ARHIVA B365

18 morţi şi 29 de răniţi în accidentul din Muntenegru

UPDATE 2: În urma verificărilor s-a stabilit că șase dintre morți sunt din Curtea de Argeș. Printre persoanele decedate se numără fostul consilier și cunoscutul om de afaceri Nicolae Derviș și soția acestuia, Ion Marinescu, tatăl fostului consilier PNL, Mădălin Marinescu și în același timp socrul Iuliei Marinescu, director Registrul Comerțului. Mama politicianului, Georgeta Marinescu, a fost operată în cursul nopții, starea ei fiind stabilă, potrivit Realitatea.net.

UPDATE 1: Patru dintre pasagerii răniţi în accidentul de autocar din Muntenegru prezintă risc vital şi sunt conectaţi la aparate, anunţă reprezentantul clinicii KCCG din Podgoriţa, citat de site-ul de ştiri RTCG, potrivit Mediafax. „Patru dintre pasageri prezintă risc vital şi sunt conectaţi la aparate respiratorii”, a declarat medicul Rank Lazovici într-o conferinţă de presă. „O echipă din România va stabili care pacienţi pot fi repatriaţi cu avionul”, a adăugat oficialul muntenegrean, potrivit Realitatea.net.

Într-un comunicat trimis luni de Executiv, premierul Victor Ponta transmite condoleanţe către familiile românilor decedaţi în urma accidentului din Muntenegru şi asigură că autorităţile române iau, în prezent, toate măsurile necesare pentru sprijinirea celor răniţi, informează Mediafax.

„În ceea ce priveşte cauzele accidentului, Guvernul va întreprinde rapid toate verificările necesare pentru a se constata dacă firma implicată în organizarea transportului a respectat toate prevederile legale de siguranţă”, se mai arată în comunicat.

În replică, reprezentanţii firmei de transport spun că cei doi şoferi care conduceau alternativ autocarul implicat în tragicul accident din Muntenegru aveau peste 10 ani experienţă, fără niciun incident, notează Mediafax.

Premierul a mai precizat că se ţine în permanenţă legatura cu autorităţile muntenegrene şi au fost puse la dispoziţie aeronave pentru asigurarea transportului către şi dinspre Muntenegru, fiind autorizată deplasarea unei delegaţii medicale conduse de secretarul de stat în Miniterul Sănătăţii, Raed Arafat, cu disponibilitatea aducerii în ţară, a raniţilor care pot fi transportaţi, decizie care va fi luată la faţa locului.

Pe site-ul clinicii din Podgorica, unde au fost transportaţi turiştii români răniţi în accidentul rutier produs duminică pe drumul national Kolasin – Podgorica, pe podul „Grlo”, a fost publicată lista victimelor. Din cele 32 de persoane transportate, una era deja decedată, două au murit la scurt timp de la sosirea la spital, iar şapte se află la terapie intensivă. Restul de 22 de persoane se află internate în diferite secţii ale spitalului, potrivit rtv.net.

Opt dintre victimele accidentului din Muntenegru sunt din Curtea de Argeş. În prezent doar despre două se ştie că sunt în viaţă, internate în spitalul din Podgorica, celelalte şase fiind fie la Terapie Intensivă, fie decedate. Potrivit primarului municipiului Curtea de Argeş, Nicolae Diaconu, victimele sunt trei bărbaţi şi cinci femei, iar între acestea se află un fost consilier local PNL, dar şi părinţii unui fost consilier judeţean, tot PNL, notează Mediafax.

LISTA ROMÂNILOR INTERNAŢI LA CLINICA DIN PODGORICA:

Clinica de Ortopedie și Traumatologie:

1. Dobrin Maria
2. Carmen Dorobaț
3. Georgeta Marinescu
4. Victor Vulpe
5. Gheorghe Roibu
6. Niculescu Ana Mihaela

Clinica de oftalmologie:

1. Mariana Sora
2. Liliana Dorobantu
3. Morar Maria Loredana
4. Dorobaț Florin
5. Mester Elena

Chirurgie toracică

1. Elena Roibu
2. Robea Gabriela
3. Dumitriu Mariana
4. Olga Elena Hutchinson
5. Rodica Radu

Clinica de ORL și chirurgie maxilo-facială:

1. Sora Petre
2. Enescu Maria
3. Ciolan Elisabeta

Chirurgie digestivă:

1. Dana Elena Tamara

Chirurgie plastică:

1. Leescu Georgeta

Neuro-chirurgie:

1. Nitu Gheorghita

De asemenea, la spitalul din Podgorica mai sunt internate alte şapte persoane la terapie intensivă, cărora nu li se poate dezvălui numele, fiind inconştiente. 

Accidentul din Muntenegru: Autocarul în care se aflau cei cei 47 de români a derapat pe un pod din Zdijelo, în apropiere de mănăstirea Moraca, şi a căzut în gol 40 de metri. Accidentul produs duminică, pe autostrada Podgorica-Kolasin, a avut loc în jurul orei 18:00, ora României, informează Realitatea.net.

Acest drum îngust, dintr-o regiune montană situată la 30 de kilometri nord de Podgorica, duce spre coasta adriatică a Muntenegru şi este foarte periculos fiind cauza a numeroase accidente de maşină.

Autocarul care a căzut în râpă în Muntenegru era înmatriculat în România şi era condus de un şofer român. În urma acestui grav accident au murit 18 români, iar alţi 29 de români, printre care şi un copil, au fost răniţi. Copilul de şapte ani, implicat în accident a scăpat cu câteva răni superficiale.

În urma acestui accident, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a plecat cu o aeronavă Spartan pentru aducerea răniţilor, potrivit realitatea.net. ”O aeronavă Spartan este pregătită să decoleze spre Muntenegru pentru a-i aduce în ţară pe românii implicaţi în accident, în cazul în care va fi nevoie”, a declarat pentru AGERPRES, ministrul Mircea Duşa.

Ca urmare a tragicului accident petrecut în Muntenegru, Ministerului Afacerilor Externe a organizat o Celula de criză, care va acorda întreaga asistenţă necesară. Pentru a veni în sprijinul familiilor victimelor accidentului, Celula de criză a pus la dispoziţie două linii telefonice, în regim de permanenţă: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din România) şi un număr apelabil şi din străinătate – 0214311259. Liniile telefonice sunt valabile pe toată durata activării acestei Celule de criză.

Conform ultimelor informaţii, turiştii români au plecat în această tragică vacanţă într-un sejur organizat de agenţia de turism Mareea, iar transportul a fost realizat prin compania Gregory Tour. Printre persoanele decedate s-a numărat şi şoferul autocarului.

„Turiștii noștri au plecat ieri dimineață (sâmbătă, n.red.) într-un circuit, compania noastră a fost organizatoarea circuitului, iar serviciile de transport au fost asigurate de compania Gregory Tour. Încercăm să aflăm informații noi, suntem în legătură cu partenerii noștri din Muntenegru și încercăm să aflăm detalii”, a declarat la REALITATEA TV Marius Usturoiu, directorul agenției Mareea Travel.

Cei mai mulţi români aflaţi în autocar aveau, între 60 şi 80 de ani. Tragicul accident din Muntenegru s-a produs în cea de-a doua zi a călătoriei lor.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button