Acces interzis în parcurile din București cu trotineta electrică. Noi reguli ce s-ar putea impune în Capitală

09 iul. 2022
8838 afișări
Acces interzis în parcurile din București cu trotineta electrică. Noi reguli ce s-ar putea impune în Capitală

Bucureștiul ar putea avea reguli proprii de utilizare a trotinetelor electrice, mai stricte decât cele din Codul Rutier.

Printre propuneri se află interdicția de a intra cu trotineta electrică pe aleile din parcuri, iar viteza maximă admisă din fabricație pentru aceste vehicule să fie de 25km/h.

Consilierii PNL propun o serie de restricții pentru București, care să se adauge legislației generale privind utilizarea trotinetelor electrice din OUG 195/2002 (modificările la Codul Rutier), cu scopul de „a pune ordine în această activitate”.

Proiectul de „Regulament pentru utilizarea trotinetelor electrice în București” a fost depus de grupul PNL la CGMB și se află în dezbatere.

Printre noutățile care să se aplice în București și care să se adauge celor existente din Codul Rutier se află:

  • Este interzis utilizatorului de trotinetă electrică să circule pe aleile din parcuri sau grădini publice;
  • Este interzisă circulația trotinetelor electrice pe străzile și drumurile din categoria P (pietruite) și NR (nereabilitate);
  • Este interzisă circulația trotinetelor electrice care depășesc viteza maximă de 25 de kilometri pe oră;

„Vrem un regulament care să pună în ordine această activitate, solicitare venită atât din partea populației, cât și din partea furnizorilor de servicii ridesharing”, a explicat viceprimarul Capitalei și secretarul general al PNL București, Stelian Bujduveanu.

„Numărul incidentelor de trafic, uneori cu consecințe deosebit de grave, impune reglementarea strictă a acestei activități, obiectivul principal fiind protejarea populației și a utilizatorilor acestui mijloc de transport alternativ.”, mai spune acesta.

Reguli pentru utilizatorii și operatori la închirerea trotinetelor electrice

Staţionarea trotinetelor electrice în locuri interzise va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 200-400 de lei, se arată în proiect.

Proiectul de regulament vizează și condiţiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate în regim self-service prin intermediul platformelor online.

Amenzi cuprinse între 200-400 de lei urmează să fie aplicate şi pentru neridicarea de către operator a trotinetelor electrice staţionate neregulamentar.

Amplasarea trotinetelor, atât de către operatori, cât şi de către utilizatori, este interzisă: pe trotuare cu lăţimea mai mică de 2 metri; în zona staţiilor de transport în comun; pe aliniamentele clădirilor, gardurilor sau podurilor (sprijinite de acestea); în zonele trecerilor de pietoni; în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme; pe spaţiile verzi; în intersecţii şi la mai puţin de 10 metri de intersecţii; pe malurile râurilor sau lacurilor; în zonele de acces în grădiniţe, şcoli, licee, universităţi, pieţe agroalimentare, complexe comerciale.

Va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 1.000 – 2.000 de lei amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice de către operatori care nu au avizul Direcţiei Transporturi din cadrul PMB. Amenzi similare se vor acorda şi pentru amplasarea pe domeniul public a unui număr mai mare de trotinete electrice decât cel aprobat de către PMB, în baza documentaţiei depuse. Totodată, în aceste situaţii, se va dispune ridicarea trotinetelor electrice de pe domeniul public.

Codul Rutier pentru trotinete electrice

În România există legislație pentru circulația trotinetelor electrice, din 2021.

Conform OUG care modifica OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, trotinetele trebuie să respecte următoarele reguli:

  •  Trotinetele electrice pot fi conduse doar de persoane cu vârste de cel putin 14 ani.
  •  Pot circula doar pe pistele special amenajate, iar in cazurile in care acestea nu exista, circulatia lor este permisa numai pe sectoarele de drum unde viteza maxima admisa este de 50 km/h.
  • Circulatia trotinetelor electrice pe trotuar este interzisa.
  • Trotinetele electrice care circula pe drumurile publice trebuie sa fie echipate cu mijloace de iluminare si aceste mijloace si dispozitive in stare de functionare, dispozitive reflectorizant-fluorescente.
  • Casca de protectie este obligatorie pentru conducatorii de biciclete si trotinete electrice a caror varsta este sub 16 ani.
  • Este interzis transportul pasagerilor pe trotinete electrice

Amenzi mari pentru abateri de circulație

Amenda pentru cei care nu respecta normele privind circulatia trotinetelor electrice este de pâna la 725 de lei, coform legii. Adica 4-5 puncte amendă, iar punctul amenda este 145 de lei.

Cei care nu isi doteaza corespunzator trotinetele electrice pot plati chiar si 1.160 de lei, avand in vedere ca astfel de abateri se sanctioneaza cu 6-8 puncte amendă.

 

Cookies