Accesul la biserică în valul 5 de Covid-19, conform noilor restricții adoptate

Accesul la biserică în valul 5 de Covid-19, conform noilor restricții adoptate
Accesul la biserică în valul 5 de Covid-19, conform noilor restricții adoptate

În România accesul în biserică nu va fi limitat de prezentarea certificatului covid, fiind singura activitate cu public larg, în afară de intrarea în magazinele alimentare, unde nu se cere dovada vaccinării sau trecerii prin boală. Decizia a fost menținută miercuri de Comitetul pentru Situații de Urgență, care a stabilit prelungirea stării de alertă din 8 ianuarie și a decis ce restricții vor fi intra vigoare în contextul valului 5 al pandemiei.

Autoritățile cer însă ca în biserici să fie respectate normele de protecție sanitară, precum și purtarea măștii de protecție.

„Punctul 76. Se propune ca accesul persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 să fie permis în lăcașurile de cult, unde se desfășoară activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele și rugăciunile colective (…), cu purtarea măștii de protecție și respectarea normelor de protecție sanitară.”, se precizează în decizia CNSU adoptată miercuri, 5 ianuarie.

Accesul la magazinele neesențiale, la restaurante și baruri este permis, în continuare, doar pe baza cerificatului verde COVID-19 sau al testării.

Val de restricții în valul 5 de Covid-19. Se prelugește starea de alertă în România

În România redevine obligatorie purtarea măștii de protecție în toate spațiile, iar aceasta trebuie să fie doar tip medical sau FFP2. Argumentul: măsurile sunt luate pentru a limita valul 5 al pandemiei de COVID-19. Decizia a fost luată miercuri de Comitetul pentru Situații de Urgență, care a stabilit prelungirea stării de alertă și restricțiile care vor fi în vigoare în contextul valului 5 al pandemiei.

Decizia CNSU vizează prelungirea stării de alertă în România pentru alte 30 de zile, începând cu 8 ianuarie. Noile măsuri decise de CNSU urmează să fie aprobate prin hotărâre de guvern.

Magazinele și restaurantele pot rămâne în continuare deschise până la ora 22.00.

Vor exista limitări pentru activitatea restaurantelor, pentru spectacole sau evenimente sportive, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate. La incidență COVID sub 1 la mia de locuitori, majoritatea activităților vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID negativ. La incidență peste 3 la mie, capacitatea va fi de 30%.