Absurd în Bucureşti: dorm în acelaşi pat, dar în sectoare diferite. VEZI FOTO DOCUMENTE

de:
03 feb. 2011
1 Afișari
Absurd în Bucureşti: dorm în acelaşi pat, dar în sectoare diferite. VEZI FOTO DOCUMENTE

Deşi plătesc de 20 de ani taxe şi impozite în Sectorul 5, când au nevoie de acte administrative nu le pot obţine decât de la Sectorul 4, bineînţeles după nenumărate plimbări între cele două unităţi ale administraţiei locale, a precizat pentru B365.ro Maria Niculescu, locatară în blocul 13 de pe B.dul Unirii nr.23 şi fost preşedinte al Asociaţiei de Proprietari.

Soţul are buletin în Sectorul 5, iar soţia în 4, deşi împart aceeaşi locuinţă

Maria Niculescu povesteşte că de mai bine de zece ani încearcă să ajungă la un numitor comun cu autorităţile în privinţa delimitărilor teritoriale între sectoare, însă în zadar. Astfel s-a ajuns ca, în prezent, unul din locatarii blocului din B.dul Unirii nr.23, dacă are buletin emis înainte de anul 2000, să figureze în Sectorul 5, iar cei cu buletine mai noi, în Sectorul 4. Este şi cazul familiei Cristofor, unde soţul are carte de identitate pe Sectorul 5, iar soţia, care şi-a schimbat de curând buletinul, are pe Sectorul 4. Asta chiar dacă sunt coproprietari la aceeaşi adresă, care figurează în respectivele acte de identitate: B.dul Unirii nr.23, Bl.13, Sc.I, Ap.10.

„Problema mare apare atunci când trebuie să plătim taxele şi impozitele locale. Fiind coproprietari, ne-am putea trezi ca eu să trebuiască să plătesc impozitul pe apartament în Sectorul 4, iar soţul în Sectorul 5, adică de două ori pentru aceeaşi locuinţă. Ceea ce nu este deloc normal ţinând cont că locuim în aceeaşi casă. Unui vecin i s-a imputat de la Sectorul 4 plata unei sume aşa-zis restantă la plata impozitului pe clădire, dar fiind avocat i-a ameninţat că îi dă în judecată şi l-au lăsat în pace”, a precizat pentru B365.ro locatara Alis Cristofor, preşedintele Asociaţiei de Proprietari, care a adăugat că o altă problemă o constituie şi faptul că nu a lămurit-o nicio autoritate unde poate face plângere la Poliţie în cazul unui incident. „Poliţia îmi spune că nu mai aparţin de circa 17 din Eroilor, Sector 5, ci trebuie să merg la circa 14 de la Budapesta din Sectorul 4. De aici mă trimite din nou în Eroilor şi tot aşa”, a punctat femeia.

Tragi-comicul situaţiei poate merge şi mai departe. Spre exemplu, în apartamentul Mariei Niculescu, din acelaşi bloc din B.dul Unirii, dar la scara cealaltă, două camere sunt situate în Sectorul 4, cele cu vedere în faţa blocului, şi două în Sectorul 5, respectiv care dau în spatele imobilului. De asemenea, parcarea din spatele blocului, care ar trebui să aparţină Sectorului 5, nu este curăţată tocmai din cauza statutului incert.

Cum s-a ajuns în această situaţie penibilă

„Toate problemele au început în anul 2000. Potrivit schiţelor cadastrale, noi ţinem de Sectorul 4, însă conform împărţirii făcute de Primăria Capitalei suntem în Sectorul 5. Adică avem buletin în Sectorul 5, unii au şi în Sectorul 4 mai nou, plătim taxe şi impozite în Sectorul 5, dar când avem nevoie de acte de intabulare a apartamentului în cartea funciară, în vederea vânzării, ne plimbăm ca nebunii între sectoare că nimeni nu mai ştie ai cui suntem. Trebuie să ducem tot felul de acte dintr-o parte în alta şi să pierdem zile în şir, nervi şi sănătate”, a declarat pentru B365.ro Maria Niculescu.

Cum aruncă autorităţile pisica moartă, una în curtea celeilalte

Deşi încearcă de aproape zece ani să remedieze problema, întocmind adrese peste adrese la Primăria Sectorului 4, la Primăria Sectorului 5, la Primăria Generală a Capitalei, la Cadastru şi chiar la Guvern şi Preşedinţie, femeia susţine că a primit de fiecare dată răspunsuri contradictorii.

