Abuz pe PUZ. Nicuşor Dan îl acuză pe prefectul Bucureștiului Toni Greblă că a săvârșit un abuz și se va adresa Ministrului de Interne. Primarul general ameninţă sectorele cu DNA-ul

07 iun. 2022
1431 Afișari
Abuz pe PUZ. Nicuşor Dan îl acuză pe prefectul Bucureștiului Toni Greblă că a săvârșit un abuz și se va adresa Ministrului de Interne. Primarul general ameninţă sectorele cu DNA-ul

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat marţi că prefectul municipiului Bucureşti şi Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) încalcă o hotărâre judecătorească executorie atunci când îndeamnă primarii sectoarelor să elibereze autorizaţii de construire în baza unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care nu mai există juridic.

Totodată, primarul general Nicuşor Dan îi ameninţă pe primarii de sector cu DNA-ul în cazul în care vor aplica soluţiile identificate pentru deblocarea situaţiei în cazul documentaţiilor de urbanism din Sectoarele 2, 4 şi 5, transmise de prefectul Capitalei, Toni Greblă.

„De data asta, cei care săvârşesc abuzurile sunt două instituţii ale statului: prefectul municipiului Bucureşti şi Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) (…). Aceste instituţii îndeamnă primarii de sector nici mai mult, nici mai puţin decât să încalce o hotărâre judecătorească executorie. Vreau să îi asigur pe bucureşteni că stoparea abuzurilor din urbanism rămâne o prioritate pentru mine şi că o să continuăm să facem asta chiar dacă înseamnă să intrăm în conflict cu aceste două instituţii”, a spus Nicuşor Dan.

Prin decizie a Consiliului General, PUZ-urile de sector au fost suspendate pentru cinci sectoare. Între timp, două dintre ele au fost anulate definitiv de instanţă, iar cele trei care nu au fost anulate au fost suspendate prin hotărâre judecătoarească executorie, de Tribunalul Bucureşti.

„Prefectul municipiului Bucureşti îndeamnă primarii să încalce hotărîrea judecătorească executorie pronunţată de Tribunalul Bucureşti. (…) PUZ-ul de sector nu mai există juridic în momentul de faţă. legea construcţiilor spune că orice autorizaţie de construire trebuie să se bazeze pe o documentaţie de urbanism, fie ea PUG, PUZ, PUD. Ce spun ISC şi prefectul? Că dacă ai început procedurile pentru a primi o autorizaţie de construire, primarul de sector poate să îşi întemeieze autorizaţia de construire pe un act care nu mai există juridic. Asta este o aberaţie juridică pe care orice student la drept în anul întâi poate să o sesizeze”, a acuzat primarul general.

Primarul spune că le va comunica, din nou, primarilor de sector că este ilegal să se emită autorizaţii în baza unor acte care juridic nu există în momentul de faţă.

 

„O să mă adresez oficial celor 2 şefi ai persoanelor în cauză”

De asemenea, Nicușor Dan le cere ministrului de Interne şi ministrului Lucrărilor Publice să corecteze ceea ce el consideră că este abuz.

„O să mă adresez oficial celor 2 şefi ai persoanelor în cauză, ministrul de Interne, şeful ierarhic al prefectului municipiului Bucureşti şi ministrului Lucrărilor publice, seful ierarhic al şefului inspectoratului de stat în construcţii, o să îi informez despre acest abuz şi o să le solicit să corecteze în mod administrativ aceste indicaţii nelegale pe care subordonaţii lor le fac”,

În ceea ce îi priveşte pe primarii de sector, Dan îi avertizează că se va adresa DNA-ului.

„Îi avertizez că sunt pe cont propriu (primarii de sector – n.r.). Interpretarea legii este atributul fiecăruia dintre ei, indiferent de opiniile care le sunt formulate de alte instituţii. Şi vreau să-i informez că există din anul 2019 un dosar la DNA care vizează modul în care a fost emis PUZ Sector 3, plângere pe care am formulat-o în 2019. Să îi informez că am completat cererea/ plângerea după toată analiza pe care am făcut-o pe Puz-urilor de sector pentru emiterea celorlalte PUZ-uri de sector. Deci am solicitat DNA să verifice şi modul în care au fost emise PUZ-urile de la sectoarele 2, 4, 5 şi 6, în afară de sectorul 3, pentru care cererea am făcut-o în 2019. Şi azi, în mod official, în cadrul aceluiaşi dosar penal deschis la DNA o să solicit DNA-ului să cerceteze şi modul în care sunt aplicate de către primăriile din din Bucureşti prevederile PUZ- ului de sector, în contextul în care ele au fost suspendate mai întâi administrativ şi după aceea de către instanţa de judecată”, a afirmat primarul general.

 

Intervenția pe PUZ-uri a prefectului Bucureștiului Toni Greblă

Prefectul Bucureştiului, Toni Greblă, a identificat soluţia pentru deblocarea situaţiei în cazul documentaţiilor de urbanism la nivelul Sectoarelor 2, 4 şi 5, anunţa, luni, Instituţia Prefectului.

Întrucât de la începutul acestui an Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) ale Sectoarelor 2, 4 şi 5 au fost suspendate în instanţă la solicitarea unui ONG, până la soluţionarea cauzei, la nivelul autorităţilor locale nu a existat o abordare unitară cu privire la procedurile administrative incidente, spun reprezentanţii Prefecturii Capitalei. Astfel, unele primării au continuat procedurile de autorizare pentru solicitările care le-au fost adresate până la data când PUZ-urile au fost suspendate de instanţă. Alte autorităţi publice locale au considerat că şi pentru aceste solicitări nu pot continua procedura de autorizare, fiind create, astfel, blocaje în activitatea de urbanism şi amenajare teritorială.

„În aplicarea legii şi ca urmare a suspendării PUZ-urilor pe cale jurisdicţională, considerăm că autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să continue procedura pentru eliberarea autorizaţiilor de construire pentru toate solicitările înregistrate la primării până la data suspendării PUZ-urilor. În fundamentarea măsurii a fost avut în vedere şi punctul de vedere exprimat de Inspectoratul de Stat în Construcţii – I.S.C., ca urmare a unei solicitări primite de la Primăria Sectorului 5”, spun reprezentanţii Prefecturii Capitalei.

Îți recomandăm să citești:

 

Cookies