Accident grav cu pieton pe trecere, pe Bulevardul Iuliu Maniu. O mașină l-a luat pe capotă, o alta l-a strivit. Prim ajutor oferit de voluntari “Există un Erou”

27 mai 2023
5965 Afișari
Accident grav cu pieton pe trecere, pe Bulevardul Iuliu Maniu. O mașină l-a luat pe capotă, o alta l-a strivit. Prim ajutor oferit de voluntari “Există un Erou”
Accident grav cu pieton pe Bulevardul Iuliu Maniu din București. "O mașină l-a luat pe capotă, o alta l-a strivit" | Sursa foto: Infotrafic București și Ilfov/Facebook

Un accident grav, cu pieton, s-a produs aseară pe Bulevardul Iuliu Maniu din București. Un martor, membru al comunității «Infotrafic București și Ilfov», povestește:

Accident grav pe Iuliu Maniu, cu pieton luat pe capota și strivit de alta mașină. Niciun gest de frânare, a fost luat în plin.

Un alt martor spune același lucru: pietonul, care traversa regulamentar, a fost lovit de o mașină și proiectat în sub roțile alteia, pe trecere.  

Primul ajutor, oferit pietonului de voluntari „Există un Erou în Fiecare dintre Voi”

Până la sosirea medicilor, primul ajutor a fost oferit de voluntari ai Asociației „Există un Erou în Fiecare dintre Voi”:

Am intervenit prin #EUEIFDV, împreuna cu Alexandra pentru acordarea primului ajutor împreuna cu primul echipaj SMURD ajuns,pana la venirea celui cu MEDIC. Pieton politraumatizat, policontuzionat, în stare critică.

Când mai întâlniți acest tag în social-media – #EUEIFDV – să știți că despre asta e vorba: despre voluntarii care au făcut cursuri de prim-ajutor și care, atunci când se întâmplă, de exemplu, un accident, sunt alertați în comunitatea din care fac parte. Cei care sunt în cel mai apropiat loc lasă orice ar face și fug să ajute la salvarea unei vieți.

#EUEIFDV – voluntarii care pot face diferența dintre viață și moarte

Pentru că, mai ales în cazul accidentelor precum acest accident cu pieton de pe Iuliu Maniu, timpul este crucial, iar voluntarii #EURIFDV pot ajunge la fața locului mai repede decât echipajele de intervenție. Din aceasta luptă contracronometru, combinată cu dezechilibrul dintre nevoia de ajutor și resurse, s-a născut acest sistem de alarmare a voluntarilor ASSB în cazul unor urgențe în locuri publice:

Ajungerea la persoana aflată în pericol într-un timp cât mai scurt este condiția necesară și obligatorie pentru a putea spera la succesul intervenției. Din păcate, întotdeauna există un dezechilibru între numărul solicitărilor și cel al resurselor disponibile, în defavoarea resurselor. Cum restrângerile financiare ne împiedică să rezolvăm această problemă prin angajări de personal suplimentar, am căutat alte mijloace de echilibrare a balanței.

Voluntarii sunt instruiți în tehnicile de prim ajutor și, deseori, sunt primii care ajung, într-un interval de maxim 5 minute, la locul accidentului, astfel încât persoana în pericol să poată primi suport vital de bază înainte de instalarea unor leziuni ireversibile.

Accidentele rutiere și lupta contracronometru pentru salvarea de vieți

Proiectul „Există un erou în fiecare dintre voi”, spun inițiatorii lui, are ca principal scop reducerea timpului de ajungere la urgențe de grad 0 și 1 din locurile publice la mai puțin de 6 minute.

Asta se face prin alertarea voluntarilor instruiți de Societatea de Salvare București și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov în tehnici de prim ajutor, atunci când acestea se află pe o rază de maxim 1000 de metri față de victimă.

«Voluntarii acționează conform ultimelor protocoale în vigoare pentru stabilizarea pacientului până la sosirea echipajului specializat. În orice urgență de grad 0 sau 1, acțiunea în primele 7 minute de colaps face diferența între viață și moarte. Deși o inimă poate fi repornită și după 30 de minute de stop cardio-respirator, leziunile la nivel cerebral sunt ireversibile.»

Dacă vrei să știi mai mult despre felul în care funcționează acest sistem sau dacă vrei să devii voluntar, ai informații AICI, pe pagina oficială de internet a organizației „Există un Erou

Cookies