Astfel, Primăria Sectorului 5 susţine că revendică blocul 13 din B.dul Unirii nr.23. „În adresa nr. 46759 din 4 iulie 1991, Primăria Municipiului Bucureşti – Direcţia de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a transmis Primăriei Sectorului 4 şi Primăriei Sectorului 5 arondarea noilor blocuri de locuinţe executate în zona centrală a oraşului, aprobate de consiliul de administraţie al municipiului Bucureşti. Astfel, Sectorului 5 îi sunt arondate blocurile din artera Est-Vest (B.dul Unirii nr. 1-27, Splaiul Independenţei nr. 1-3 şi Splaiul Independenţei nr. 15-17, iar Sectorului 4 blocurile din arterea Est-Vest (B.dul Unirii nr. 2-20)”, se menţionează într-unul dintre răspunsurile formulate de Primăria Sectorului 5.

Primăriile de sector dau vina pe Primăria Capitalei

În schimb, Primăria Sectorului 4 declară că arondarea făcută nu este corespunzătoare şi că a făcut demersuri la Consiliul General al Capitalei pentru a promova un proiect de hotărâre „care să repună întreaga situaţie în legalitate”. „Această arondare eronată a dus la situaţia anormală ca Primăria Sectorului 5 să administreze un teritoriu aflat de fapt sub jurisdicţia autorităţii locale a Sectorului 4, creând dificultăţi”, apreciază Primăria Sectorului 4 în vara anului 2006.

Un alt răspuns formulat de Primăria Capitalei plasează adresa Mariei Niculescu în Sectorul 4. „Imobilul, blocul 13, pentru care s-a folosit adresa provizorie Artera Est-Vest nr.23, sector 5, actual poartă nr.23 pe B.dul Unirii şi se află, potrivit anexei 1 la Decretul Consiliului de Stat nr.284 din 31 iulie 1979, pe raza administrativ-teritorială a Sectorului 4, Bucureşti”, se specifică într-o adresă a Primăriei Municipiului Bucureşti din septembrie 2004.

Comisie specială la Prefectură

Ajunsă chiar şi în atenţia Prefecturii Capitalei, ca sarcină delegată de la autoritatea prezidenţială, problema nu a fost tranşată nici la această instituţie chiar dacă în răspunsul formulat Mariei Niculescu se precizează faptul că au fost înregistrate mai multe plângeri de la cetăţeni, pe această temă, iar primarii sectoarelor 4 şi 5 au fost invitaţi la discuţii şi chiar a fost delegată o comisie de analiză a acestui caz. „Până la finalizarea lucrărilor comisiei, pentru găsirea unei soluţii la problemele generate de arondare, instituţia noastră a solicitat autorităţilor competente – Primarul Sectorului 4 şi Primarul Sectorului 5 – formularea punctului de vedere care să ajute la clarificarea situaţiei”, se specifică în adresa Prefecturii din august 2006.

Cu o lună mai devreme, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bucureşti răspunde printr-o altă adresă că imobilul în care locuieşte bucureşteanca se află pe raza administrativ teritorială a Sectorului 4, alături de blocurile 12, 14 şi 15 de pe B.dul Unirii nr. 21, 25 şi 27.

Autorităţile au rezolvat doar problema locului unde pot vota locatarii din zona Unirii

Considerându-se „masă electorală de manevră”, alături de ceilalţi vecini, Maria Niculescu a cerut din nou clarificări de la autorităţi doi ani mai târziu. „Primăria Sectorului 4 a depus toate diligenţele necesare către instituţiile abilitate – Primăria Municipiului Bucureşti şi Instituţia Prefectului, însă demersurile noastre au dus numai la reglementarea problemei din punct de vedere electoral”, se menţionează într-o adresă remisă de Primăria Sectorului 4 în luna octombrie din 2008.

Din 2009, femeia susţine că a renunţat să mai trimită sesizări la oricare din instituţiile statului. „Am dori să credem că nu trăim în Absurdistan şi că plătim impozitele pentru ca să ni se rezolve problemele ce ţin de serviciile publice”, a conchis Maria Niculescu.

Articol realizat de Cristina Macuc şi Cristian Bândea

Cookies