ȘTIRI

Abuzurile poliţiştilor bucureşteni: Morţi suspecte, torturi, bărbat împuşcat în cap fără motiv

APADOR-CH a realizat un bilanţ al cazurilor de cetățeni bătuți sau omorâți în secțiile de poliție, cele mai multe cazuri prezentate fiind cele în sunt implicaţi poliţiştii din Bucureşti. Totodată, cele mai multe dintre acestea s-au petrecut în incinta Secţiei 10 de Poliţie sau au fost săvârşite de angajaţii acesteia.

1996 – Gabriel Carabulea – torturat de poliție și omorât.

Gabriel Carabulea, de 27 de ani, a fost torturat de polițiști bucureșteni și a murit în custodia poliției în 1996, notează sursa citată. Fratele său a reclamat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului lipsa unor anchete eficiente și imparțiale care să identifice cauzele morții și vinovații, iar cazul a fost câștigat în 2010.

2000 – Mugurel Soare – împușcat în cap de un polițist de la Secția 10 pentru că fugea pe stradă

Pe 19 mai 2000, Mugurel Soare, atunci în vârstă de 19 ani, a fost bătut şi împuşcat în cap de un poliţist în civil. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 19.00, în plină stradă, în apropiere de Spitalul Caritas din Bucureşti, în prezenţa unor martori oculari.
Motivul: alerga pe stradă după cumnatul său care îşi abandonase soţia (sora lui Mugurel) şi copilul.

Transportat la Spitalul de Urgenţă, Mugurel Soare a fost în comă timp de 5 zile, apoi operat, dar a rămas paralizat pe partea dreptă a corpului şi cu afectarea foarte gravă a centrilor vorbirii. După mai multe tratamente şi-a recăpătat, în bună măsură, capacitatea de a se deplasa fără ajutor, dar nu și capacitatea de a vorbi, handicap ce i-a afectat profund viaţa.

2007 – Șerban Marinescu – bătut în Secția 22 de poliție pentru că a avut o neînțelegere cu un taximetrist

Marinescu a avut o altercație cu un taximetrist, deoarece acesta nu i-a dat rest, și a acceptat să meargă la poliție ca să tranșeze neînțelegerea. Polițiștii, însă, l-au luat la bătaie și l-au ținut în Secția 22, legat de calorifer cu cătușele, până dimineața. După „medierea” poliției, Marinescu a avut nevoie de 7 zile de îngrijiri medicale. Cazul trenează de șase ani între Parchet și justiție. APADOR-CH a înaintat plângerea lui Șerban Marinescu la CEDO.

2008 – Florian Vodă – bătut de polițiști de la Secţia 10 pentru că i-a întrebat de ce legitimează oamenii fără motiv

Florian Vodă, 25 de ani, a fost bătut de câțiva polițiști de la Secția 10 Poliție deoarece într-o seară i-a întrebat de ce legitimează fără motiv niște tineri pe stradă. Polițiștii s-au enervat, l-au bătut și l-au dus la secție, unde l-au amendat pentru „tulburarea liniștii publice”. Tânărul a reclamat abuzul la Parchet.

2009 – Emil Baboi – bătut de polițiști de la Secția 9 pe motiv că era beat

Emil Baboi, 37 de ani la data incidentului, a fost reținut și bătut de polițiști de la Secția 9 poliție pe motiv că se certa cu concubina lui în stradă. După o noapte de bătaie a fost dus la Parchet pentru ordonanță de reținere, dar judecătorul le-a recomandat polițiștilor să-l ducă mai degrabă la spital unde a fost tratat pentru numeroase contuzii și traumatisme.

2011 – George Dan Bălan – omorât în sediul Secției 7 Poliție

George Dan Bălan, 38 de ani, a fost reținut de doi polițiști de la Secția 7, suspectat de tentativă de furt într-un bar din București. A murit în arestul poliției înainte de a fi acuzat concret de ceva. Certificatul constatator al decesului precizează drept cauză a morţii: şoc septic pe fond de pleurezie purulentă.

2012 – Florin Urzică – bătut pe stradă de polițiști de la Secția 9

Proaspăt eliberat din penitenciar, Florin Urzică, de 42 de ani, a fost bătut de trei polițiști de la Secția 9, pe stradă, sub suspiciunea că ar fi furat un telefon mobil. Dus la poliție, Urzică a fost bătut de aceiași polițiști, ca să admită că a mai făcut niște spargeri care aveau autori neidentificați.

2014 – Daniel Gabriel Dumitrache – parcagiu omorât în bătaie de polițiști de la Secția 10

Daniel Gabriel Dumitrache, 26 de ani, a fost ridicat de polițiști de a Secția 10 de pe stradă, unde percepea taxe ilegale pentru parcarea mașinilor. În timpul petrecut în garajele Secției 10 a murit, din cauza unei rupturi de splină, după cum arată certificatul de deces. Parchetul anchetează cazul și un polițist a fost deja arestat în acest caz, pentru lovituri cauzatoare de moarte.

Pe lângă cele trei cazuri de mai sus, care amintesc abuzurile poliţiştilor de la Secţia 10 de Poliţie, a mai fost înregistrată o moarte suspectă, toamna trecută, în aceeaşi secţie, când un bărbat s-a aruncat de la etaj, în timp ce era audiat. În luna august, alt bărbat acuza că a fost bătut de polițiștii de la Secția 10.

Bilanţul complet al cazurilor de cetățeni bătuți sau omorâți în secțiile de poliție din România îl găsiţi pe Apador.org. Conform unor date obținute de Jurnalul național, poliția admite că, din 2000 şi până acum, au avut loc 32 de decese în custodia ei.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button