultimele informații oficiale oferite de Poliția Română arată că avem parte, pe drumurile publice, de accidente rutiere din ce în ce mai mortale. Se pare că în România viața nu mai are prioritate, mai ales dacă ne gândim că aproape 1000 de oameni au murit doar în primele șapte luni din 2021 în accidente auto extrem de grave. Chiar dacă per total numărul lor a scăzut față de anii precedenți, numărul victimelor atinge un nou record al ultimilor trei ani.

Situația de pe drumurile din România pare să fie din ce în ce mai complicată din cauza unor accidente care au ajuns să fie cu adevărat mortale. Condițiile proaste de drum, alături de neatenția și graba șoferilor, au făcut din anul 2021 cel mai negru an în privința deceselor provocate de accidentele auto.

Ultimele statistici ale Poliției Române privind aceste accidente cu adevărat mortale

Poliţia Română a avut miercuri după-amiază o conferința de presă în care a prezentat situația la zi în primele şapte luni ale anului 2021. Conform statisticilor, până acum, s-au produs 2.586 de accidente, soldate cu moartea a 932 de persoane şi rănirea gravă a altor 2.004. Practic, vorbim de o medie de 133 de decese lunare sau, dacă vreți, cel puțin patru-cinci morți pe zi.

Principalele cauze ale acestor accidente mortale, spune Poliția, ar fi viteza neadaptată, traversarea neregulamentară şi circulaţia pietonilor pe carosabil. Mai mult, s-a constatat că o mare parte dintre aceste accidente sunt provocate de fapt de participanți la trafic oboşiţi, care se deplasează spre zonele turistice ale ţării, munte sau mare.

În ultima vreme au avut loc mai multe accidente rutiere grave. Doar într-un singur weekend, 24-25 iulie, nu mai puțin de 24 de persoane au murit în accidente de circulaţie în toată România.

Ar putea să te intereseze și asta: Weekend negru pe șoselele din România. 24 de persoane au murit, în doar două zile, în accidente auto

Situația accidentelor auto din ultimii trei ani. Record de morți în 2021

Poliţia Română a prezentat ultimele statistici cu privire la evoluţia accidentelor grave, înregistrate în primele 7 luni ale anilor 2019, 2020 şi 2021, iar cifrele sunt cu adevărat înfiorătoare, după ce anul acesta este cel mai mortal din ultimii trei, chiar dacă numărul accidentelor, per total s-a redus simțitor.

Astfel, în anul 2019, la nivel naţional, s-au înregistrat 4.421 de accidente, soldate cu decesul a 894 de persoane şi rănirea gravă a altor 4.200.

Anul pandemiei, 2020, a dus la înregistrarea a 3.637 de accidente, soldate cu decesul a 812 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.344.

Totuși, anul acesta, 2021, a fost cu adevărat mortal, chiar dacă s-au înregistrat doar 2.586 de accidente, însă acestea au fost soldate cu decesul a 932 de persoane şi rănirea gravă a altor 2.004.

”Ca o concluzie, se observă o scădere semnificativă a accidentelor rutiere grave, în acest an, faţă de anii trecuţi, însă, în acelaşi timp, numărul persoanelor decedate este în uşoară creştere. Anul acesta ne-am confruntat cu situaţia în care, în cadrului unui singur accident rutier, au fost mai multe persoane decedate”, este concluzia Poliţiei Române.

Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave

De asemenea au fost prezentate și principalele cauze provocatoare de accidente rutiere grave, în urma cărora au decedat aproape 1000 de persoane doar anul acesta. În primul rând, viteza neadaptată la conduţiile de drum a provocat 106 accidente, soldate cu decesul a 119 persoane, iar alte 38 au fost grav rănite.

Al doilea motiv este traversare neregulamentară a pietonilor care a dus la 75 de accidente, în urma cărora au decedat 76 de persoane și doar una a scăpat cu viață, rănită grav.

Al treilea motiv sunt pietonii care mergeau pe partea carosabilă. Din 58 de accidente, toate s-au soldat cu tot atâtea decese, 58. Poliția mai spune că  aplicat 460.000 de sancţiuni contravenţionale doar în 2021.

Starea drumurilor, extrem de proastă. Ce nereguli au dus la accidente

Poliţiştii mai vorbesc și despre o serie de deficienţe grave de infrastructură şi semnalizare rutieră care duc de asemenea la aceste accidente serioase și de cele mai multe ori mortale.

– lipsa unor indicatoare rutiere;

– indicatoare rutiere degradate, deformate.

– lipsa sau degradarea excesivă a marcajelor rutiere;

– deteriorări ale părţii carosabile (gropi, denivelări etc);

– elemente de siguranţă ale drumului lipsă sau degradate (parapet de protecţie, de siguranţă etc);

– prezenţa unor obstacole, ori a vegetaţiei care s-a dezvoltat în zona drumului public, fiind obturată astfel vizibilitatea indicatoarelor;

– semnalizarea necorespunzătoare a unor intersecţii de drumuri,

– necorelarea semnalizării rutiere verticală cu cea orizontală.

Klaus Iohannis a vorbit și el despre accidentele rutiere grave din România

Klaus Iohannis și-a spus miercuri părerea cu privire la acest subiect după ce a fost întrebat ce crede despre accidentele rutiere grave din România. Șeful statului a spus că pe lângă lipsa drumurilor, o altă cauză a acestor accidente este faptul că oamenii sunt din ce în ce mai nervoși.

„Este o tragedie ce se întâmplă și este clar că un element este lipsa de drumuri. Dacă aveți curiozitatea să circulați și probabil ați făcut-o prin țară, ați văzut că se circulă din ce în ce mai greu. Pe de altă parte, lumea la noi este extraordinar de nervoasă, tot timpul. Este un factor care duce la tot felul de incidente. Legislația poate să fi înăsprită, nu am nimic împotrivă. Pot fi realizate tot felul de instalații, unele de avertizare, altele chiar de măsurare”, a transmis Iohannis.

Cookies